Mamy, ktoré nikdy nehovoria svojim deťom NIE

Mamy, ktoré nikdy nehovoria
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2019-08-10 00:30:20 |

Nová filozofia známa ako „šetrné rodičovstvo“ zakazuje slová ako POSLUŠNOSŤ a NIE, a to aj v prípade, že dieťa sa naozaj nespráva ukážkovo.

Je to osvietené alebo vytvárame mladú generáciu sebeckých ľudí bez hraníc?  „Jemní rodičia“ nikdy nenazvú deti „nezbednými“ či „neposlušnými“, lebo sa obávajú poškodenia ich sebadôvery. Namiesto toho im trpezlivo vysvetľujú dôsledky ich správania. Táto filozofia je veľmi rozšírená vo Veľkej Británii a dokonca sa k nej hlásia mnohé škôlky, najmä tie, ktoré fungujú na Montessori princípoch.

Natalie Brown (38) zamkla za sebou dvere na toalete, niekoľkokrát za sebou sa zhlboka nadýchla a snaží sa upokojiť. Čo ju donútilo hľadať úkryt na záchode? Odpoveďou sú jej tri deti – sedemročná Bluebell, štvorročný Maximilian a dvojročná Marigold. Alebo, presnejšie povedané, ich nevhodné správanie.

Tentokrát sa malé hašterenie zmenilo na záchvat hnevu, nasledovaný vážnymi súrodeneckými súbojmi pretkané zvukom niečoho rozbíjajúceho sa. Zatiaľ čo mnoho mám by deti okríklo a snažilo sa zaviesť disciplínu, autorka blogu crummy mummy Natalie je odhodlaná nevyužívať tieto staré nástroje rodičovstva. Namiesto toho, držiac sa pravidiel „šetrného rodičovstva“, sa ide predýchať na toaletu a potom, už pokojnejšia, ide k deťom a zapojí ich do konštruktívnej diskusie o negatívnom vplyve ťahania za vlasy či hádzania diaľkovým ovládačom.

Natalie patrí do rastúcej skupiny rodičov, praktizujúcich tzv. šetrné alebo jemné rodičovstvo, založené na tom, že deťom trpezlivo vysvetľujete dôsledky jeho správania namiesto dohovárania, karhania či zvyšovania hlasu. „Jemní rodičia“ sú tiež presvedčení, že deti by sme nikdy nemali volať „neposlušnými“, lebo tým môžeme šliapať po ich sebadôvere. „Sú chvíle, keď ma deti unavia a bolo by ľahšie nakričať na ne alebo im povedať, že sú neposlušné,“ pripúšťa Natalie.

„Slovo NIE deti nič neučí. Keď rodičia označia svoje deti za ´neposlušné´, je to ich chyba, že nevedia usmerniť svoje vlastné emócie,“ dodáva Natalie, ktorá žije s deťmi a manželom v Sussexe. „Keď bola Bluebell ešte batoľaťom, mali sme určený jeden kútik, do ktorého išla, keď nekonala správne. Keď som ju tam však dávala druhýkrát pre nejaké grimasy, ktoré robila, uvedomila som si, že musí existovať lepší spôsob, ako sa k jej správaniu postaviť. Vtedy som sa rozhodla, že veci budem riešiť diskusiou. Len veľmi zriedkavo poviem deťom NIE. Manžel s tým nie je úplne stotožnený a vedie to občas k určitým sporom medzi nami,“ hovorí.

Natalie nikdy nechcela byť rodičom, ktorý vychováva deti zvýšeným hlasom a trestami, preto sa začala po príchode prvej dcéry zaoberať „jemným rodičovstvom“, o ktorom sa dopočula. „Dávalo to zmysel. Namiesto toho, aby som povedala NIE alebo NEPOSLÚCHAŠ, čupnem alebo kľaknem si k dieťaťu na jeho úroveň a pokúšam sa mu jemne vysvetliť, prečo jeho správanie nie je prijateľné,“ opisuje. Komunikáciu s dieťaťom na rovnakej úrovni ako je ono využíva aj vojvodkyňa Kate a princ William.

Zabudnite na tresty, dohováranie či dokonca zatváranie detí do izby, aby porozmýšľali nad tým čo urobili. To je podľa moderných matiek úplne zastarané. Ak ste v tejto chvíli prevrátili oči, nech je vám odpustené. Koniec koncov, deti potrebujú hranice a vyjednávanie s nimi je neraz strateným časom. Natalie s tým nesúhlasí. „Keď chcú pozerať televíziu alebo jesť sušienky, nepoviem NIE – čiastočne preto, lebo pri práci z domu s tromi deťmi nemám veľa času na debatovanie, no ani sa to nestretáva s princípmi jemného rodičovstva,“ vysvetľuje. Namiesto zákazov im vysvetľuje dôsledky zaplnenia žalúdka sušienkami či nevhodnosť dlhodobého sedenia pred obrazovkou. A áno, je to tak, ako si myslíte – deti často pozerajú televízor a jedia sušienky.

Sama Natalie bola vychovaná veľmi odlišným spôsobom. Jej rodičia boli veľmi prísni, zakazovali jej televíziu aj sušienky. „Mama nám nikdy nevysvetlila, prečo sme niečo nemohli, len neustále hovorila NIE. Muselo to byť veľmi vyčerpávajúce. Nikdy som sa jej nepýtala, čo si myslí o mojom rodičovskom štýle, ale ona je na rozdiel odo mňa na deti omnoho prísnejšia aj dnes. Marigold nedávno prudko odhodila diaľkové ovládanie, pretože mamka jej nedovolila pozerať televíziu. Zatiaľ čo ja by som ustúpila, mama jej opakovane hovorila NIE. Na to 20-minútové dohováranie, ktoré nasledovalo, by som ja energiu nemala,“ je presvedčená.

Môže teda vynechanie slovíčok NIE či NEPOSLUŠNÉ pomôcť deťom lepšie sa správať? Terapeutka pre vývoj dieťaťa Ollwyn Moran súhlasí s tým, že „neposlušné“ nie je užitočné slovo, ale je pevne presvedčená, že deti sa musia naučiť zvládať slovo NIE už od útleho veku. „Musí sa používať strategicky, nie každých päť minút, inak stráca svoj význam,“ hovorí. „Či už je to pre bezpečnosť dieťaťa alebo niekoho iného, ​​alebo či prosia o hračku, keď ste mimo domu či o nejakú zbytočnosť v obchode. Je dôležité, aby sme deťom pomohli zvládať pocity frustrácie a sklamania, ktoré prichádzajú s tým, keď im povieme NIE pri veciach, ktoré sú v ich svete také obrovské,“ vysvetľuje. „Ak poviete NIE tínedžerovi, ktorý predtým počul iba ÁNO, bude úplne zmätený, lebo nevie, ako sa s tým vysporiadať,“ upozorňuje.

Napriek tomu Ollwyn radí, že NIE musí prísť s krátkym vysvetlením. „Pomáha deťom budovať odolnosť a empatiu v súvislosti s tým, ako ich správanie ovplyvňuje ostatných,“ dodáva. „Napríklad, ak ste v lietadle a vaše dieťa začne kopať do sedadla pred sebou, je dôležité povedať niečo ako: ´Nie, to nie je v poriadku, pretože pre uja sediaceho pred tebou je to nepríjemné.´ Snažte sa vždy nájsť krátke vysvetlenie, prečo slovo NIE použijete.“

Aj grafická dizajnérka Emma Bird (39) z Hertfordshire, ktorá má štyri a pol ročnú dcéru Ottilie, praktizuje jemné rodičovstvo. Ona ani manžel nikdy nehovoria slovo NIE a v slovníku nemajú ani spojenie NEPOSLUŠNÉ DIEŤA. Takisto od nich Ottilia nepočuje slová DOBRÁ a ZLÁ a sú zásadne proti tabuľkám s odmenami, ktoré by mali dieťa povzbudiť k lepšiemu správaniu. „Vždy existuje nejaký dôvod, prečo dieťa koná tak, ako koná,“ je presvedčená Emma. Keď Ottilia urobí niečo, čo sa dá nazvať neposlušnosťou, podľa Emmy je to len o tom, že ešte nie je dostatočne vyvinutá na to, aby rozpoznala svoju chybu. Sama Emma mala primerane prísnu výchovu, dosť odlišnú od svojej dcéry, ktorá navštevuje predškolskú montessori výchovu, kde je dôraz kladený práve na jemné rodičovstvo. Podobne ako Natalie uznáva, že niekedy, keď Ottilie posúva hranice, sa musí ísť upokojiť. Aj to však vníma skôr ako vlastnú chybu, nie chybu dieťaťa. „Keď strácam nad sebou kontrolu, je to mojou neschopnosťou zvládnuť svoje emócie,“ je presvedčená.

Trojnásobná mama Biba Tanya podporu v manželovi zatiaľ nenašla. Mnohí ju pre praktizovanie jemného rodičovstva kritizujú, no aj tak nemieni s tým prestať. „Hovoria, že som šialená hipisáčka, ale to nie je pravda,“ trvá na svojom mama, ktorá nezastavila svoju 5-ročnú dcéru, ktorá sa rozhodla hrať s nožom na krájanie ovocia. „Dovolila som jej otvoriť šuflík a vybrať nôž, ale až po tom, ako som jej vysvetlila všetky nebezpečenstvá s tým spojené,“ obhajuje sa. Našťastie neprišlo k žiadnemu zraneniu a podľa Biby dcérka Tabitha získala aj z tohto cenné životné skúsenosti.

Od detí tiež nevyžaduje, aby povedali, že im je ľúto, keď niečo vyparatia. Podľa nej to musia tak cítiť a ak to tak nie je, nevidí dôvod, aby to hovorili. „Som presvedčená o tom, že žiadne dieťa nie je zlé. Väčšinou len konajú podľa svojho veku a ako sa majú naučiť, čo je správne a čo nie, ak im nedáme priestor na vlastné rozhodnutia a chyby?,“ pýta sa.

Prečítajte si tiež:

Toto je dvadsiatka najväčších výchovných chýb

Chcete múdrejšie dieťa? Urobte toto a do mesiaca uvidíte zmenu

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia