6 znakov, ktoré prezradia, že ako rodič odvádzate vynikajúcu prácu

6 znakov, ktoré prezradia,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-01-19 13:30:00 |

U každého rodiča je výchova detí trochu iná. Jedno však majú spoločné. Zo svojich detí chcú vychovať čo najlepších životaschopných ľudí. Ako zistiť, že sa k tomu približujú?

Oscar Wilde raz povedal: „Najlepším spôsobom, ako urobiť z detí dobrých ľudí, je spraviť ich šťastnými.“ Udržanie zdravia a šťastia svojho dieťaťa je prvoradé. V každej rodine to však rodičia robia inak. V každom prípade treba zatlieskať všetkým, ktorí sa snažia vychovať svoje deti najlepšie, ako sa dá. Ako však možno spoznať, že sa im darí v rodičovstve a svoje deti vychovávajú správne?

Preferujú obojstrannú komunikáciu

Podľa vedcov z MIT a Harvardu je pre rodičov zásadné, aby komunikácia medzi nimi a ich deťmi nebola jednostranná, to znamená, keď dospelý niečo hovorí a dieťa len počúva. Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako začať túto komunikáciu, je pozrieť sa svojmu dieťaťu priamo do očí, keď s ním hovoríte a tiež naopak, keď sa dieťa prihovára vám. To dáva dieťaťu pocit, že ho počúvate, a zároveň mu dáva motiváciu rozprávať sa s vami.

Vedia si priznať chybu a ospravedlniť sa

Je úplne prirodzené, ak dôjde medzi vami a dieťaťom k hádkam a nezhodám. Vtedy občas padne vhod, zahrať sa na obeť. Je však dôležité, aby rodičia pochopili, kedy je na rade ospravedlnenie, ako sa uvádza na brightside.me. Aj keď to na začiatku môže byť ťažké, priznať svoju chybu a vysvetliť dieťaťu, prečo ste sa previnili, ak to zvládnete, čaká vás  veľká „odmena“. Tak sa vaše deti naučia byť úprimné a otvorené a tiež ich to nabáda k tomu, aby robili to isté, keď oni spravia nejakú chybu.

Snívate so svojím dieťaťom

Jeden z najsilnejších odkazovv Walta Disneyho znie: „Ak o tom vieš snívať, zvládneš to.“ Je dôležité povzbudiť svoje deti, aby snívali a mali ambície. Ale ešte dôležitejšie je prejaviť podporu ich talentu a koníčkom a pomôcť im dosiahnuť ich ciele. Štúdie ukazujú, že podporujúci rodičia sú hlavným faktorom v budúcom úspechu ich detí.

Plánujete

Vedieť, čo sa v ich deň stane, dáva dieťaťu pocit bezpečia, dôvery a kontroly. Deti by mali mať svoj harmonogram činností, ktoré budú vykonávať počas dňa, ako napr. kedy je čas na jedlo, vyzdvihnutie zo školy alebo spánok. Vytvára to dôveru medzi rodičmi a deťmi, ktoré tak vedia, čo môžu od vás očakávať. U starších detí vštepuje rutina do ich života disciplínu, čo ich z dlhodobého hľadiska učí byť samostatnejšími a zodpovednejšími. Štúdie navyše ukazujú, že spoločné rodinné obedy či večere pri jednom stole robia deti šťastnejšími.

Ste ich prvým učiteľom

Rodič je prvý učiteľ dieťaťa. Prvé slová, rozvíjanie správnych návykov a spoznávanie svojho okolia. To všetko majú na svedomí rodičia, ktorí svoje deti takto neustále učia. Čítanie kníh pred spaním alebo zábava počas hry nielenže obohacuje život a skúsenosti u detí, ale tým im umožňujete pocítiť vašu lásku, čas a starostlivosť. Ako učiteľ je tiež dobré dať dieťaťu konštruktívnu spätnú väzbu, keď sa správa zle, aby si to uvedomilo. Tak sa stanú lepšími ľuďmi.

Viete, kedy stáť za svojim dieťaťom

Rodič je povinný chrániť a starať sa o svoje deti, ale byť prehnane ochranársky a vždy sa poddávať želaniam dieťaťa nie je dobré. Štúdie ukazujú, že príliš veľké ochranárske sklony rodičov podporujú deti v klamstve, manipulácii a strachu z podstupovania rizika a nových skúseností. Je preto dôležité, aby rodičia zistili, kedy je potrebné spraviť krok späť a umožniť dieťaťu, aby sa rozhodovalo samo. Navyše, rodičia by mali byť pri neúspechoch svojich detí, aby im pomohli zistiť, čo sa pokazilo a ako možno problém vyriešiť čo najlepšie.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia