Táto žena porodila sedem detí a neuveríte, čo zvláda!

Táto žena porodila sedem
Ilustračné foto
2020-04-17 00:30:00 |

Šaliete z domácej výučby svojich ratolestí? Čo má potom hovoriť Kristen, ktorá sa rozhodla vzdelávať všetky svoje ratolesti sama z domu?

Niekedy zlatíčka, niekedy čerti, no stále sú to vaše deti, aj keď vám „tečú“ nervy. Naháňate ich k učeniu a neviete ako to všetko zvládať? Inšpirujte sa životom a tipmi Kristen, dodá vám energiu do ďalších dní! Je nielen starostlivou a inšpiratívnou mamou, ale aj ženou, ktorá dbá na svoj zovňajšok a zdravý životný štýl. Je príkladom toho, že keď sa chce, všetko ide...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kristen Schroder (@ourdarlingchaos),

Američanka Kristen Schroder (35) sa stala za osem rokov sedemnásobnou mamou a so všetkými potomkami, ktorí sú už školoupovinní, praktizuje tzv. „homeschooling“, teda školu z domu. A keďže vie, aké ťažké je byť mamou a učiteľkou zároveň, rozhodla sa podeliť o svoje skúsenosti a zdieľať fotografie z ich rodinného života na sociálnych sieťach. Priznáva, že domáca výučba nie je jednoduchá a vysporiadať sa s ňou vyžaduje veľké odhodlanie a obrovskú mieru trpezlivosti.

Učenie je hra a nezabudnite veľa čítať

Aj keď Kristen domáce učenie baví a napĺňa ju vzdelávanie svojich detí, vďaka čomu môže s nimi tráviť takmer všetok čas, neznamená to, že neexistujú dni, kedy má všetkého nad hlavu.  

Ako vyzerá jej typický všedný deň s domácou školou? "Vyučovanie" začína po raňajkách, obvykle okolo deviatej ráno. „Asi po hodine si urobíme prestávku na desať alebo pätnásť minút, potom sa vrátime k učeniu a dokončíme preberanú látku, na záver je potom nejaká samostatná činnosť. Zvyšok dňa trávime hraním, čítaním, výučbovými hrami alebo pohybom. Večer pred spaním si deti čítajú vo svojej postieľke, tým mladším čítame ja alebo manžel,“ rozpráva Kristen. Dúfa, že v súčasnej "Covid" dobe, keď sa veľa rodín ocitlo zo dňa na deň v nečakanej a veľmi náročnej situácii, pomôžu jej tipy a skúsenosti zmierniť neistotu, obavy a úzkosti, ktoré trápia mnoho rodičov. Preto zdieľa svoje každodenné zážitky aj starosti na Instagrame.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kristen Schroder (@ourdarlingchaos),

Čas uteká!

Kristen a jej manžel navštevovali bežné školy. Vyštudovali rovnakým spôsobom ako milióny ďalších detí. S domácim vyučovaním nemal ani jeden z nich žiadnu skúsenosť. No keď sa narodili deti, rozhodli sa pre "domáce školu" a časom zistili, že je to ten najlepší spôsob, ako sa im naplno venovať a tráviť spoločne čo najviac času. „Áno, budú to dlhé a náročné týždne a budete mať pocit, že snáď sa to nikdy neskončí. Budete veľakrát na pochybách, či sa deti dosť učia a budete premýšľať, či im dokážete pomôcť a ako to všetko zvládnete. No napriek tomu sa pokúste využiť čas, ktorý sa ponúka, a tešiť sa zo spoločnosti milovaných detičiek. Vyrastú neuveriteľne rýchlo, nenechajte si tieto chvíle uniknúť medzi prstami. Mám sedem malých detí, najmladšie je ešte dojča, najstaršie má osem. Homeschooling je moje povolanie. Mojou úlohou a poslaním je starať sa na plný úväzok o deti a manžela a všetky ich milovať," hovorí Kristen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kristen Schroder (@ourdarlingchaos),

Flexibilita je veľkým bonusom

„Domáce vzdelávanie môže byť ťažká disciplína, nebudeme si nič nahovárať. A nie je určite pre každého. Je to práca, kedy sa nedočkáte okamžitého uznania alebo poďakovanie, výsledky a odmena sa dostaví až o mnoho rokov neskôr. Zásadná je preto vytrvalosť, trpezlivosť a viera,“  hovorí Kristen. Veľkou oporou je jej manžel, ktorý preberá úlohu v dňoch, kedy už Kristen nemá dosť energie. Pochvaľuje si, že ju zakaždým povzbudí a vo chvíľach, keď má pocit, že už nemôže, dodá jej silu a zdôrazní, že spoločne to zvládnu.

„Dôležité je uvedomiť si, že nemá zmysel pokúšať sa doma simulovať tradičné školu,“ prízvukuje Kristen. Deťom stačia dve až tri hodiny výučby denne, zvyšok "vzdelávanie" môže prebiehať hrou a inými aktivitami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kristen Schroder (@ourdarlingchaos),

Bifľovať sa s deťmi nemusíte

Na čo kladie táto akčná mama najväčší dôraz? Tým najdôležitejším benefitom domácej školy je podľa jej slov možnosť vytvoriť si s deťmi naozaj silné a úzke citové puto, obohatiť vzájomný vzťah. Spoznáte svoje ratolesti po všetkých stránkach, budete im bližšie, odhalíte ich osobnosť, vlohy a nadanie, ktoré môžete ďalej rozvíjať.

„Skúste sa zameriavať viac na ich praktické zručnosti a charakterové vlastnosti než „akademické" výsledky. Len málokto z nás, dospelých si pamätá matematické a chemické vzorce, letopočty, vetný rozbor alebo násobenie zlomkov, tými skutočnými hodnotami sú morálka, schopnosť empatie či medziľudskej komunikácie. To v nás zostane celý život,“ zdôrazňuje Kristen a dodáva, že je potrebné deťom veľa čítať. Deti musia objaviť svet fantázie a múdrosti, ktorý knižky ponúkajú. Láska ku knihám je tým najlepším darčekom, ktorý im vy ako rodičia môžete dať.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia