Keď deti nepočúvajú: 8 tipov, ako to zmeniť

Keď deti nepočúvajú: 8
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-02-04 07:30:57 |

Jedna z najťažších vecí, ktorej ako rodičia čelíme, je pocit, že u detí nemáme autoritu a nevieme si s nimi poradiť, lebo nás nepočúvajú.

Rád, ako naučiť deti počúvať, je množstvo. U každého zaberá niečo iné. V každom prípade by sme na tom mali trvať. Z detí, ktoré nemusia nikoho rešpektovať, vyrastú neohľaduplní a sebeckí dospelí. Trend až príliš benevolentnej výchovy bez pravidiel a hraníc sa veľmi neosvedčil a rodičia si čoraz viac uvedomujú, že nejaké tie pravidlá predsa len platiť musia. Neznamená to, že by sme sa mali správať ako diktátori a trvať len na svojom, no určite by sme mali naučiť deti počúvať, čo hovoríme. Uľahčíme tak život nielen sebe, ale aj deťom, ktoré budú vedieť komunikovať a vychádzať s ostatnými.

1. Ukazujte, nehovorte

Lepšie, než diktovať pokyny, je vstať a ukázať dieťaťu, čo a ako od neho chceme. Spočiatku to môže vyžadovať viac úsilia, ale vaše dieťa si rýchlo zvykne a bude reagovať.

2. Neplytvajte slovami, buďte struční

Namiesto toho, aby ste deťom dávali siahodlhé prednášky, použite iba pár jasných slov.

3. Používajte krátke poznámky alebo obrázky

Nemusíte pokryť celý príbytok papierikmi s poznámkami, ale ak dokola riešite nejaký problém, je fajn upozorniť naň touto formou. Napríklad pri vstupe môže byť na viditeľnom mieste poznámka s textom „Vyzuť sa“ alebo na stole „Nevyliezať sem“. Pri malých deťoch je to možné vyjadriť ilustráciou s prečiarknutou topánkou alebo prečiarknutou postavou ležiacou na stole. Na vitríne,  v ktorej je sklo, môže byť poznámka „Krehké, nebúchať“ alebo nakreslený prečiarknutý pohár na stopke.

4. Poskytnite deťom čas na spracovanie požiadavky

Ak sa vám rátanie do 10 zdá iba stratou času, verte, že to má niečo do seba. Skúste to a vydržte! Uvedomte si, koľkokrát za tých pár sekúnd budete mať nutkanie zopakovať im požiadavku. Všimnite si, že keď ste asi v polovici rátania, deti začnú reagovať. Neodoprite im možnosť mať čas na spracovanie toho, čo ste povedali.

5. Buďte vtipní

Je to také ľahké, ale často prehliadané.  Deti milujú bláznenie a smiech. Ak nechce ratolesť odísť z ihriska, skúste to s nejakou rozprávkovou postavičkou alebo zvieratkom. Čo tak odskákať ako zajačiky alebo to skúsiť formou súťaže, kto bude prvý pri tamtom strome a podobne? Niekedy to jednoducho bez kreativity nejde.

6. Rozdeľte inštrukcie na časti

Zamyslite sa, čo od dieťaťa potrebujete a žiadosť rozdeľte na niekoľko zvládnuteľných krokov. Lepšie než „choď si upratať izbu“ je použiť napríklad „najprv uprac(eme) lego“. To dieťa nevystraší a neodradí tak, ako keď mu oznámite, že sa má pustiť do celej izby naraz.

7. Spolupracujte

Dohodnite sa. Vy potrebujete ísť o obchodu, deti chcú ísť na ihrisko.  Nemôžete ich tam nechať bez dozoru, tak vám neostáva nič iné, len ich zobrať so sebou. Dohoda môže znieť, že keď budú v obchode poslúchať, pôjdete hneď odtiaľ na ihrisko, keď budú robiť problémy, na ihrisko sa nepôjde. Ak sa budete snažiť o dohodu s deťmi, je omnoho pravdepodobnejšie, že budú spolupracovať. Táto metóda zahŕňa čestnosť a spoluprácu namiesto toho, aby deti tajne robili to, čo nechceme. Učíte ich, že sú váženými členmi rodiny.

8. Hovorte tak, aby vás počuli

Ak nemajú problém so sluchom, fyzicky vás počujú,  ale emotívne, vývojovo a psychosociálne možno nie. To, akým tónom na deti hovoríme, či používame očný kontakt alebo dotyk, má na ich reakcie veľký vplyv. Priznajme si, ako rodičia máme neraz aj nerealistické požiadavky, takže ak nás aj deti počujú, v skutočnosti nás vlastne nepočujú.

Príklady toho, ako jednoducho možno zmeniť to, aby nás deti naozaj počúvali

  • Ak požiadate dvojročné dieťa, aby sa hralo tam, kde ho vidíte, nedokáže vám vyhovieť. Stačí mu povedať, aby sa hralo tam, odkiaľ na vás vidí.
  • Ak požiadavku kričíte na dieťa z izby do izby, je takmer isté, že nezareaguje. Treba s ním hovoriť priamo do očí, ideálne, aby ste ich mali na rovnakej úrovni.
  • Požiadať tínedžera, aby nerobil niečo, čo robia jeho priatelia a snažil sa byť inteligentný, aj keď vy robíte riskantné veci nefunguje. V tomto prípade pomôže iba príklad.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: themontessorinotebook.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia