Správanie detí: Takto odhalíte, kedy ide o signál vážneho problému

Správanie detí: Takto odhalíte,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-09-22 00:30:00 |

Na prvý pohľad nevinné správanie, v skutočnosti väčší problém, ktorý treba riešiť. Odhaľte, kedy dieťa kričí o pomoc prostredníctvom svojho správania!

Každé jedno dieťa raz za čas poruší pravidlá. Takýmto spôsobom ratolesti testujú svet okolo seba a snažia sa nájsť hranice, ktoré nemôžu prekročiť. Väčšina rozmarov u detí je prirodzeným procesom učenia. Existujú však chvíle, keď sa zdanlivo neškodné správanie dieťaťa môže podpísať pod niečo vážnejšie.

Webová stránka Bright Side sa bližšie pozrela na práce psychológov a našla 5 situácií, ktoré si vyžadujú väčšiu pozornosť:

Sú vyberavé v jedle

Deti sú často veľmi vyberavé v súvislosti s výberom jedál. Môže to byť znak toho, že majú emočné problémy. Vedci zistili, že veľmi vyberavým deťom je diagnostikovaná depresia dvakrát častejšie ako tým, ktoré jedia takmer všetko.

Podľa autorov štúdie sa 14% až 20% rodičov sťažuje, že ich deti vo veku od 3 do 5 rokov odmietajú jesť veľa pokrmov. Vedci skúmali skupinu batoliat v uvedenom veku a zistili, že u tých, ktoré si mierne alebo veľmi vyberajú jedlo, ktoré budú mať na tanieri, je takmer dvakrát vyššia pravdepodobnosť vzniku úzkosti ako u tých, ktoré nie sú také selektívne. Okrem toho deti s vysokou alebo strednou vyberavosťou majú pravdepodobnejšie príznaky depresie.

Sú citlivé, čo sa týka ich oblečenia

Vaša ratolesť sa môže sťažovať na to, že ho oblečenie pichá alebo mu vadí niečo iné. Môže odmietnuť nosiť niektoré veci, ale nebude chcieť iné vyzliecť, aj keď sú už značne opotrebované. Aby toho nebolo málo, dieťaťu nezáleží na tom, aké je počasie a možno si bude chcieť dať čiapku počas teplého dňa. Mnoho rodičov si myslí, že ide len o rozmary. Hoci to tak často býva, môže ísť aj o príznak zvýšenej úzkosti.

Mobily, tablety či počítače používajú častejšie

Ktoré dieťa by nemilovalo hranie hier na smartfónoch alebo počítačoch! Pozor však na to, deti s úzkosťou môžu tráviť viac času pred obrazovkou. Vedci zistili, že závislosť na týchto technológiách môže byť znakom zvýšenej úzkosti a stresu. Ak dieťa trávi veľa času na svojom smartfóne, pravdepodobne sa bojí, že zmešká dôležitú udalosť alebo správu.

Ak vidíte, že trávi s telefónom príliš veľa času, porozprávajte sa s ním. Zahrajte si s ním online hru a spýtajte sa ho, čo pozerá. Tento druh správania vám môže poskytnúť cenný pohľad na to, čo vášmu dieťaťu tak prekáža.

Prosia o nové hračky

Každý rodič to už zažil, keď ho dieťa s plačom a kňučaním prosilo, aby mu kúpil nejakú hračku. Predpokladá sa, že týmto obdobím prechádzajú všetky batoľatá, ale podľa psychologičky Lyudmily Petranovskej to nie je úplne tak. Za normálnych okolností sa dieťa nemusí starať o veci, ktoré mu v živote chýbajú až do dospievania. Ich svet je plný všetkého, čo potrebujú.

Ak sa však rodičia v prípade prítomnosti dieťaťa často hádajú o svojich financiách alebo ho obviňujú z výdavkov, môže to uňho vyvolať tzv. model nedostatku sveta. V takom prípade si dieťa myslí, že svet je miestom, kde vždy niečo chýba, a musí sa veľmi snažiť, aby dané veci zohnal. Preto tie deti, ktoré majú niečoho nedostatok, vždy prosia o nové hračky, aj keď ich v skutočnosti nepotrebujú. Chcú len zistiť, či sa o nich rodičia dokážu postarať.

Tento druh správania je korigovaný hojnosťou. To neznamená, že musíte kúpiť všetko, čo dieťa vyžaduje. Rodič by mal poskytnúť dieťaťu nejaké výhody nie preto, že ho poprosilo alebo si to zaslúžilo, ale bez konkrétneho dôvodu. Spontánne, lacné darčeky prejavia oveľa viac lásky ako drahé veci, o ktoré dieťa muselo prosiť doslova v slzách.

Neustále vyhľadávajú nové informácie

Podľa psychológov platí, že ak dieťa neustále vyhľadáva informácie online, sleduje správy a kladie viac otázok ako zvyčajne, je to známka zvýšenej úzkosti. Ak sa vám zdá, že vaše dieťa začalo byť oveľa zvedavejšie a kladie otázky typu: „Čo sa stane, ak začne zemetrasenie?“, pokúste sa zistiť, čo ho trápi, a dajte mu vedieť, že ste pripravený ho vypočuť a ​​pomôcť mu.

 

Správanie detí, ktoré vás môže vystrašiť, ale je úplne normálne:

Záchvaty: Je to normálna a dokonca zdravá súčasť dospievania. Dieťa pomocou záchvatov vyčíňania kontroluje hranice a skúma svet okolo seba. Niekedy sú záchvaty hnevu príliš časté a rodičia sa začnú obávať, či ich deti nemajú vážne psychologické problémy. Toto správanie je však s najväčšou pravdepodobnosťou v poriadku.

Zlé správanie pred ostatnými ľuďmi: Pokojné dieťa zvyčajne začne byť hlučnejšie a pobiehať okolo vás pred hosťami. Niektorí sa môžu tohto správania obávať, ale je to úplne bežné. Dieťa začína byť znepokojené, keď vidí, že vás zaujal niekto iný. Chcú si len potvrdiť, že vzťah medzi vami dvoma je úplne v poriadku.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia