Týchto 10 najväčších chýb robíme pri kontakte s nevlastnými deťmi

Týchto 10 najväčších chýb
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-01-08 00:30:28 |

Čoraz viac rodičov vychováva deti samo alebo s novým partnerom. Takéto súžitie nemusí byť vôbec jednoduché. Ako zvládnuť rodinu na druhý pokus?

Napriek tomu, že čoraz viac partnerov vychováva deti v zmiešaných rodinách, tak  mnohí stále vnímajú komponovanú rodinu cez niekoľko mýtov.  Tým hlavným je mýtus zlej macochy a zlého otčima. „Pýtali sme sa detí a dospievajúcich, čo sa im vybaví pri pojme „macocha“ a väčšina z nich odpovedala ´zlá a škaredá. Je preto prirodzené, že predovšetkým mladšie deti môžu mať z novej otcovej priateľky strach“, potvrdzuje Kateřina Novotná psychoterapeutka Akadémie rodičovstva.    

Deti by ste preto mali upokojiť a ukázať im, že realita sa môže od rozprávky líšiť. Snažte sa byť milou a starostlivou macochou.  „Buďte však k sebe úprimná a nenúťte sa k tomu, aby ste milovali deti svojho partnera tak, ako milujete svoje vlastné.  Vzťahy sa vyvíjajú roky a preto je úplne v poriadku, ak k novým deťom „nezahoríte“ hneď láskou. Pekný vzťah si môžete vybudovať aj tak.“ dodáva Novotná. Podľa jej slov by ste sa mali tiež vyvarovať súpereniu s biologickou mamóu dieťaťa. Tá nech je akákoľvek, pre dieťa vždy bude tá najdôležitejšia osoba na svete. Pred dieťaťom preto  o nej hovorte vždy pekne a nesnažte sa ju nahradiť. Vašou úlohou je byť dobrou macochou, nie matkou.

Voči otčimom je spoločnosť zhovievavejšia a ich rola je spoločnosťou posudzovaná menej kriticky. Neznamená to však, že úloha nevlastného otca je jednoduchšia. Tak ako nevlastná matka, aj otec by mal investovať energiu do budovania vzťahu s deťmi.  Na začiatok stačí, ak deťom ukáže svoj svet a vezme ich napríklad so sebou na ryby.

V roli „tretieho rodičia“

Byť rodičom a vychovávať deti tak, aby z nich vyrástli šťastné a sebavedomé osobnosti, nie je vôbec jednoduché. Ako však pristúpiť k výchove, keď sa ocitnete „len“ v roli partnera jedného z rodičov? Do akej miery to môžete byť práve vy, kto na seba preberie výchovnú funkciu? Každý vzťah je jedinečný a preto model, ktorý platí inde, nemusí fungovať u vás. Komunikácia je preto v tomto prípade na prvom mieste. Hneď na začiatku sa pobavte  o tom, aká by mala byť vaša úloha v novej rodine a čo sa od vás očakáva. Aké sú vaše predstavy o vzťahu medzi vami a partnerovými deťmi?  Ako sa máte o deti starať? Ako veľmi sa deťom máte venovať a čomu sa naopak máte vyvarovať? Ako vás majú deti oslovovať? To sú všetko otázky, ktoré by mali určite zaznieť. „V prípade, že sú deti väčšie, zapojte do rozhovorov aj ich. Dohovorte sa, či si želajú, aby ste boli spoluzodpovedná za ich výchovu“ radí odborníčka. 

Nová = šťastná rodina?

Príchodom nového člena do domácnosti deti nezískajú len novú macochu či otčima, ale často aj nových súrodencov. Proces vytvárania novej rodiny tak môže byť veľmi náročnou skúsenosťou. Zatiaľ čo vy ako rodičia ste plní očakávaní, deti až tak nadšené byť nemusia. Naopak. Môžu sa cítiť neisté a obávať sa ako nová situácia ovplyvní ich vzťah s rodičom. 

Je veľmi dôležité, aby ste deťom hovorili, že ich máte radi. Ponúknite im možnosť si o novovzniknutej situácii pohovoriť. Na rozhovor však nemusíte vytvárať špeciálne podmienky. Porozprávať sa môžete na prechádzke, pri športe či domácich prácach“ radí Šárka Kučerová, psychologička a garantka Projektu sebadôvery Dove.  Je pochopiteľné, že ako rodič chcete, aby si vaše deti k sebe našli cestu. Vyplatí sa však vyčkať a zbytočne „netlačiť na pílu“.  Ak totiž prehnane strážite, aby sa vaše deti nehádali a vzájomne si pomáhali, môžete dosiahnuť pravý opak. Nechajte preto svojim ratolestiam čas na to, aby sa spoznali a vybudovali si k sebe úprimný vzťah.

Toto je 10 najväčších chýb pri kontakte s nevlastnými deťmi

  1. Snažíme sa byť s deťmi kamaráti
  2. Nenastavujeme hranice, nechceme ich zaťažovať, pretože už tak to mali s rozvodom ťažké
  3. Tlačíme na ne (až 2 roky môže trvať, kým si všetko sadne)
  4. Zasahujeme do súrodeneckých vzťahov medzi deťmi vlastnými, nevlastnými, nútime ich hrať sa    spolu, byť kamaráti apod.
  5. Nechávame veci a okolnosti vyplynúť - nedefinujeme rolu nevlastného rodiča a čo po dieťati môžeme požadovať a či ich budeme vychovávať
  6. Hovoríme o druhom biologickom rodičovi negatívne, súperíme s biologickým rodičom
  7. Nútime dieťa hovoriť nevlastnému rodičovi  “mama, oco”
  8. Odplácame deti, predháňame sa v "lepších" darčekoch
  9. Nevlastný rodič cíti pocit viny, že robí pre deti viac ako ten biologický a dieťa nie je vďačné
  10. Kladieme príliš veľké nároky na nevlastné dieťa a vlastné ospravedlňujeme 

Nebojte sa poradiť  

V novej roli budete čeliť mnohým novým situáciám a výzvam. Budovanie vzťahov v rodine je najdôležitejšou z nich. Nepodceňujte preto ani dennodennú komunikáciu. Nebuďte na seba prísna a pripustite si, že ak ste matka dvoch malých synov, tak nemusíte hneď vedieť ako na komunikáciu s mladou slečnou. Obdobie puberty je veľmi náročné a nájsť si cestu k dospievajúcim deťom býva často náročne aj pre vlastných rodičov.  Užitočné tipy a rady ako komunikovať s mladými dievčatami tak, aby z nich vyrástli šťastné a mladé ženy nájdete napríklad v príručke Sama Sebou alebo na stránke dove.com/sebadôvera.  S ďalšími rodičovskými problémami sa môžete obrátiť na Akadémiu rodičovstva , rodinného psychológa či siahnuť po knihe  „Moje deti, tvoje deti, naše šťastná rodina“. Vytváranie novej rodiny je náročná úloha a nie je preto hanbou poradiť sa.


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia