Tieto 3 veci v správaní dieťaťa neignorujte

Tieto 3 veci v
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-04-14 00:30:00 |

Deti majú svoj svet a často sa nesprávajú tak, ako si predstavujeme. Kým niektoré „prehrešky“ je v poriadku ignorovať, na tieto tri si dajte pozor!

Deti by sme mali už od útleho veku učiť niektorým zásadám vhodného správania. I keď vieme, že napríklad dvojročné batoľa sa riadi citmi a nie logikou, nemôžeme nechať bez povšimnutia to, keď jeho konanie nie je vhodné. Vždy ho na to upozornite a vysvetlite mu, čo nerobí správne. Toto sú tri základné problémy v správaní detí, ktoré by sme nemali nechať bez povšimnutia.

1. Dieťa vás prerušuje pri rozhovore s niekým alebo pri telefonáte

 Dôvod, prečo by ste to nemali ignorovať:

Predstavte si, že s niekým hovoríte a vaše dieťa sa neustále snaží upútať vašu pozornosť ťahaním vás za ruku alebo prekrikovaním vašich slov. Samozrejme, dieťa môže mať potrebu oznámiť vám niečo práve vtedy, ale ak ho necháte zakaždým vás prerušovať, nenaučí sa ohľaduplnosti voči iným ani zabaviť sa samo vtedy, keď vy ste zaneprázdnená/ý. „Výsledkom toho, keď sa necháte dieťaťom prerušiť, je jeho presvedčenie, že má právo byť stále stredobodom pozornosti a neskôr bude trpieť pocitmi frustrácie, lebo tak to v živote nefunguje,“ upozorňuje psychológ Jerry Wyckoff, ktorý je spoluautorom aj u nás známej knihy Výchova bez kriku a faciek.

 Ako takúto situáciu riešiť:

Keď sa potrebujete s niekým porozprávať alebo sa chystáte telefonovať, oznámte dieťaťu, aby vás nevyrušovalo. Vhodné je zamestnať ho niečím – dať mu hračku, papier a farbičky, prípadne pustiť rozprávku. Ak to nefunguje, posaďte dieťa na stoličku a povedzte mu, aby tam sedelo, kým si to nevybavíte.  Ak je stále nepokojné a snaží sa upútať za každú cenu vašu pozornosť, dajte mu jasne najavo, že keď vás bude prerušovať, nedostane to, čo od vás chcelo. Keď dokáže obsedieť, zaslúži si odmenu.

2. Hrubé správanie

Dôvod, prečo by ste to nemali ignorovať:

Keď vaše dieťa udrie kamaráta alebo kamarátku, uštipne ich, opľuje, kopne alebo im nejako inak ublíži, treba zareagovať. A to aj vtedy, ak ide o niečo menšie – niekoho sotí, stlačí mu silnejšie ruku a podobne. Je síce pravdou, že do určitého veku si dieťa neuvedomuje to, akú bolesť druhému spôsobí a nevie odhadnúť svoju silu, no ak takéto správanie necháte bez povšimnutia, keď sa dieťa dostane zhruba do veku 8 rokov, bude mať v sebe zakorenené presvedčenie, že zraniť niekoho je v poriadku.

Ako takúto situáciu riešiť:

Prerušte agresívne správanie dieťaťa a zoberte ho niekde nabok. Spýtajte sa ho, či chápe, že to toho druhého bolí a ako by sa cítilo, keby bolo na jeho mieste. Mali by ste mu jasne povedať, že ubližovať niekomu je prísne zakázané. Keď pôjdete na druhý deň na ihrisko alebo sa k niekomu hrať, pripomeňte mu, že nemôže nikomu ubližovať. Trénujte s dieťaťom situácie, keď sa rozčúli a učte ho riešiť ich v pokoji.  Ak sa ani napriek upozorneniam, vysvetľovaniu a nácviku takýchto situácií nič nezmení, keď niekomu ublíži, v tej chvíli ho zoberte preč. Keď ratolesť niekomu ublíži, zachovajte prísnu tvár a neusmievajte sa na ňu.

3. Ignorácia

Dôvod, prečo by ste to nemali ignorovať:

Ak musíte 5 alebo 10-krát zopakovať, aby dieťa urobilo niečo, čo nechce, napríklad vypnúť televízor alebo nastúpiť do auta, učíte ho, že je to vlastne v poriadku, keď vás prehliada a ono je tým, kto dáva príkazy. Vždy majte na mysli starú známu pravdu, že dieťa nie je zmenšený dospelý a je potrebné učiť ho rešpektu! Dieťa testuje, čo si môže dovoliť a dovolí si toľko, koľko vy pripustíte. Keď mu dovolíte ignorovať vaše požiadavky a pripomienky, vyrastie z chutného dieťatka vzdorný egocentrik.

Ako takúto situáciu riešiť:

Keď od dieťaťa niečo chcete, nekričte to z druhej miestnosti, ale choďte k nemu a pozerajte sa mu do očí. Byť na jeho úrovni a pozerať si z očí do očí je veľmi dôležité. Správajte sa k dieťaťu vždy zdvorilo, nezabúdajte na „čarovné“ slovíčka prosím a ďakujem. Vy ste príkladom!!! Pomáha aj to, ak vždy pred vyslovením požiadavky dieťa oslovíte menom a dotknete sa jeho ramena. 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia