Prečo majú prísne mamy úspešnejšie dcéry?

Prečo majú prísne mamy
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-03-06 10:30:00 |

Silné, prísne a náročné matky vychovávajú dcéry, ktoré sú v živote oveľa úspešnejšie ako dcéry "láskavých" matiek. Vyplýva to zo štúdie vypracovanej na univerzite v Essexe.

Mali ste aj vy náročnú mamu, ktorá vás nútila učiť sa a pomáhať s domácimi prácami? Určite ste na ňu neraz nadávali a hovorili ste si, že taká nikdy nebudete. A dnes? Možno práve jej prísnej výchove vďačíte za to, kam ste to dotiahli... K záveru, že vysoké očakávania rodičov od detí, najmä mám od dcér, vedú ich úspešnejšiemu životu v budúcnosti, dospel tím doktorky Eriky G. Rascon-Ramirezovej z Essexu.

Experti tvrdia, že prísne vychovávané dievčatá s omnoho menšou pravdepodobnosťou zostanú tehotné v tínedžerskom veku či podľahnú drogovej závislosti. Naopak, s väčšou pravdepodobnosťou vyštudujú vysokú školu, budú mať dobré zamestnanie a dokážu zarobiť dostatok peňazí. Samozrejme, vyhýbanie sa hlavným „nástraham“ neznamená nevyhnutne, že všetky dcéry prísnych mám sa stanú vedkyňami, poslami mieru na svete alebo svetoznámymi političkami, ale znamená to, že s veľkou pravdepodobnosťou budú žiť príjemný život sprevádzaný úspechmi. Tých, ktorým sa život vymkol spod kontroly, je omnoho menej.

Najťažším obdobím rodičovstva je snažiť sa výchovne pôsobiť na dieťa v období puberty. Ani to by však nemalo byť dôvodom poľaviť. Experti radia, nevzdajte to!

Prevracia oči? To znamená, že to funguje!

Byť rodičom 13 či 14-ročnej dcéry nie je med lízať. Či už hovoríme o dcérach alebo o synoch v tomto veku, hovoríme o večne prevrátených očiach, nahnevaných výrazoch, nezáujme a mrzutosti. Nie je to zábava, ako rodičia však môžete mať útechu v jednej z myšlienok, s ktorou prišli vedci: čím viac sa zdá, že dieťa vás nepočúva, tým viac by to mohlo fungovať. Bez ohľadu na to, ako sa snažia vyhnúť vašim odporúčaniam, je pravdepodobné, že nakoniec ovplyvnia ich rozhodnutia. I keď momentálne to tak ani náhodou nevyzerá a máte pocit, že všetko robia naschvál úplne opačne.  Navonok to tak je, v podvedomí sa im však vaše rady a odporúčania ukladajú do mozgu. To platí tak u dievčat, ako aj u chlapcov.

I keď tím profesorky Ramirezovej sa v štúdii zameral na dcéry, vo všeobecnosti možno túto teóriu aplikovať aj na synov.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia