5 negatívnych vplyvov, ktoré môžu mať starí rodičia na vnúčatá

5 negatívnych vplyvov, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-12-17 13:30:19 |

Mať starých rodičov, ktorí pomôžu s deťmi, je naozaj skvelé. Existujú však aj neočakávané aspekty vzťahu medzi nimi a vnúčatami, ak im ich zverujete príliš často.

Téma starí rodičia a vnúčatá je snáď nekonečná. Kým časť odborníkov zastáva názor, že by sme im mali dať priestor správať sa k našim deťom tak, ako si predstavujú a dovoliť im rozmaznávať ich, iní sú presvedčení, že starí rodičia a rodičia by mali byť konzistentní. V každom prípade, i keď v tomto jednom bode sa môžu rozchádzať, význam starých rodičov v živote vnúčat nepopiera ani jedna skupina. Avšak pozor! Veľmi záleží aj na tom, koľko času deti s nimi trávia. Ak ste si z nich urobili pestúnov a sú spolu takmer stále, môže to mať na sociálny, behaviorálny aj fyzický vývoj dieťaťa negatívny vplyv.

1. Deti môžu byť neposlušnejšie

Starí rodičia sú k vnúčatám obvykle zhovievavejší a viac im dovolia. Zvyčajne sa s nimi zabávajú viac ako so svojimi deťmi, dokonca robia opak toho, čo robia alebo hovoria ich rodičia. Nie, naozaj to tak nie je iba u vás... Ak je to raz za čas, je to v poriadku a rodičia by mohli prižmúriť oči. Ak však vnúča trávi so starými rodičmi veľa času, je tu riziko pokazenia disciplíny, na ktorú bolo predtým zvyknuté a môže sa veľmi ľahko stať neposlušným v tom zmysle, že enrešpketuje ani starých rodičov, ani vás.

2. Deti sa môžu cítiť zmätene

Ak starí rodičia dovolia deťom veľa vecí, rodičia sa chtiac-nechtiac dostanú do úlohy tých „zlých“. Deťom sa to samozrejme nepáči, začínajú sa cítiť podceňované, nechcené či dostatočne nemilované. Môže sa u nich rozvinúť žiarlivosť a konkurencieschopnosť, ktorými sa snažia získať späť hlavné postavenie v živote svojich rodičov. To môže byť pre ne stresujúce a dezorientujúce. Navonok vystupujú ako večne odmietajúce, nespokojné či drzé osôbky, v skutočnosti je to volanie o pomoc, lebo situáciu absolútne nechápu a nedokážu ju spracovať.

 

3. Deti nemusia mať dostatok fyzickej aktivity

Deti sú plné energie a musia sa vybehať, vyskákať, hrať sa, aby správne rozvíjali nielen svojho ducha, ale aj telo a boli zdravé. Starí rodičia vzhľadom na svoj vek ich potrebám nestačia a snažia sa o pokojnejšie aktivity, neraz orientované najmä na interiér, kde ich skôr ustriehnu ako vonku. Pre deti to môže byť frustrujúce a cítia nedostatok pohybu, ktorí si potrebujú vynahradiť po návrate domov, kde na ne čakajú neraz unavení rodičia. Postupne si takto zvyknú tráviť čas pred obrazovkami, na čo sa nabaľujú rôzne ďalšie problémy.

4. Deti môžu jesť viac, ako by mali

Starí rodičia svoje vnúčatá často prekrmujú. Nedávne štúdie zistili, že ak deti trávia príliš veľa času s benevolentnými starými rodičmi, môžu trpieť obezitou, zlou zubnou hygienou alebo dokonca cukrovkou, pretože ich kazia dobrotami, sladkosťami, cukrovinkami a tučnými potravinami. Snažia sa, aby vnúčatá boli šťastnejšie, ale môžu im spôsobiť vážne poškodenie zdravia. Experti upozorňujú, že to nie je problém starých rodičov, ale rodičov detí.

5. Deti môžu mať zlé sociálne zručnosti

Keď deti trávia väčšinu času so starými rodičmi, nie sú dostatočne stimulované, aby sa skamarátili s inými deťmi. Majú tendenciu zostať pohodlne vo svojich známych vzťahoch a vyhýbať sa rovesníkom. Deti, ktoré navštevujú škôlku, majú menšie problémy so správaním, pretože si rozvíjajú lepšie sociálne zručnosti. Rovnako po nástupe do školy sa rýchlejšie zorientujú a lepšie napredujú.

Mať starých rodičov je dar, netreba však zabúdať na to, že oni už svoje deti vychovali a s vnúčatami by sa mali skôr potešiť, trochu ich porozmaznávať, niekedy vypomôcť pri varovaní, ale to je všetko. Nemali by sa stať náhradnými rodičmi a suplovať rolu mamy či otca.

Prečítajte si tiež:

7 dôvodov, prečo by vnúčatá mali tráviť dostatok času so starými rodičmi

Starí rodičia, ktorí strážia vnúčatá, žijú dlhšie

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia