Súrodenecké hádky: Sú zdravé alebo ničia vzťahy?

Súrodenecké hádky: Sú zdravé
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-07-30 00:30:45 |

Aj vy patríte k rodičom, ktorí sa už nevedia pozerať na to, ako sa ich deti medzi sebou hádajú? V tom prípade by ste si mali prečítať slová psychologičky.

To, že súrodenci sa v určitom štádiu života dostanú do „hádavého“ obdobia, je úplne prirodzené. Či už ide o sušienku, hračku alebo niečo vážnejšie, dôvod sa vždy nájde. Ukazuje sa, že i keď pre vás môže byť stresujúce vysporiadať sa s tým, pre deti to môže byť skutočne dobré. Podľa psychologičky a zakladateľky organizácie zameranej na deti s úzkosťami či výchovnými problémami Hey Sigmund Karen Youngovej  sú hádky medzi súrodencami veľmi dôležitou súčasťou ich vývoja.

„Jednou z najlepších vecí, ktorá z hádky vyplýva, je to, že sa jej účastníci učia zručnostiam, ktoré posilňujú ich sociálno-emocionálnu inteligenciu,“ vysvetlila v nedávnom rozhovore pre babyology.co.au. Znamená to, že argumentácia so súrodencom môže dieťaťu pomôcť naučiť sa lepšie zvládať rôzne spoločenské situácie. „Je to všetko súčasť ich rastu a súrodenci sú dosť nemilosrdní, takže deti sa musia učiť, ako rokovať, vyjednávať a ako aj po hádke ďalej s niekým fungovať,“ pripomenula. Niektoré hádky môžu byť naozaj nemilosrdné, ale aj tie v konečnom dôsledku učia deti to, že ak niečo chcú, musia aj niečo dať.

Youngová odporúča, aby ste bez ohľadu na to, aké frustrujúce hádanie detí môže pre vás byť, nijako výrazne nezasahovali – pokiaľ nie je nikto zranený. Aj deti si potrebujú vymedziť svojej hranice. „Čím viac budeme zasahovať, tým viac sa budú na nás spoliehať," upozorňuje. V takom prípade sa nenaučia hľadať argumenty a obhajovať svoje stanovisko. Neznamená to hádky ignorovať, no nechať deti vyargumentovať si svoje stanovisko a až potom si s nimi o situácii pohovoriť.

Prečítajte si tiež:

Takto vychováte spokojné a sebavedomé dieťa

Zmeňte správanie dieťaťa za 7 dní

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia