Ak chcete vychovať zrelé dieťa, týchto 10 vecí nerobte

Ak chcete vychovať zrelé
Ilustračné foto
Zdroj: pixabay.com
2019-10-30 00:30:19 |

Existujú rôzne oblasti zrelosti - emocionálna, fyzická, morálna, sociálna a intelektuálna. Všetky sú v živote detí dôležité, aby sa stali nezávislými a zodpovednými ľuďmi.

Vychovať zrelú osobnosť s vlastnými názormi pripravenú pomáhať iným je cieľom každého zodpovedného rodiča. Je na nás stáť pri deťoch na ich ceste životom a podať im pomocnú ruku, aby mohli tieto vlastnosti rozvíjať a pripraviť sa na dospelosť. Čo môžete robiť, aby ste zmenili život dieťaťa k lepšiemu?

1. Pomáhajte mu rozvíjať sebavedomie

Je lepšie nerobiť pre dieťa, resp. za dieťa, všetko. Musí sa naučiť obliekať sa, zaviazať si šnúrky na topánkach a pobaliť si školskú tašku. Samozrejme, vy to dokážete urobiť rýchlejšie a zručnejšie, ale skúste byť trpezliví a čakajte, až na to dieťa príde samo. Nemusíte byť vždy k dispozícii a mali by ste ho naučiť, aby sa spoliehalo samo na seba.

2. Dajte mu možnosť výberu

Nechajte dieťaťu priestor vybrať si. Nemalo by to byť iba vo vašej réžii čo si oblečie, s akými hračkami sa bude hrať alebo aký krúžok bude navštevovať. Môžete mu pomôcť radou a výber s ním prediskutovať. Nežite v presvedčení, že vy viete lepšie, čo dieťa chce. Vie to samo, stačí mu dať príležitosť prejaviť sa.

3. Veďte ho k samostatnosti

Nie je potrebné dieťa všade odprevádzať. S pribúdajúcim vekom môže chodiť samo do školy. Samozrejme, je pohodlnejšie odprevadiť ho, aby ste mali istotu, že dorazilo v poriadku na miesto, pre dieťa to však lepšie nie je. Deti v školskom veku by už mali poznať bezpečnostné pravidlá a rozumieť tomu, ako sa správať na ceste či mimo domu. Tieto zručnosti im treba vštepovať už v predškolskom veku.

4. Učte ho ovládať svoje emócie

Deti sú samozrejme veľmi emotívne. Môžu byť šialene šťastné alebo plakať tak nahlas, že to bude počuť celá ulica. Radosť je úžasná, ale ak dieťa pri najmenšom nesúhlase začne zúrivo kričať a predvádzať záchvaty hnevu, mali by ste mu ukázať, ako ovládať svoje emócie. Dieťa musí byť citlivé k tomu, čo sa deje. Nereagujte na každý jeho krik pre udržanie pokoja, zvykne si, že všetko sa dá získať takýmto spôsobom.

5. Učte ho sebadisciplíne

Dieťa by sa malo naučiť byť disciplinované a robiť veci, ktoré treba, aj keď nejde o hru a zábavu. Čistenie zubov pred spaním, odkladanie hračiek či malé domáce práce by mali byť súčasťou každodennej rutiny. Nestojte donekonečna nad ním pri písaní domácich úloh. Dovoľte mu urobiť aj zopár chýb, prípadne nevypracovať domácu úlohu a nechajte ho niesť za to zodpovednosť.

6. Nechajte ho vyjadriť svoj názor

Je potrebné dať dieťaťu možnosť vyjadriť sa. Neriešte a nevysvetľujte všetko vy. Je to dôležité pre jeho intelektuálne aj komunikačné schopnosti. Dieťa by sa nemalo báť, že sa ho niekto niečo opýta. Malo by sa naučiť odpovedať na otázky a rozvíjať spontánne reakcie.

7. Vysvetľujte mu princíp príčiny a následku

Nekričte a nenadávajte dieťaťu bez toho,aby poznalo dôvod. Ak dieťaťu dohovárate, povedzte mu, za čo to je. Je dôležité, aby si uvedomilo, kde urobilo chybu a vyvodilo vlastné závery. Malo by pochopiť, že jeho konanie môže viesť k určitým následkom. Ideálne je zachovať pokoj a vysvetliť mu, prečo jeho konkrétne správanie nie je vhodné, ako sa správať lepšie a prečo. 

8. Nechajte ho robiť chyby

Nesnažte sa až nadmerne chrániť dieťa. Samozrejme, stojí za to vysvetliť mu veci, ktoré môžu byť pre jeho život nebezpečné. Môžete mu však dať slobodu, pokiaľ ide o iné veci. Umožní mu to poučiť sa zo svojich chýb a získať vlastné skúsenosti, ktoré mu potom budú užitočné v budúcnosti. Pamätajte, že chyby, pády a sklamania sú súčasťou života.

9. Pomôžte mu vytvoriť si vlastný názor

Je užitočné rozvíjať schopnosť dieťaťa reflektovať a kriticky sa pozerať na situáciu a formulovať svoje presvedčenie na základe jej pochopenia a pocitov. Nebuďte jeho hovorcom. Je dôležité nechať ho, aby vyjadrilo svoj názor. Pomôže mu to, aby nepodľahlo názorom ostatných alebo nekonalo čudne či zlým spôsobom, aby ostatným niečo dokázalo. Aj v budúcnosti si dokáže potom udržať svoje postavenie a nedostane sa pod vplyv niekoho.

10. Nezaobchádzajte stále s dieťaťom ako s bábätkom

Keď dieťa dovŕši vek 3 roky, učte ho pomaly tomu, že má aj povinnosti. Môže si napríklad upratovať svoje hračky. Postupne s pribúdajúcim vekom zoznam povinností rozširujte. Nerobte všetko vy! Prispieva to k rozvoju a podnecuje usilovnosť a disciplínu. To ho tiež môže naučiť pomáhať druhým a rešpektovať prácu ostatných ľudí.

Prečítajte si tiež:

Kričíte na deti? Prestaňte a uvidíte, čo sa stane o dva mesiace

Mentálne silní rodičia robia týchto 13 vecí

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia