Vieme, prečo sú druhorodení neposlušnejší, aj čo s tým robiť

Vieme, prečo sú druhorodení
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: gettyimages.com
2021-08-12 08:30:00 |

Ak ste si niekedy všimli, že druhé dieťa v rodine je zvyčajne neposlušnejšie a tvrdohlavejšie ako prvé, je to preto, lebo je to naozaj tak. Potvrdila to aj veda.

Nedávne štúdie potvrdili, že s druhým dieťaťom je možné ťažšie manipulovať ako s prvorodeným, jnajmä ak je to chlapec. Potvrdili tiež, že poradie narodenia naozaj dosť výrazne ovplyvňuje osobnosť dieťaťa.

V roku 2005 vydala skupina vedcov z University of California v Los Angeles štúdiu, ktorej výsledky boli neočakávané: mladšie deti sú často slabšie v škole a neurobia takú kariéru ako ich starší súrodenci. Zistenie bolo dosť prekvapujúce, lebo analyzované deti pochádzali z rodín, v ktorých rodičia dávali všetkým potomkom rovnaké príležitosti na vzdelávanie, mali rovnaké sociálne a ekonomické zázemie.

K vysvetleniu prispeli nové štúdie z dielne ekonómov z Institute of Technology v Massachusetts. Tí zistili, že u druhorodených detí je o 40% väčšia pravdepodobnosť problémov so zákonom a nesúvisí to s úrovňou vzdelania či sociálynm zázemím, ale je to všetko o rodičoch a starších súrodencoch.

V momente, keď príde do rodiny druhé dieťa, rodičia už majú prax s prvým. „Prvorodení majú vzory v dospelých. A druhorodené, neskôr narodené deti, majú vzory, ktoré sú mierne iracionálne, ich starších súrodencov,“ vysvetlil vedúci autor štúdie Keith Doyle. Keďže sú to deti, neraz len o málo staršie, vnímanie sveta mladším súrodencom je úplne iné ako vnímanie prvorodeného dieťaťa, ktoré pozorovalo správanie rodičov.

Čo s tým? Doyle rodičom odporúča, aby druhorodeným deťom venovali väčšiu pozornosť a aby viac kontrolovali vplyv starších súrodencov na nich. Vždy by sme si mali nájsť čas,  ktorý budeme venovať len a len mladšiemu potomkovi a dovolíme mu spoznávať svet dospelých cez vlastnú optiku a nie cez optiku staršieho súrodenca. „Umožnite mu byť tým, kým je,“ prízvukuje Doyle.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia