Balóny: Uviažte ich dieťatku na ruky a nohy a uvidíte tú zmenu!

Balóny: Uviažte ich dieťatku
Ilustračné foto
Zdroj: gettximages.com
2021-04-15 14:30:00 |

Balóny môžu byť oveľa viac ako len peknou dekoráciou! Napríklad chirurgovia ich používajú na určité lekárske zákroky. Dokonca aj dieťa z nich môže mať veľký úžitok.

Niektorí rodičia majú zláštny zvyk. Svojim deťom uviažu na ruky a nohy balóny. Hoci sa to na prvý pohľad zdá byť šialené, ukázalo sa, že to má svoje opodstatnenie a účinok na dieťa, ktorý by čakal máloktorý rodič.

Dobrá motorika je základ

Aby sa u dieťaťa rozvíjali rôzne zručnosti, je dôležité s ním robiť aktivity, ktoré k tomu dopomôžu. Na vykonávanie každodenných úloh musí mať dobrú motoriku. Tá sa začína rozvíjať hneď po narodení dieťaťa a s pribúdajúcim časom sa postupne zlepšujú. Ak sa hrubá a jemná motorika nerozvíja u dieťaťa tak, ako by mala, mohlo by to mať negatívny vplyv na jeho život. Hrozí, že sa jeho svaly nebudú rozvíjať správne alebo budú mať ťažkosti s interakciou s každodennými predmetmi, ako sú knihy, hračky či neskôr farbičky. Môže to dokonca ovplyvniť tiež ich kontakty s inými deťmi, čoho výsledkom môže byť nízke sebavedomie.

Výhody hier s balónmi

Vyskúšajte jeden trik! Uviažte balóny, ideálne naplnené héliom, okolo rúk alebo nôh dieťaťa a nechajte ho len tak, aby hýbalo telíčkom. Hoci sa to nezdá, ale ide o skvelý spôsob, ako posilniť hrubú motoriku a očné svaly. Zlepšuje sa tým zrak a koncentrácia. Keď dieťa hýbe rukami a nohami, počuje a vidí, ako sa balóny pohybujú a vytvárajú zvuk.

Táto činnosť tiež buduje pevnosť krku, keď si dieťa zastrčí bradu a pozerá sa dole na nohy. Sila krku bude dôležitá hlavne neskôr, keď sa naučí pretáčať. Túto činnosť je lepšie robiť, keď má dieťa 1 až 5 mesiacov, teda ešte skôr, ako sa vie prevrátiť a keď ešte nemá záujem všetko zjesť. Je veľmi dôležité byť po celú dobu s dieťaťom, keď sa hrá s balónikmi, aby nedošlo k nejakému úrazu.

Aj pre staršie deti existujú zábavné hry, ktoré môžu robiť s balónmi. Zlepšujú si tý koordináciu medzi rukami a očami a jemnú a hrubú motoriku. Môžete napríklad požiadať dieťa, aby rukami, prstami alebo hlavou zasiahlo balón bez obsahu hélia, alebo si môžete spolu zahrať tenis, pričom loptičku nahradíte balónom!

Používajte balóny rôzych farieb, tie s héliom či bez. Rôznymi hrami s nimi si deti môžu precvičovať rozpoznávanie farieb, spoznávať svet a napríklad si vyskúšajú aj to, ako funguje gravitácia alebo sa naučia kategorizovať objekty. Dokonca si pri tom môžu rozširovať slovnú zásobu. Už len slová ako „gravitácia“ a „hélium“ budú pre deti určite nové.

Okrem toho si hra s balónmi vyžaduje, aby boli deti oveľa aktívnejšie, ako keď sa hrajú s hračkami na zemi alebo, keď si niečo kreslia. To znamená, že je to prospešné aj pre ich fyzické zdravie.

Ďalšie aktivity na rozvoj motoriky

Hrubá motorika

 Cvičte s dieťaťom chôdzu a napodobňujte rôzne zvieratá

 Skáčte zo strany na stranu cez šnúrku na zemi

 Nechajte svoje dieťa ukázať rukami a nohami tvar písmen abecedy

 Spravte prekážkovú dráhu v interiéri

 Zatancujte si

Jemná motorika

 Skúste si poskladať origami

 Vyrobte si náramok s korálkami

 Hrajte sa s legom

 Vytvorte koláž

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia