Neposlušné dieťa? Zbavte sa týchto 10 chýb

Neposlušné dieťa? Zbavte sa
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-08-05 00:30:17 |

Každý rodič má v úmysle vychovať zo svojho dieťaťa slušného, milého, citlivého človeka. Deti však vedia nemilo prekvapiť a niekedy nie je ľahké "ustáť to".

Výchova dieťaťa je náročná. Na každé platia iné pravidlá a nikto učený z neba nespadol. Každý robí chyby a učí sa z nich, tak dospelí, ako aj deti. Iste ste už vyskúšali nejednu z klasických stratégii výchovy – poslať dieťa do vedľajšej izby, kým ho neprejde hnev, odmeny za dobré správanie, strata privilégií... Nepomohlo? Možno robíte jednu z týchto 10 chýb. Vyhnite sa im a budete prekvapení ako sa zmení správanie vášho dieťaťa.

1. Nehrešte dieťa pred veľkým publikom

Ak sa vám zrazu dieťa vytrhne a nebezpečne beží k ceste alebo chce vytlačiť na ihrisku iné dieťa z hojdačky, je potrebné, aby ste ihneď zakročili. Vyvarujte sa však veľkému publiku okolostojacich. Váš potomok sa viac sústredí na to, kto všetko počúva, ako na to, čo mu vysvetľujete a snažíte sa ho naučiť. Zoberte ho bokom na miesto, kde môžete v pokoji hovoriť o tom, čo sa práve stalo. Ak neviete okamžite nájsť miesto na rozhovor, krátko poukážte na zlé správanie dieťaťa a oznámte mu, že o tom budete hovoriť neskôr, keď prídete domov. Nezabudnite svoj sľub dodržať.

2. Dávajte presné pokyny

Koľkokrát ste povedali deťom, aby po príchode domov nehodili bundu o zem a upratali si topánky? Miliónkrát? A výsledok žiadny. Adresujte im svoje požiadavky a pokyny čo najpresnejšie. Namiesto: „Nehádžte bundy stále na zem!“? použite : „Prosím zaveste si bundy na vešiak, keď prídete domov.“

3. Naučte dieťa trpezlivosti

Stojíte v dlhom rade pri pokladniach a vaše dieťa sa začína nudiť a trucovať. Možno budete v pokušení upokojiť ho sľubom, že keď sa upokojí, kúpite mu pri kase cukríky či inú dobrotu. Táto stratégia možno zafunguje, no len na chvíľku. Úplatkom skutočne odmeňujete dieťa za zlé správanie. Nebuďte potom prekvapení, keď v krátkej budúcnosti váš potomok chytí ďalší záchvat, aby opäť niečo získal. Dieťa sa musí naučiť trpezlivosti. Jednoducho sa stojí v dlhom rade, nič sa nedá robiť, treba počkať.

4. Nepodceňujte hlad dieťaťa

Neočakávajte, že sa vaše dieťa bude pekne správať, keď je hladné. Koľkí dospelí sú nevrlí, keď pociťujú hlad? Hladné a unavené deti sa ťažko sústredia. Môžete pomenovať, čo sa stalo a vám sa to nepáči, no ihneď premostite na hlavný problém hlad alebo únavu a vyriešte to. K tomu, čo sa stalo, sa vráťte neskôr.

5. Buďte jasní a struční

Samozrejme je potrebné, aby ste dieťaťu vysvetlili, že nie je správne vyliať na psa pohár vody. Zdržte sa však dlhých prednášok, je pravdepodobné, že vás váš potomok prestane po prvých dvoch vetách vnímať. Namiesto toho mu jednoducho v krátkosti vysvetlite, prečo to nie je správne a že sa to už nemá opakovať. Pokračujte v prechádzke.

6. Nekričte

Je ťažké ostať pokojný, keď vám dieťa spláchne vaše obľúbené náušnice do toalety. Ale krik vám nepomôže. Deti nevedia prijať informácie, keď na nich kričíte. Krik ich paralyzuje. Bude to veľmi náročné, ale pokúste sa nadýchnuť, odíďte na chvíľu z miestnosti, aby ste sa upokojili. Pokojným hlasom dieťaťu vysvetlite, čo urobilo a že by ste boli radi, aby sa takéto veci neopakovali.

7. Hovorte o svojich pocitoch

Deti majú rôzne dôvody na to, ako sa správajú. Chýba im sebakontrola. Potrebujú vašu pozornosť. Nemajte obavy, nerobia tak preto, lebo vás nemajú rady. Len skúmajú hranice, keď chcú niečo dosiahnuť - či už ide o vašu náklonnosť, chcú zmrzlinu alebo sa hrať o päť minút dlhšie. Ak dieťa pochopí, že prestrelilo, nechajte sa objať a pobozkať, keď sa chce zalíškať. No zároveň mu jasne vysvetlite, že vás nerešpektovalo, vám sa to nepáči a nedovolíte, aby sa správalo neúctivo.

8. Neporovnávajte

Neporovnávajte svoje deti, ak sa jedno pekne hrá a druhé vymýšľa. Nedávajte to poslušné za vzor. Bude to kontraproduktívne. Vyvolá to ešte väčší vzdor, hnev a deti to od seba ešte viac vzdiali. Chváľte ich, keď sa správajú pekne.

9. Netrestajte zbytočne

Je ľahké zakázať dieťaťu televízor na mesiac, keď sa hneváte. Ale aby bola disciplína efektívna, musí byť úmerná správaniu, nie vašej frustrácii. Tresty v hneve sú nespravodlivé. Aby ste zabránili ukladaniu iracionálnych sankcií, nastavte pravidlá. Napríklad, ak vaše dieťa nechce vyložiť umývačku riadu, keď ho o to požiadate, vysvetlite mu, že je to v poriadku, môže to urobiť neskôr. No musí to urobiť skôr, ako zapne televízor a bude chcieť pozerať obľúbený seriál.

10. Trvajte na dodržiavaní pravidiel

Trvajte na pevných pravidlách. Ich sporadické dodržiavanie dieťa naučí, že správnymi ťahmi ich dokáže obísť. Je potrebné, aby dieťa pochopilo, že nedodržanie pravidiel prináša aj isté následky. Buďte preto dôslední. Ak raz dieťaťu niečo zakážete, trvajte na tom.

Prečítajte si tiež:

Toto vyrastie z detí, ktoré rodičia preceňujú

Montessori: Deti sú ako hubky. Dávajú to, čo prijali


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia