12 tipov ako pomôcť deťom napredovať: Prečo je očný kontakt taký dôležitý?

12 tipov ako pomôcť
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-02-23 06:30:00 |

I keď by sa zdalo, že bábätko po narodení iba spí, papá a plače, ono od prvého dňa svet okolo seba vníma. Aj keď spočiatku rozmazane.

Každá fáza vývoja malého človiečika má svoje špecifiká a v každej je možné pomôcť mu určitým spôsobom rýchlejšie a kvalitnejšie napredovať. Prinášame súbor rád a trikov, ktoré vám môžu byť pri výchove drobčeka v jednotlivých vekových kategóriách užitočné.

0-3 mesiace

Aktivity: Položte bábätko na bruško a potraste pred ním zvončekom alebo hrkálkou. Hračku dvihnite len trošku a sledujte, či dvihne hlávku alebo plecia. Ak nie, podporte ho v tom. Keď leží na chrbte, ukazujte mu niečo vľavo a potom vpravo, nie príliš ďaleko od neho, aby bolo nútené opatrne hlávku otáčať.

Ako to pomáha: Pre dieťa je prospešné, aby ste ho každý deň položili na jednu až päť minút na bruško. Posilňuje to držanie hlavičky, krku a celej hornej časti tela. Tieto svaly sú dôležité, aby mohlo nakoniec hlavu zdvihnúť a plaziť sa. Pri polohe na brušku bábätko vždy sledujte a spávať ho nechajte len na chrbátiku.

3-6 mesiacov

Aktivity: Zoberte bábätko na ruky a držte ho tváričkou blízko k svojej tvári, aby sa vám mohlo pozerať do očí. Nadviažte s ním priamy očný kontakt a rozprávajte. Jeho videnie je stále rozmazané, tak sa snažte o výraznejšiu mimiku a ukazujte jasne emócie, ktoré cítite. Toto je obdobie, keď dieťatko opakuje váš úsmev či mračenie. Tiež sa snaží napodobňovať zvuky. Priraďujte slová k výrazom tváre a stále sa pozerajte drobčekovi do očí.  

Ako to pomáha: Dieťa spoznáva jazyk, učí sa komunikovať a chápať súvislosť medzi slovami a pocitmi.

6-9 mesiacov

Aktivity: Do tejto fázy možno zahrnúť množstvo rôznych aktivít. Napríklad sa s dieťaťom zahrajte starú dobrú klasiku – skryte si tvár za dlane alebo za vankúš a zrazu mu ju ukážte.  Dieťa v tomto veku ešte celkom nerozumie tomu, že aj keď niečo nevidí, ono to tam je. Opakujte túto hru čo najčastejšie, naučí ho to, že keď niečo nevidí, neznamená to, že to zmizlo.  

Ako to pomáha: Bábätko sa učí dedukovať. Táto hra je skvelým spôsobom, ako formovať jeho analytické myslenie. Tiež začne chápať koncept zvaný permanentnosť objektu.

9-12 mesiacov

Aktivity: Začnite so zložitejšími hrami, ako je schovávačka. Vezmite hračku, ktorá vydáva zvuk a schovajte ju niekde na miesto, kam na ňu môžu dieťa dosiahnuť. Povzbuďte ho dieťa, aby ju hľadalo podľa zvuku. Len čo ju nájde, tlieskajte alebo prejavte radosť iným spôsobom.

Ako to pomáha: Teraz sa dieťa učí myslieť a riešiť problémy. Táto hra precvičí jeho sluchové schopnosti a podporí ho v skúmaní.

12-15 mesiacov

Aktivity: Pomenujte každý predmet, ktorý chytíte do ruky a ukážte mu ho. Ku každému predmetu pridajte prídavné meno. Pýtajte sa na veci. Používajte také hračky, ako sú kartónové škatule, rôzne boxy všelijakých farieb a tvarov. Nechajte dieťa hrať sa s nimi.

Ako to pomáha: Verbálne schopnosti dieťatka sa ešte len začínajú rozvíjať. Hra v interiéri aj exteriéri pomôže batoľaťu pochopiť, ako veci fungujú.

15-18 mesiacov

Aktivity: Vezmite kôš na bielizeň a vložte dovnútra rôzne predmety. Vyberajte také, ktoré drobec ľahko chytí do ruky. Vhodné ej tiež vyhradiť nejakú spodnú zásuvku v kuchyni alebo v izbe, kde budú takéto predmety. Pravdepodobne ich bude chcieť vyberať a vkladať naspäť. Ukazujte dieťatku, ako sa a s nimi narába.

Ako to pomáha: Pomôže mu to rozvíjať hrubú motoriku a rovnováhu. Táto hra tiež rozvíja fantáziu.

18 mesiacov - 2 roky

Aktivity: Požiadajte svoje batoľa, aby vám nosilo rôzne predmety a podalo vám ich, napríklad šálku alebo lyžičku. Porozprávajte sa s ním a rozprávajte o konkrétnej položke. Pomenúvajte rôzne časti tela alebo hračky a ukazujte ich batoľaťu.

Ako to pomáha: Bude schopné spájať slová s predmetmi a vytvárať úplné vety. Jeho komunikačné schopnosti sa výrazne zlepšia.

2-3 roky

Aktivity: Robte si s dieťaťom rôzne prehliadky – napríklad prehliadku zvierat, autíčiek či bábik. Požiadajte ho, aby umiestňovalo jednotlivé hračky podľa veľkosti, farby, počtu nôh či biotopu. Počas hrania sa o jednotlivých objektoch rozprávajte.

Ako to pomáha: Dá mu to príležitosť zoskupiť podobné objekty, ktoré majú rôzne vlastnosti, čo je dôležitá matematická zručnosť.

3-5 rokov

Aktivity: Lejte vodu z vysokej tenkej sklenenej vázy do inej nádoby, ktorá by mala byť nižšia a širšia. Dajte pozor, aby ste žiadnu vodu nevyliali. Pýtajte sa dieťaťa, v ktorej nádobe je podľa neho viac vody a podobne.

Ako to pomáha: Vaše dieťa ešte nemá rozvinuté logické myslenie a práve takéto aktivity podporujú jeho kognitívny vývoj.

6-8 rokov

Aktivity: Požiadajte dieťatko, aby vám pomáhalo s rôznymi domácimi prácami. Len čo to urobí, uznajte jeho úspech. Chváľte ho nie za výsledok, ale za ochotu a úsilie.

Ako to pomáha: Buduje to sebaúctu a sebavedomie dieťaťa. V tejto fáze sa vyvíja zmysel pre zodpovednosť a dieťa sa učí, že správanie má následky, či už dobré alebo zlé.

9-11 rokov

Aktivity: Zapojte svoje dieťa do zložitejších domácich prác, ako je upratovanie a varenie vedľa vás. Môžete im začať dávať malý príspevok a pomôcť im to zvládnuť. Vysvetlite im hodnotu peňazí ako prostriedku výmeny.

Ako to pomáha: Pochopia, že je dôležité šetriť a míňať peniaze rozumne.

12-14 rokov

Aktivity: Hneď po večeri si môžete vyhradiť 10 - 15 minút konverzácie na chat pri registrácii. Môžete sa opýtať na ich záujmy, akékoľvek športové vylepšenia, ich priateľov alebo na to, čo by chceli napríklad na druhý deň jesť. Môžete si tiež urobiť čas na objatie na dobrú noc. Každý týždeň si vyberte deň a nastavte špeciálnu aktivitu, ktorú robíte iba so svojím dieťaťom. Môže to byť také jednoduché, ako ísť na zmrzlinu.

Ako to pomáha: Budú mať pocit, že ich myšlienky a ich želania sú vypočuté a rešpektované. Budete tiež informovaní o ich aktivitách a okolí.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia