13 fráz, ktorými môžu rodičia deťom ublížiť

13 fráz, ktorými môžu
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-04-12 13:30:00 |

Moderní rodičia pristupujú k výchove detí zodpovednejšie ako to bolo kedysi. Neznamená to však, že nerobia chyby. Niektoré frázy, ktoré používajú, výrazne ovplyvňujú duševnú pohodu detí.

To, čo deti od rodičov, ďalších blízkych ľudí či učiteľov alebo trénerov počúvajú, sa zapisuje do ich mozgov a ovplyvňuje budúcnosť. Často si ani neuvedomujeme, ako môžeme dobre mienenými výrokmi zasiahnuť ich citlivé duše. Portál brightside.me prináša zoznam 13 bežne používaných fráz, ktorým je lepšie sa vyhnúť.

1. Si taká krásna!

Psychológovia odporúčajú, aby sa pozornosť dievčat nesústreďovala na ich fyzickú krásu. Keď dieťa vyrastie, môže si myslieť, že záleží len na vzhľade a zbytočne sa trápiť pre malé nedokonalosti. Nakoniec hrozí, že sa uňho vyvinie kopa komplexov a stratí drahocenný čas, ktorý by sa dal využiť na sebarozvoj a tvorivosť.

2. V tvojom veku som dal aj 100 gólov!

Porovnávania, ktoré nie sú v prospech dieťaťa, sú vždy bolestivé. Navyše, keď ho neporovnávame len s kamarátom alebo dieťaťom od susedov (čo tiež nie je dobré), ale s vlastnými rodičmi, ktorí sú pre dieťa ideálnymi dospelými, priestupok sa ešte zväčšuje. Neustále porovnávanie dieťa stresuje, znižuje jeho sebavedomie a môže sa stať dokonca dôvodom, prečo sa začne od rodičov dištancovať.

3. Nerob to (Nechoď tam)! Je to nebezpečné!

Úzkosť a obavy o potomkov sú pre rodičov normálna vec. Chrániť dieťa doslova pred všetkým však môže uňho vyvolať tzv. Peter Panov syndróm. Zvyčajne ním trpia ľudia nad 30 rokov (najčastejšie sú to muži), ktorí odmietajú starnúť, sú infantilní, nedôslední a emotívni. Pre týchto ľudí je ťažké založiť rodinu, nechcú mať deti a niesť zodpovednosť za čokoľvek.

4. Samozrejme áno!

Je veľmi ťažké povedať svojmu dieťaťu NIE, ale niekedy je to viac ako potrebné.  Ak dieťa naučíte, že čokoľvek si zaželá, tak sa m to splní, nebude pripravené na tvrdú realitu, v ktorej to tak nefunguje. Permisivita (úplná sloboda) je podľa viacerých štúdií nepriamou príčinou toho, že dieťa skončí v nesprávnej partii alebo sa dá dokopy s ľuďmi, ktorí ho ľahko dostanú do problémov a dokonca páchať trestné činy. Myslí si totiž, že všetko môže...

5. Si oveľa lepší ako ...

Deti veria veciam, ktoré im dospelí hovoria. Preto by ste mali byť s obdivom k svojim deťom opatrní. Psychológovia varujú, že presviedčať dieťa o jeho výnimočnosti nie je motivujúce. Týmto spôsobom vychovávate narcistickú osobnosť, ktorá nebude mať snahu zlepšovať sa, lebo bude presvedčená o svojej dokonalosti.  

6. Hovoril som ti to!

Keď dávate dieťaťu pocítiť, že ste dopredu vedeli, ako to s jeho nápadom dopadne, neprináša to nič dobré. Dieťa by sa malo z vlastnej skúsenosti naučiť, že jazda na bicykli vyžaduje sústredenie a opatrnosť a že oblečenie je mokré a studené, ak v ňom skáče po kalužiach. Namiesto toho, aby ste mu hrdinsky ukazovali, že ste dopredu vedeli, aké následky jeho konanie bude mať, chváľte dieťa za to, keď sa rozhodne správne a učí sa prekonávať ťažkosti.

7. Aj mňa tak vychovávali a vyrástol zo mňa normálny človek

Mnohí rodičia automaticky kopírujú metódy rodičovstva, ktorými boli vychovávaní. Omnoho lepšie je snažiť sa porozumieť potrebám svojich detí a nesústreďovať sa na už existujúci algoritmus rodičovstva. Každý človek je jedinečný, aj doba sa posunula a to treba mať na pamäti.  

8. Som tučná, musím držať diétu

Ktorá žena to nepozná? No dobre, sú aj také, ale určite je ich menej ako tých, ktoré trpia útokmi nízkej sebaúcty a v zrkadle nevidia takú osobu, akú by chceli. Ale pre deti sú rodičia vždy tí najlepší a najkrajší, preto si dávajte na reči o svojom výzore pozor. Ak budete riešiť komplexy zo svojho vzhľadu pred deťmi, môže sa u nich vyvinúť skreslený prístup k svojej telesnej schránke a nebudú sa mať rady.

9. Nejedz to, budeš tučná

Nadváha trápi čoraz viac detí, no namiesto na diétu a upozorňovanie na nie ideálne miery dieťaťa je oveľa lepšie zamerať sa na výhody zdravého stravovania. Tiež je to lepšie ako riešiť nevýhody nezdravého stravovania. „Tu píšu, že brokolica je veľmi chutná“ ovplyvní zmýšľanie dieťaťa omnoho lepším smerom než „Hranolky nerobia nič iné, len ťa robia ešte tučnejším!“ Pripomínanie, že dieťa má nadváhu, škodí jeho sebavedomiu a v dospelosti to môže spôsobiť problémy so stravovaním.

10. Nechám ťa tu!

Túto frázu môžeme počuť od rodičov dosť často. „Dobre, zostaň, ja odchádzam!“, povieme dieťaťu, keď sa mu nechce odísť z ihriska alebo z prechádzky. Ohrozenie, ktoré táto fráza vyvolá, dieťa vystraší, zbaví ho pocitu ochrany a môže zničiť vzťah k rodičom, ktorí sú preňho centrom bezpečnosti. Podobne nevhodné je strašenie dieťaťa tým, že keď nebude robiť to, čo my chceme, zoberie ho teta alebo ujo, ktorí sa nachádzajú niekde v okolí. Namiesto takýchto vyhrážok, ktoré tak či tak nemyslíte vážne, skúste upriamiť pozornosť neposlušného dieťaťa na pekné auto alebo začnite počítať vtáčikov alebo psíkov.

11. Nerob to!

Bohužiaľ, táto fráza nepomáha dieťaťu napraviť jeho správanie. Neprestane sa hojdať, merať hĺbku kaluží ani hádzať piesok. Lepšie je sústrediť sa na frázy bez negatívneho kontextu a ktoré prispievajú k dosiahnutiu požadovaného cieľa. Namiesto: „Neskáč do tej mláky!“ môžete povedať : „Obíď túto mláku!“, nezabudnite pridať slovíčko „prosím“ a ukážte to na vlastnom príklade. Výsledkom sa nedostaví hneď, ale dlho to nepotrvá.

12. Už si veľká, nemáš sa čoho báť

Strach je iracionálny a dokonca aj dospelí sú niekedy vystrašení. Tento pocit poznajú aj malé deti. Ich obavy sú rôznorodé a dospelým sa niekedy zdajú vtipné, ale to neznamená, že by sme ich mali ignorovať. Bezmyšlienkovitá fráza vyslovená vystrašenému dieťaťu mu ukazuje, že je jednoducho nevypočuté a nepochopené. Správnejšie je prejaviť empatiu a dieťa podporiť.

13. Peniaze našej rodiny, to nie je tvoja vec

Diskusia o finančných otázkach je pre mnohých rodičov citlivou témou. Mamy a otcovia často radšej nevysvetľujú, prečo nemôžu dieťaťu kúpiť hračku alebo ísť do zábavného parku. Mali by však. Deti si totiž všímajú veľa vecí, no bez vysvetlenia si ich môžu interpretovať nesprávne a cítiť sa vinné z nedostatku peňazí. Niečo takéto môže zanechať stopy a prenasledovať dieťa až do jeho dospelého života. Často sa to prejaví až nezdravým workoholizmom s jediným cieľom v živote, ktorým je zhŕňanie peňazí. Tie však iba šetrí a bojí sa ich míňať. Alebo sa prejaví druhý extrém – v dospelosti sa z takéhoto dieťaťa stane človek, ktorý bez rozmyslu rozhadzuje a zadlžuje sa. Psychológovia odporúčajú neskrývať pred deťmi finančné problémy, ale zároveň to komunikovať s nimi veľmi citlivo a vyhnúť sa negatívnemu hodnoteniu situácie. Zamerajte sa na to, že ide iba o dočasný stav, ktorý rodičia čoskoro vyriešia.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia