Takto vychováte spokojné a sebavedomé dieťa

Takto vychováte spokojné a
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2022-06-05 22:30:00 |

Kým niektorí rodičia majú od začiatku jasno, ako chcú svoje potomstvo vychovávať, iní tápu a hľadajú ten správny model. Neexistuje totiž iba jediný správny štýl výchovy.

Výchova je celoživotnou úlohou. Nevychovávajú iba rodičia deti, ale, i keď si to často neuvedomujeme, aj deti rodičov. To, ako sa k ratolestiam správame, dostávame aj naspäť. Keď je vašim výchovným prostriedkom krik, nečudujte sa, že dieťa reaguje na všetko krikom. Keď sú na dennom poriadku hádky, bitky a nervozita, ťažko môže z vášho potomka vyrásť pokojný človek.

Deti, ktoré vyrastali od 0 do 5 rokov v láskyplnom prostredí, sú podľa výskumov psychicky a emocionálne lepšie pripravené na život. Ak chcete vychovať spokojné a sebavedomé dieťa, chce to trpezlivosť a sebaovládanie aj z vašej strany. Ktoré dôležité zásady by sme mali pri výchove dodržiavať?

1.Dieťa nikdy prehnane nekritizujte. („Ty si nemožná/ý.“, Si úplne drevená/ý.“, „Raz ma privedieš do hrobu.“, „Si najodpornejšie dieťa, aké som kedy videla.“) I keď vám sa môže na chvíľu uľaviť, dieťa cíti krivdu. Takáto kritika podkopáva sebavedomie.

2. Používajte pozitívne formulácie, negatívne výroky obmedzte. (namiesto „Nechoď tadiaľ“ použite „Choď okolo“, namiesto „Nespadni“ povedzte „Drž sa“ (a podobne).

3. Každý deň si nájdite dôvod na pochvalu.

4. Počúvajte dieťa, neprerušujte ho. Zaujímajte sa o jeho svet.

 
 

5. Negatívne emócie dieťaťa nepotláčajte, musí sa ich naučiť ventilovať. Povzbudzujte ho, aby svoj hnev či smútok dokázalo vyjadriť slovami.

6Nechajte dieťa riešiť si svoje problémy. Ak je to nad jeho možnosti, pomôžte mu, ale časť zodpovednosti nechajte na ňom. Učíte ho tak prekonávať prekážky a chápať, že sú prirodzenou súčasťou života.

7. Denne si vyhraďte minimálne 10 až 15 minút, ktoré venujete iba dieťaťu – na žiadne úlohy, príkazy a zákazy, ale iba na maznanie, hry, čítanie či rozprávanie sa. Nezabudnite mu často opakovať, že ho milujete.

8. Nedovoľte dieťaťu s vami manipulovať.

9. Udržte si nadhľad a optimizmus – deti potrebujú šťastných a spokojných rodičov.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia