Prestaňte používať týchto 5 fráz a uvidíte, čo to urobí s vaším dieťaťom

Prestaňte používať týchto 5
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-07-07 13:30:00 |

Psychoterapeutka Amy Morin upozorňuje na často používané frázy, ktoré by sa v skutočnosti používať vôbec nemali, ak chceme dobre vychovať deti.

Amy si vybudovala kariéru vďaka identifikácii charakteristík osobností a na túto tému napísala 3 knihy. Jednou z nich je „13 vecí, ktoré mentálne silní rodičia nerobia“, ktorá si získala popularitu po celom svete.

Nedávno v príspevku na Instagrame zverejnila 5 fráz, ktoré by podľa nej rodičia mali v komunikácii s deťmi prestať okamžite používať. „Slová, ktoré používate, majú veľký význam. Ak nie ste opatrní, mohli by ste nimi dieťaťu poslať správu vnášajúci nezdravé návyky, ktoré ho zbavia duševnej sily potrebnej na rozvinutie jeho najväčšieho potenciálu,“ vysvetlila.

Prvá fráza, ktorú odporúčam prestať deťom hovoriť, je „Nič také sa nestalo.“ „Nie je to nič vážne.“

Či už sa váš malý chlapec bojí chodiť do škôlky alebo sa dcérka pohádala s kamarátkou, nemali by ste to banalizovať, i keď vám sa to môže zdať bezvýznamné. Akceptujte to, že pre dieťa ide o veľký problém a pomôžte mu vyrovnať sa s jeho emóciami.

Druhá nevhodná fráza znie: „Prestaň plakať.“ „Neplač.“

Podľa Amy nie je na plači nič zlé, pretože je to zdravý spôsob, ako niekomu ukázať svoje pocity. Ak dieťa vyrobí scénu v supermarkete alebo niekde v reštaurácii na večeri, vysvetlite mu, že jeho správanie nie je v poriadku, ale nebráňte mu v emóciách.

Tretia častá fráza sa spája s prehnanou chválou dieťaťa. Takže všetky obdivné vety ako „Si najšikovnejší/ia“ „Si najmúdrejší/ia“ „Si najkrajší/ia,“ by ste mali zo svojho slovníka vypustiť. Prehnaná chvála podľa psychoterapeutky obvykle spôsobí viac škody ako úžitku. Každý pád či neúspech v živote potom dieťa bolí niekoľkonásobne a ťažko ich nesie. Aj takéto dobre mienené frázy môžu byť spúšťačom neskorších depresií či úzkostí.

Posledné dve vety, ktorým sa treba vyhnúť, sú: „Všetko je v poriadku“ a „Upokoj sa“.

Amy vysvetľuje, že aj keď možno budete chcieť dieťa ubezpečiť, že veci sú v poriadku, niekedy jednoducho v poriadku nie sú a každého niekedy stretnú aj ťažké chvíle. Nikdy nebudete schopní zabrániť tomu, aby vaše dieťa zažilo aj také. „Namiesto toho, aby ste mu hovorili, že sa nič zlé nestane, učte ho, že je dosť silné na to, aby sa vysporiadalo s tým, čo mu život prinesie.“

Podobné je to aj v prípade, keď dieťaťu dohovárate, aby sa upokojilo alebo prestalo plakať. Keď je naštvané alebo nahnevané, pomôžte mu učiť sa, ako sa môže samo upokojiť - napríklad sa niekoľkokrát zhlboka nadýchnuť alebo ísť na prechádzku. Neučte ho potláčať emócie. 

Prečítajte si tiež:

Toto je dvadsiatka najväčších výchovných chýb

Tieto tri veci v správaní dieťaťa neignorujte

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia