Záhada vyriešená: Prečo sa deti správajú inak, keď sú pri mame!

Záhada vyriešená: Prečo sa
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-03-23 00:30:00 |

Kňučanie, krik, odmietanie jedla či záchvaty hnevu. Aj takémuto správaniu detí čelia rodičia, ktorí nechápu, prečo sú také práve doma. Čo za tým môže byť?

Zrejme si už každý všimol, ako sa správa väčšina detí. Zatiaľ čo sa z nich doslova stávajú anjelikovia, keď sú s určitými ľuďmi, akonáhle je nablízku mama, zmenia sa na čertov. Človek by povedal, že to robia naschvál, aby mali rodičia ešte viac starostí. V skutočnosti sa však za ich divokým správaním skrýva niečo iné. Webová stránka BrightSide.com sa pokúšala zistiť, prečo sú mamičky vystavené nevyspytateľnému správaniu svojich detí.

1. Cítia sa bezpečne vedľa mamy

Mamičky sú bezpečnou „bublinou“ v živote dieťaťa. Preto sa správa inak a prejavuje sa viac pred svojimi rodičmi, pretože sa v ich blízkosti cíti pohodlne a bezpečne.

Snáď nie je nikoho, kto by ukázal svoje horšie „ja“ pred cudzími ľuďmi. Obvykle sa však nehanbíme na svoje slabosti poukázať pred najbližšími ľuďmi či rodinou. Podobne to robia aj deti. Ak sa správajú nevhodne, pravdepodobne chcú ukázať svoju zraniteľnosť. Nabudúce, ak budete pátrať po tom, prečo sa vaše dieťa správa divoko práve pred vami, uvedomte si jednu vec. Mali ste tú česť stať sa jeho rodičom. Vychovávate ho najlepšie ako viete a ono sa vedľa vás jednoducho cíti uvoľnene a bezpečne.

2. „Dobré správanie“ si vyberá svoju daň

Akákoľvek sociálna situácia, ktorá sa týka cudzích ľudí, je pre dieťa dosť nepríjemná. Všetci konáme inak v prítomnosti tých, ktorých nepoznáme. Spravidla sme zdržanlivejší a samostatnejší a cítime potrebu správať sa čo najlepšie pred tými, ktorých dôverne nepoznáme. To platí aj pre deti.

Nevyvinutý mozog detí však musí väčšinu času ovládať svoje impulzy. Keď vaša ratolesť príde domov, potrebuje vypustiť energiu von. Navyše, aj ono môže mať zlý deň. Chce sa uvoľniť, preto sa stáva, že v domácom prostredí sa mení jeho správanie.

3. Vyhľadávajú pozornosť

Ďalším dôvodom, prečo sa deti tak správajú, je pocit spojený s existenciou nejakej konkurencie. Je jedno, či ide o súrodencov alebo domácich miláčikov. V podstate budú bojovať o pozornosť matky. Preto dajú o sebe patrične vedieť i za cenu toho, že sa dostanú do problémov. A o to im ide, keďže vedia, že tak si ich mama všimne.

4. Skúšajú, či máte stanované hranice

Testovanie hraníc je prirodzená vec, ​​najmä pre deti, ktoré sú skutočne prepojené s matkami. Vedia, že ich vzťah s matkou je výborný a bezpečný, takže majú pocit, že môžu neposlúchnuť a posúvať hranice. Nechcú tým však zhoršiť situáciu, ale znamená to, že sa dieťa vyvíja a má s rodičom dobrý vzťah.

Ak neexistujú žiadne hranice, deti sa pokúsia spraviť čokoľvek, aby zistili, kam až môžu zájsť. To sa často stáva vtedy, keď sa mama snaží byť kamarátkou namiesto toho, aby bola rodičom. V hĺbke duše sa deti cítia nepríjemne a nie v bezpečí, keď neexistujú žiadne hranice.

5. Chcú niečo dosiahnuť

V niektorých prípadoch vyčíňanie dieťaťa neznamená, že ide o prirodzené správanie. Môže byť za tým snaha o manipuláciu. Za týmito manipuláciami je racionálny a logický účel. Podporovanie tohto správania ho iba ubezpečí, že to funguje a bude ho opakovať aj nabudúce, lebo vie, že to zaberá.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia