Čo robia fyzické tresty s deťmi? Nečakaný vplyv na ich psychiku!

Čo robia fyzické tresty
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-01-05 10:30:00 |

Pediatri a psychológovia sa zhodujú na jednom. Fyzické tresty spôsobujú deťom určité škody, čo sa týka fyzickej i psychickej stránky.

Podľa prieskumu pred 25 rokmi približne 80% rodičov fyzicky trestalo svoje deti. V súčasnosti to robí 67% z nich. Napriek tomu ešte chvíľu potrvá, kým rodičia pochopia, že tresty problémy nevyriešia . 

Niektorí si nemyslia, že by svoje deti trestali

Fyzické týranie môže mať rôzne podoby, ako sa píše na brightside.me. Najčastejšou formou trestu je bitie detí po rukách pomocou predmetov, napr. palicou alebo opaskom. Medzi ďalšie druhy fyzického týrania patrí tiež ťahanie za vlasy alebo uši. Násilné umývanie rúk alebo kŕmenie detí niečím, čo odmietajú jesť, sú ďalšie, nie celkom zrejmé, formy fyzického týrania, na ktoré mnoho rodičov zabúda. Neuvedomujú si, že aj to sú určité spôsoby trestov. 

Existujú aj nefyzické formy trestov. Medzi ne patrí vyhrážanie sa, ponižovanie, vystrašenie dieťaťa či krik. Hoci to navonok nemusí zanechať žiadnu stopu, verbálne týranie nie je pre deti o nič menej škodlivé. Jedna štúdia zistila, že deti, ktoré boli verbálne týrané pred 13. rokom života, mali vyššiu pravdepodobnosť príznakov depresie v neskoršom živote. Ani dobré vzťahy medzi deťmi a rodičmi nezabránia týmto účinkom.

Telesné tresty sú najbežnejšou formou násilia

V prvom rade si treba uvedomiť, že telesné tresty porušujú základné ľudské práva dieťaťa. Okrem toho zvyšujú riziko zranenia a priamo poškodzujú jeho zdravie. Aj „ľahká“ forma fyzického trestu má veľké riziko eskalácie, inak povedané stupňovania napätia, pretože nahnevaní rodičia sa niekedy nedokážu ovládať.

Aby toho nebolo málo, zistilo sa, že týrané deti majú tendenciu byť agresívnejšie neskôr vo svojom živote. Týka sa to i fyzických trestov, ako je napr. bitie po zadku. Podľa štúdie je to najbežnejšia forma fyzického trestu, pričom ho zažije 54% detí. Okrem fyzického poškodenia ničí aj duševné zdravie dieťaťa. Čo je na tom najhoršie, tieto následky už zostávajú u detí a nasledujú ich až do dospelosti.

Mnoho štúdií dokázalo, že telesné tresty majú drastický vplyv na duševné zdravie, spôsobujú úzkosť, depresie, nízku sebaúctu, emočnú nestabilitu a rôzne poruchy správania. Jedna zo štúdií opäť dokázala, že je to pravda! Ľudia, ktorí zažili ťažšie fyzické tresty, dosiahli horšie skóre v celkových hodnoteniach duševného zdravia, ako aj v testoch na depresiu.

Ako komunikovať s dieťaťom?

Existujú metódy, ktoré psychológovia považujú za vhodné:

-     Metóda „time out“: Izolujte dieťa na pár minút od situácie a nechajte ho vychladnúť a popremýšľajte o tom. Potom môžete trpezlivo diskutovať o situácii a vysvetliť mu, prečo bola zlá.

-     Zbavte ich privilégií: Nenechajte ich jeden deň pozerať rozprávky alebo jesť cukríky.

Tieto metódy sú účinné, pretože majú dlhodobý vplyv na správanie dieťaťa.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia