8 kritických období v živote dieťaťa, o ktorých by ste mali vedieť

8 kritických období v
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-05 00:30:02 |

Ak viete, aké správanie môžete od dieťaťa očakávať, podstatne vám to uľahčí život. Tiež mu dokážete pomôcť lepšie ich zvládať.

Kým u dvojročných detí treba rátať so vzdorom, päťročné ratolesti hľadajú vašu náruč a tínedžeri túžia po samostatnosti. Aké správanie a emocionálne reakcie môžeme očakávať od detí v jednotlivých fázach života?

Novorodenci do 3 mesiacov

V tomto veku je plač hlavným spôsobom, ako dieťa dokáže komunikovať svoje potreby. Ak sa ako rodič naučíte rozoznávať rozdiel medzi plačom, ktorý znamená, že dieťa je hladné, unavené alebo cíti nepríjemné pocity, máte vyhrané.

Dieťa však niekedy môže začať plakať bez zjavného dôvodu a vtedy je dôležité na to reagovať, utíšiť ho dotykom a slovami. Potrebuje cítiť, že je v bezpečí, milované a môže vám dôverovať. Novorodenci môžu vo vašom hlase cítiť emócie, tak by ste mali hovoriť upokojujúco a priateľským tónom, aby sa  cítilo bezpečne.

Odporúča sa tiež, aby ste dieťaťu spievali a hovorili s ním tvárou v tvár. Vyvarujte sa náhlych a prudkých pohybov, ktoré ho môžu vyľakať.  Keď dieťa držíte v náručí a hojdáte ho, vytvárate atmosféru bezpečia.

4 až 6 mesiacov

Dieťa sa môže v reakcii na to, čo mu hovoríte alebo aké hračky mu ukazujete, smiať, kňučať či mračiť sa. Je dobré povzbudzovať ho častými úsmevmi. V tomto období si deti viac uvedomujú ľudí okolo seba a dokážu rozpoznať známe tváre aj predmety. Teraz je čas začať ich predstavovať iným deťom a ľuďom.

7 až 12 mesiacov

V tomto okamihu deti začínajú uprednostňovať svoje mamy pred ostatnými a môžu sa báť cudzích ľudí. Chcú byť pri rodičoch a plačú, keď odchádzajú. Aby ste tomu zabránili, môžete na krátku chvíľu odísť, zatiaľ čo sa vaše dieťa s niečím hrá a o chvíľku sa mu ukázať, aby pochopilo, že sa vždy vrátite.

1 až 2 roky

Deti v tomto veku by mali mať čo najviac sociálnych interakcií a skúseností mimo domova. Keď sa však hrajú na ihrisku medzi ostatnými deťmi, ešte nereagujú a nerozumejú pojmu zdieľanie. Bežné sú mierne záchvaty hnevu, takže je dôležité usmerňovať ich, no bez kriku či nebodaj bitky.

3 roky

Teraz sa dieťa začne hrať s ostatnými a zdieľať s nimi hračky. Je dôležité rozvíjať túto socializáciu. Záchvaty hnevu sa stávajú menej častými. Trojročné dieťa sa môže začať báť strašidiel, tmy či monštier pod posteľou.

Tri roky sú vek, kedy by ste mali dieťa povzbudzovať k tvorivosti. Nechajte ho nakresliť obrázok, poskladať kocky, veľa ho za jeho výtvory chváľte a povedzte mu, akí ste hrdí, že to dokázalo.

4 až 5 rokov

Deti v tomto veku sa už môžu riadiť pravidlami, ale nechápu, čo je správne a čo nie. Chcú byť viac nezávislé a rozhodovať o mnohých veciach samy. Dovoľte im vybrať si oblečenie do škôlky, na ktoré majú náladu, aj keď to nie je práve najvkusnejšia kombinácia. Počúvajte, nevnucujte im iba svoje názory, komunikujte. I keď na jednej strane túžia po samostatnosti, na druhej potrebujú vašu náruč.  

U 4-ročných detí treba rátať s výkyvmi nálad a dokonca sa môžu stať agresívnymi, pripravte sa na boje so súrodencami či snahou utiecť. Na rozdiel od toho sa deti okolo piateho roku veku viac upínajú na rodičov, lepšie sa správajú, sú zodpovednejšie a chcú, aby boli všetci okolo nich šťastní.

V tomto období je dôležité učiť deti ako primerane vyjadrovať hnev. Určite hranice, za ktoré dieťa nepustíte. Povzbudzujte ho, hovorte o jeho pocitoch a chváľte ho za dobré správanie.

6 až 12 rokov

Prichádza vek, v ktorom sa stanú mimoriadne dôležitými kamaráti a vznikajú prvé romantické vzťahy. V tomto období sa môžete stretnúť s tým, že dieťa začne na ostatných žiarliť. Páči sa mu, že je súčasťou nejakej skupiny a s radosťou sa zapája do rôznych súťaží a výziev. V tomto momente by ste mali dbať na to, aby ste nepopustili uzdu dieťaťu až príliš a zdôrazňujte potrebu rešpektu voči dospelým. Snažte sa tráviť spolu čo najviac kvalitného času, robte spoločné výlety, spoznávajte nové miesta.

13 až 18 rokov

Tínedžeri sa často porovnávajú s ostatnými a je veľmi dôležité, aby ich okolie akceptovalo. Mali by ste ich naučiť, ako sa vysporiadať s tlakom a stresom a tiež ich povzbudiť, aby otvorene hovorili o svojich pocitoch a obavách. V tomto období sú romantické vzťahy ešte dôležitejšie a deti chcú byť viac nezávislé.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia