3 kľúčové zručnosti, ktoré potrebuje dieťa pre úspešný život

3 kľúčové zručnosti, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-12-10 12:30:13 |

Na svete pravdepodobne nenájdeme rodičov, ktorí by nechceli, aby z ich dieťaťa vyrástol úspešný, bohatý a šťastný človek. Ako na to?

Existuje veľa vedeckých štúdií, ktoré dokazujú, že vrodené schopnosti, inteligencia a gény nehrajú pri určovaní úspechu hlavnú úlohu. Ekonóm James Heckman preukázal, že úroveň IQ nemá takmer žiadny vplyv na finančnú pohodu. Rozhodujúcimi faktormi sú odhodlanie, vytrvalosť a schopnosť spolupracovať s ostatnými. Týmto zručnostiam však obvykle nevenujeme dostatočnú pozornosť.

Na portáli brightside.me preskúmali odporúčania mnohých vedcov a psychológov a prišli k záveru, že pre to, aby bolo dieťa v živote úspešné, potrebuje tieto 3 základné zručnosti:

1. Schopnosť komunikovať s ostatnými

Vedci z Penn State a Duke University v rámci štúdie sledovali životy 700 amerických detí od raného detstva do veku 25 rokov, aby zistili súvislosť medzi ich sociálnymi schopnosťami v detstve a úspechom v dospelom živote. Ukázalo sa, že komunikatívne deti boli úspešnejšie ako ich menej komunikatívni rovesníci. Vo väčšine prípadov vyštudovali vysokú školu, našli si dobrú prácu a nemali žiadne problémy so zákonom.

Je to pravdepodobne preto, lebo sociálne vyspelejšie deti dokážu s ostatnými ľahšie komunikovať, vyhýbať sa konfliktom, byť užitočnými pre iných ľudí a rešpektovať ich pocity. To sú veľmi užitočné zručnosti aj v detskom veku: deti, ktoré dokážu dobre komunikovať, môžu nájsť spôsob, ako sa spolu hrať, namiesto toho, aby bojovali o hračky. Mimoriadne často sa stáva, že napríklad vedci nie sú príliš úspešnými ľuďmi, pretože sú rezervovaní a naopak, extrovertnejší a aktívnejší ľudia, ktorí nemajú najvyššiu úroveň IQ, zastávajú vyššie posty a stávajú sa vodcami.

Je dôležité nezabúdať na to, že úspech nie je len o práci. Ľudia sú považovaní za úspešných, keď sa stanú profesionálmi v tom, čo robia, keď vytvárajú dobré rodiny a keď rozvíjajú vzťahy s priateľmi. Je ťažké vybudovať tieto spojenia bez vysoko rozvinutých komunikačných schopností.

2. Vytrvalosť

Americká psychologička a spisovateľka Angela Duckworthová si myslí, že jedným z najdôležitejších predpokladov úspechu je vášeň a vytrvalosť v dlhodobých cieľoch. Spolu so svojou výskumnou skupinou strávila niekoľko rokov sledovaním kadetov Vojenskej akadémie Spojených štátov, účastníkov pravopisnej súťaže, učiteľov a manažérov. Zmyslom štúdie bolo predpovedať, kto bude úspešnejší v tom, čo robí a prečo. Účastníci z úplne odlišných oblastí mali niečo spoločné. Nebola to krása, sila ani vysoké IQ, ale ich vôľa.

Podľa psychologičky vrodené schopnosti a talent nemajú takmer žiadny vplyv na skutočné výsledky v dospelosti. Je to odhodlanie a vytrvalosť, vďaka ktorým sú ľudia skutočne úspešní. Okrem dlhodobej štúdie existuje, ktorá to preukázala, existuje aj veľa príkladov z reálneho života, keď priemerný človek dosiahol viac ako dezorganizovaný a lenivý človek, ktorý mohol byť géniom, no chýbala mu vôľa.

3. Kreatívne myslenie

Je to práve kreatívne myslenie, ktoré nám pomáha nájsť cestu zo zdanlivo nemožných situácií a vyriešiť problémy, ktoré život prináša. A to je polovica toho, čo definujeme ako úspech.

Nikto nevie, aká bude budúcnosť, ale jedno je isté: bude sa to veľmi líšiť od toho, čo robíme dnes. Kreatívne myslenie umožňuje deťom nájsť cestu do sveta budúcnosti. Podporujte ich v tom.

Prečítajte si tiež:

3 vedecky dokázané spôsoby, ako zvýšiť IQ dieťaťu

Toto sú 3 hlavné prísady šťastia, tvrdia vedci

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia