Zastavte v pokoji detský krik: Takto sa vám to podarí

Zastavte v pokoji detský
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-11-02 00:30:53 |

Máte občas pocit, že vám z ukričaných detí prasknú nervy? Všetky sa tak sem tam správajú. Namiesto zvyšovania hlasu skúste niektorý z týchto spôsobov ako ich upokojiť.

Žiadne dieťa nie je ideálne a krik je občas v každej rodine. Kedže ani žiadny rodič nie je ideálny, občas namiesto toho, aby sme situáciu upokojili, ešte k nej pridáme a nakoniec nekričia iba deti, ale aj dospeláci... Ako tomu zabrániť a krik čo najrýchlejšie upokojiť?

Dýchajte

 

Nadýchnite sa. Výdych. Opakujte. Niekedy stačí na chvíľu vychladnúť.

Povedali ste dieťaťu, aby si upratalo hračky a pripravilo sa na spanie. O pár minút neskôr, keď prídete jeho činnosť skontrolovať, zistíte, že autíčka či kocky sú stále všade. Dostávate sa do varu a cítite, že o chvíľu vybuchnete. Nekričte - otočte sa, zatvorte oči a dýchajte. Urobte si chvíľku pre seba a upokojte svoje emócie. Zhlboka sa nadýchnite a dieťaťu opäť pokojne zopakujte, čo od neho očakávate. Začnite upratovať s ním a po chvíľke ho nechajte dorobiť prácu samostatne.

Vyhýbajte sa zbytočnému trestaniu

Všetci máme dobré deti , len občas ich správanie nie je podľa nás ideálne.

Deti sa učia správaniu rovnako sa napríklad bicyklovaniu. Keď sa chystáte učiť ich jazdiť na bicykli, určite ich nepotrestáte, ak to nezvládnu na prvý pokus. Podobne by ste sa mali zachovať aj vtedy, keď sa nesprávajú podľa vašich predstáv. Môžete ich povzbudiť, podporiť a dať im návod. Ak učíme dieťa niečo nové, zvyčajne na to ideme pozitívnym spôsobom, no pri výchove si z nejakého dôvodu myslíme, že najlepšou učebnou pomôckou je trest. Nemusí to tak byť. Keď sa napríklad vaša ratolesť začne počas hrania s iným dieťaťom strkať, hádať alebo biť, nereagujte klasicky slovami „Prestaň,“ „Nerob to,“ ale skúste sa zamerať na riešenie konkrétneho správania a využite túto príležitosť na to, aby ste trpezlivo svoju ratolesť učili, prečo je bitie a hádanie sa zlé.

Nekričte, používajte formálny tón hlasu

Namiesto toho, aby ste kričali, naučte sa používať síce prísny a formálny tón hlasu, ktorý je však zároveň aj mäkký.

Nie je jednoduché zachovať si chladnú hlavu, ktorá vám ide prasknúť, ale výskumy ukazujú, že práve kombinácia prísneho, no zároveň jemného hlasu má na dieťa najväčší vplyv. „Keď budete hovoriť pokojným, ale pevným tichým hlasom , deti vás skôr počúvnu. Uvidíte, že vaše slová sa stretnú s odozvou, keď budú vyslovené mäkším hlasom,“ hovorí autorka viacerých kníh o rodičovstve a výchove detí  Michelle LaRowe. Ak to dokážete, nielen vaše dieťa s najväčšou pravdepodobnosťou pochopí pokyny rýchlejšie, ale nebudete si ani vy zbytočne presilovať hlasivky.

Dané pravidlá dotiahnite vždy do konca

Ak rodičia nevykonajú svoje hrozby, výsledkom je testovanie ich trpezlivosti deťmi a následný hnev.

"Miško, vypni televízor.“ O päť minút neskôr  Miško naďalej sleduje obrazovku. "Miško, myslím to vážne , vypni televízor, lebo pôjdeš do kúta.“ O ďalších päť minút je Miško v tej istej polohe a bez mrknutia oka pozerá na televízor. „Miško, myslím to vážne ... " Prázdne hrozby sú jednou z najväčších chýb rodičov. Zabránite tomu jasnými pravidlami, na plnení ktorých budete trvať.

Pochváľte dieťa aj keď sa správa „iba“normálne

Rodičia chvália svoje deti za dobré správanie a nadávajú im za zlé, čo je však medzi tým?

Deti milujú získavať pozornosť od svojich rodičov, niekedy dokonca aj zlým správaním. Rodičia majú tendenciu chváliť deti za dobré správanie alebo ich trestať za nevhodné. Zmeňte to a ignorujte ich, keď vymýšľajú alebo dobehnú za vami s kňučaním. Ak na nich nakričíte, získali vašu pozornosť a budú aj naďalej takéto negatívne správanie používať, lebo vedia, že naň zareagujete. Ak pochválite správanie, aj keď je to len v poriadku, s väčšou pravdepodobnosťou sa budú správať „v poriadku“ aj nabudúce, lebo ste to vzali na vedomie.

Silné puto robí lepšiu disciplínu

Čím silnejší je váš vzťah s dieťaťom, tým je pravdepodobnejšie, že bude disciplinované.

Malé deti túžia po blízkosti rodičov. Využite to a utvrdzujte vzájomné puto medzi vami.  Nielen, že to posilní vzťah rodičia – dieťa, ale ratolesť vás bude aj viac rešpektovať. Neznamená to nechať si skákať po hlave a dovoliť mu všetko, ale prejavujte mu lásku v podobe spoločného hrania sa, čítania si, rozprávania sa či maznania. Buďte si istí, že každá minúta venovaná ratolesti sa vám raz vráti.

Vžite sa do kože detí

Zráňa a uráža vás, keď niekto na vás kričí? Samozrejme. Tak prečo si myslíte, že vaše dieťa necíti to isté?

„Keď na deti kričíme, riskujeme poškodenie ich sebavedomie a pocitu vlastnej hodnoty,“ hovorí LaRowe. Zamyslite sa, ako by ste sa cítili, keby šéf na vás kričal. Možno ste to už zažili - vtedy prežívame rozpaky a bolí nás to. LaRowe poukazuje na to, že často nemáme v takom prípade možnosť spracovať to pre spôsob, akým nám výčitky boli oznámené. To isté platí aj pre vaše dieťa. Ak chcete byť schopní naučiť ho, čo je prijateľné a čo nie, robte to tak, aby sa necítilo zranené, ponížené a v rozpakoch.

Doprajte deťom dobré jedlo a pokojný spánok

Zdravé deti sú najšťastnejšie deti.

Rodičia podceňujú silu toho, čo môže pre správanie dieťaťa urobiť vyvážená strava a dobrý spánok.  Viete, ktoré sú dva základné problémy vplývajúce na nervózne správanie batoliat? Hlad a únava. Oddýchnuté a dobre živené deti majú tendenciu mať menej problémov so správaním. Dokonca aj oddýchnutí a najedení rodičia dokážu omnoho lepšie zachovať pokoj a rozvahu pri riešení akýchkoľvek problémov.

Nikto z nás nie je dokonalý

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíme, niekedy sa neudržíme a kričíme. Je to úplne v poriadku, ak vieme, ako to urobiť správne.

Vaše dieťa má „svoj deň,“ no vy sa snažíte po celý čas udržať nervy na uzde, uplatňujete tie „správne“ spôsoby a všetko je v najlepšom poriadku. Stačí však jedna „malá nehoda,“ pokoj je zrazu preč  a vy zvýšite decibely svojho hlasu na maximum. Obvykle takéto vyventilovanie našťastie netrvá dlho a o chvíľu sa upokojíte. Odborníci na rodičovstvo navrhujú povedať po takomto výbuchu deťom, že ste nechceli na nich kričať, no hnevá vás, keď nepočúvajú čo hovoríte a požiadajte ich, aby vás viac vnímali, potom ani vy nebudete musieť zvyšovať hlas.

Prečítajte si tiež:

Neposlušné dieťa? Zbavte sa týchto 10 chýb

Toto trojminútové pravidlo by mali dodržiavať všetci rodičia


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia