Snažíte sa deťom pri všetkom pomáhať? Nerobte to, varujú odborníci

Snažíte sa deťom pri
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-10-31 10:30:00 |

Príliš angažovaní rodičia môžu deťom v mnohých ohľadoch viac ublížiť ako pomôcť. Znižuje to ich sebaúctu a zvyšuje nepripravenosť na život. Nechať ich čeliť výzvam má veľa výhod!

Každý sa snaží vychovať šťastné a sebavedomé deti, no niekedy na to nejdeme úplne správne. Ak budete potomkovi neustále stáť za zadkom a riešiť veci zaňho, raz to oľutujete Verte, že zvládne toho omnoho viac, než si myslíte. V čom sú výhody väčšej samostatnosti dieťaťa?

1. Je to dôležité pre rozvoj

Existuje niekoľko dôležitých fáz, ktorými musí dieťa prejsť. Jednou z nich je už v útlom veku plazenie sa. Nechajte ho preskúmať útroby príbytku v tejto pozícii, len sa uistite, že je bezpečný. Dbajte na čistotu, no nepreháňajte. Plazenie pomáha nielen rozvíjať a zlepšovať koordináciu a zmysly, ale aj poznávanie a schopnosť riešiť problémy. Dovoľte bábätku dosahovať svoje malé ciele.

2. Buduje to zručnosti pri riešení problémov

Naučiť sa zvládať zložité situácie bez pomoci je pre deti zásadné. Aby si mohli osvojiť určité zručnosti, musia sa rozhodovať samy. Niektoré z ich rozhodnutí môžu byť dokonca nesprávne. Ale to je v poriadku, pretože deti sa učia nielen z úspechov, ale aj z neúspechov.

3. Učí to zvládať emócie

Deti sa musia naučiť, ako sa majú správať v súlade s ich vekom a určitými situáciami. Zatiaľ čo plač ako reakcia na niečo je u ročného dieťaťa úplne normálny, staršie deti by mali byť schopné reagovať iným spôsobom. Mali by ste teda dieťa povzbudzovať k tomu, aby s pribúdajúcim vekom dokázalo zvoliť efektívnejšiu reakciu, než vybuchnúť impulzívne do plaču a týmto spôsobom si niečo vynucovať.

4. Deti sú vďaka tomu inteligentnejšie

Robiť zložité domáce úlohy spolu s dieťaťom alebo nebodaj namiesto neho, môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Dokonalé vypracovanie z vašej hlavy ho neurobí inteligentnejším. Naopak, ak dostane zlú známku alebo hodnotenie, môže to byť dobrou vzdelávacou príležitosťou. Pomôže mu to prísť na to, ako zabrániť chybám v budúcnosti, a tiež uvidí, že to neznamená koniec sveta, ale treba sa snažiť ďalej.

5. Pomáha to pri samoregulácii

Je naozaj dôležité, aby deti niekedy zlyhali, pretože to je jediná vec, ktorá ich môže naučiť správne reagovať. Odborníci tvrdia, že ak sa deti nenaučia tolerovať neúspech, budú mať strach. K problémom a omylom v živote nevyhnutne dôjde a musia vedieť, ako s nimi vyrovnane a pokojne zaobchádzať.

6. Učí to, že požiadať o pomoc je v poriadku

Deti by sa mali naučiť požiadať o pomoc, keď to potrebujú, bez strachu a hanby. Je na rodičoch, aby ich reakcia na žiadosť o pomoc bola primeraná a aby deti mali s tým pozitívne skúsenosti. Neznamená to však, že každé želanie dieťaťa bude pre vás rozkazom. Pomoc, ak je o ňu slušne požiadané, by sme však nikdy odmietať nemali. Niekedy stačí len malé „nakopnutie“.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia