Prečo nie je dobré deťom neustále pomáhať?

Prečo nie je dobré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-11-29 20:00:00 |

V každom rodičovi drieme kúsok helikoptéry, ktorá sa kedykoľvek naštartuje a uľahčí deťom život. Lepšie je však, aby sa deti sami popasovali s nástrahami života. Aké má výhody?

Helikoptéry nelietajú len v oblakoch, ale aj v mnohých domácnostiach! Helikoptérový rodič neustále striehne na to, čo deti robia, pomáha im so všetkým a žehlí za nich všetky problémy. Jednoducho povedané, je im neustále v pätách. Ide však o správny spôsob výchovy?

V skutočnosti totiž môže deťom skôr ublížiť ako pomôcť, ako sa uvádza brightside.me. Prílišné zapojenie sa do života vášho dieťaťa môže viesť k depresiám a nízkej sebaúcte, ako aj k nepripravenosti na životné výzvy. Nechať ich samých vyriešiť niektoré ťažkosti má veľa výhod. Pozrite sa na niektoré z nich!

1. Dôležitý pre rozvoj

Existuje niekoľko dôležitých fáz v živote dieťatka, ktorým si musí prejsť. Tým je plazenie a lezenie štvornožky. Pomáha nielen rozvíjať a zlepšovať koordináciu a vestibulárny a senzorický systém, ale aj poznávanie dieťaťa a schopnosť riešiť problémy. Ide o jeden z najzdravších pohybov vôbec, ktorým si spevňuje členky, tvorí sa mu pritom základ klenby, stabilizuje trup a trénuje rovnováhu. Taktiež naberá odvahu. Preto by rodič nemal obmedzovať pohyby u svojho dieťaťa. Len by sa mal uistiť, že jeho pohyby sú bezpečné a neohrozujú ho nijakým spôsobom.

2. Buduje zručnosti pri riešení problémov

Naučiť sa zvládať zložité situácie je pre deti zásadné. Aby si mohli osvojiť určité zručnosti, musia sa rozhodovať sami. Hoci niektoré z ich rozhodnutí môžu byť nesprávne, je to v poriadku. Deti sa učia nielen z úspechov, ale aj z neúspechov.

3. Učí zvládať svoje emócie

Deti sa musia naučiť, ako sa majú správať v súlade s ich vekom a určitými situáciami. Zatiaľ čo plač v reakcii na niečo môže byť pre ročné deti úplne normálny, staršie deti by mali byť schopné reagovať inak. Mali by ste ich teda povzbudiť, aby spomalili a boli opatrnejšie, a aby zvolili efektívnu reakciu namiesto toho, aby boli impulzívni, tvrdia odborníci.

4. Vďaka tomu sú deti inteligentnejšie

Ak budete robiť zložitejšie školské úlohy spolu s dieťaťom, môže to spôsobiť viac škody ako úžitku. Perfektne spravená úloha s vašou pomocou ich neurobí inteligentnejšími. Naopak, získanie zlej známky môže byť dobrým poučením pri vzdelávaní. Vďaka tomu môžu prísť na to, ako zabrániť chybám v budúcnosti, a tiež zistia, že svet tým neskončí, ak sa im niečo nepodarí.

5. Pomáha pri samoregulácii

Je dôležité, aby deti občas v niečom zlyhali. Ide o jedinú vec, ktorá ich môže naučiť správnej reakcii, keď sa cítia zle. Odborníci tvrdia, že ak sa deti nenaučia tolerovať neúspech, budú mať strach. Mali by vedieť, ako sa s tým vyrovnať.

6. Učí ich, že požiadať o pomoc je v poriadku

Je samozrejmosťou, že deti by sa mali naučiť žiadať o pomoc, keď ju potrebujú bez toho, aby sa pritom báli alebo hanbili. Z tohto dôvodu by mala byť vaša reakcia na problémy u dieťaťa primeraná, aby mali pozitívne skúsenosti so žiadosťou o podporu. A keď sa stane niečo vážnejšie, budú sa pri žiadosti o pomoc cítiť bezpečnejšie.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia