10 zručností, ktoré by malo dieťa ovládať do 10-tych narodenín

10 zručností, ktoré by
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2018-07-29 00:30:03 |

Vaše dieťa je oveľa schopnejšie, než si uvedomujete. Mnohé z týchto zručností zvládne už aj predškolák. Len mu dajte priestor.

V dnešnom high-tech svete je deťom veľmi ľahké prísť o praktické zručnosti potrebné pre život. Mnohí rodičia robia tú chybu, že deti obsluhujú a nedávajú im ani šancu, aby sa dokázali o seba postarať. Kým momentálne im to vyhovuje a je to pre ne príjemné, v dospelosti to bude ich veľkým handicapom. Takže, ak svoje dieťa milujete, začnite hneď s učením životných zručností a odštartujte tak jeho cestu k nezávislosti. 


1. Pranie bielizne


Verte alebo nie, mnohí mladí ľudia mieriaci na vysoké školy nevedia, ako si oprať spodnú bielizeň, ponožky či tričko. Nedopustite, aby aj váš 20-ročný dospelý potomok nosil každý víkend domov plnú igelitku špinavých vecí, ktoré potom vy vyperiete. To, ako možno menšie a menej znečistené kúsky oprať v rukách, začnite učiť dieťa vo veku okolo 6 rokov. Zavolajte ho aj vtedy, keď plníte a zapínate práčku. Samozrejme, nemusí sa ju naučiť hneď ovládať, ale keď vás bude sledovať, pochopí princíp.

 

2. Sadenie rastliniek

Je jedno, či bývate v dome alebo v paneláku bez záhradky, zasiať semienka do zeme by mal dokázať každý. Nájdite miesto, kde by mohlo dieťa presadiť rastlinku z kvetináča do zeme, obkolesiť hlinou a poliať. Dovoľte mu starať sa o ňu. Takáto aktivita je vhodná pre deti vo veku 6 až 7 rokov.

 

3. Balenie darčekov

Samozrejme, môžete namietať, že existujú baliace služby a je zbytočné učiť dieťa baliť darčeky. V skutočnosti nejde len o zabalenie, ale aj o precvičenie motoriky, tvorivosť a kreativitu. Každé dieťa dostáva aj dáva darčeky rado a keď  bude môcť prekvapenie pre kamaráta aj samo zabaliť, o to väčšiu radosť bude mať. Deti v predškolskom veku môžu pomáhať so strihaním darčekového papiera a lepením lepiacej pásky, škôlkari môžu pomáhať s odlepovaním cenoviek či uväzovaním stuhy za vašej asistencie.  

 

4. Zatĺkanie klincov

Mnohým rodičom sa robí mdlo, keď vidia potomka s kladivom v ruke. Pritom taký druhák na základnej škole by už mal dokázať zatĺcť klinec bez problémov. Naučte ho, ako na to. Nájdite mäkké drevo ako je borovicové či topoľové a klince s väčšími hlavičkami. Ako sa hovorí, cvičenie robí majtra a tak trpezlivo čakajte, až majster príde veci na koreň a zatĺkanie klincov zvládne ľavou zadnou. A áno, táto zručnosť sa určite zíde aj dnešným moderným dievčatám.

 

5. Písanie listov


I keď dnes už komunikujeme najmä cez esemesky a maily, napísať list je stále in. Ak ste si už odvykli, skúste aj vy napísať blízkym pohľadnicu k sviatku alebo z dovolenky a ukážte ju deťom. Pri písaní listu môžu batoľatá k nemu niečo nakresliť, opečiatkovať ho detskými pečiatkami alebo nadiktovať, čo máte babke, dedkovi, sesterniciam, bratrancom či tetám a ujom napísať. Školákom treba vysvetliť, ako má taký list vyzerať, čo má obsahovať – oslovenie, pozdrav a pod. a ako treba vypísať obálku. V škole sa s písaním listov stretnú deti v druhej triede.

 

6. Príprava jednoduchého jedla


Pri varení dokážu pomáhať už aj deti vo veku 4 roky. Netreba im dávať ťažké úlohy, spočiatku by mali byť najmä v role pozorovateľa. To ich však veľmi nebaví, tak im vymyslite jednoduchú úlohu, pri ktorej nič nepokazia, no budú sa cítiť súčasťou kuchárskeho tímu. Od piatich rokov by mohli začať napríklad natierať sendviče maslom alebo pomazánkou, šúpať vajíčka, umývať zeleninu a ovocie, pomáhať vám pri mixovaní koktejlov. Šesťroční s pomocou rodičov dokážu už urobiť parádnu praženicu. Vo veku 7 rokov by už mohlo dieťa pripravovať obloženie na pizzu či ovocný koláč, urobiť jednoduchý šalát s tým, že umyje a potrhá šalát, nakrája papriku, uhorku, paradajku a spoločne ho dochutíte. Vo veku 8 rokov ho naučte variť puding aj krupicu. V deviatich prichádza čas na palacinky aj sendviče.


Týchto 5 vecí by deti mali vedieť uvariť!


Máme nápad aj „na varenie“ pre ešte menšie ratolesti – vylejte im do misky jogurt, do ktorého môžu sami pridávať ovocie či ovsené vločky a pomiešať. Takto začnú získavať potrebnú prax pre budúce ozajstné varenie.

Pri pomoci detí v kuchyni je veľmi dôležité zostať v pokoji aj keď sa vysype múka, rozleje mlieko a škvrny od rozmixovaného vajíčka sú aj na lustri.

 

7. Navigovanie


GPS môže niekedy zlyhať a tak nikdy nie je na škodu vedieť čítať mapy (i keď budú v mobile). Choďte na to hrou. Tieto činnosti budú rozvíjať navigačné schopnosti dieťaťa:

Hľadanie pokladu – skryte po dvore alebo pri ihrisku, kam sa chodievate hrávať, malé hračky či sladkosti, nakreslite jednoduchý náčrtok a označte miesta, na ktorých sa poklady nachádzajú.

Sadnite si so svojim dieťaťom nad mapu a ukážte mu, aké objekty obrázkom na mape v skutočnosti zodpovedajú. Pochopia to už aj 4-ročné ratolesti.

Navštevujte zoologické záhrady, múzeá a zábavné parky, tie majú farebné a ľahko čitateľné mapy. Nechajte sa viesť dieťaťom.

Vyskúšajte keškovanie. Je to perfektná zábava pre celú rodinu. Ideálne pre deti od 5 rokov.

 

8.  Prvá pomoc pri poranení


Učte dieťa odmalička, aby sa nešlo zblázniť, keď zbadá krv. Naopak, vysvetľujte mu, ako treba zareagovať. Pri zranení dieťaťa sa snažte aj vy zachovať chladnú hlavu a nepanikáriť. Vysvetlite mu, že krvácanie sa zastaví tlakom. Naučte ho používať dezinfekciu a obväzovať rany.    

 

9. Upratovanie kúpeľne a toalety

Učte deti udržiavať poriadok nielen v izbách, ale aj v kúpeľni a na toalete. Naučte ich, kde sa nachádza hubka alebo handrička na utieranie zubnej pasty z umývadla. Ukážte im, kde je handra na utretie podlahy po kúpaní či sprchovaní. Aspoň tieto jednoduchšie činnosti by mali zvládnuť už aj škôlkari. Splachovanie by malo byť samozrejmosťou, ako aj umytie rúk po každom použití toalety. Môžete si byť istí, že učiteľky v škôlkach hneď vedia, ktoré deti sú doma vedené k hygienickým návykom a ktoré nie.

Čistenie toalety vyžaduje o niečo väčšiu zručnosť, no deti v školskom veku by už mohli vyčistiť veko a sedadlo s dezinfekciou. Majte po ruke tenké gumené rukavice, ktoré môžu používať. Väčšie deti nechajte vydrhnúť misu netoxickým čistiacim prostriedkom. Môžete si ho vyrobiť aj sami - posypte strany toaletnej misy sódou bikarbónou, nechajte pár minút účinkovať, zalejte trochou octu a vydrhnite kefou.

 

10. Ekonomické nakupovanie


Učte dieťa byť šikovným spotrebiteľom už odmalička. Vyžaduje to prax, preto to netreba odkladať. Začnite s tým hneď, keď drobec nechytá hysterické záchvaty pri každom nakupovaní. Ako na to? Pri nákupe si nahlas hovorte, prečo kupujete tú a tú vec – kúpim túto múku, lebo je lacnejšia alebo kúpim túto múku, lebo je kvalitnejšia a pod. Tiež im niekedy vysvetlite, že síce by ste chceli mať tie modré topánky, ale nemôžete si ich kúpiť, lebo v rodinnom rozpočte teraz na ne nezostávajú peniaze. Nekupujte deťom všetko, na čo ukážu prstom a nekupujte im vždy iba tie najdrahšie veci.

Dovoľte dieťaťu niekedy platiť.

Keď začne chodiť do školy, dávajte mu vreckové.     

V potravinách sa zahrajte hru, ktorej cieľom je nakúpiť čo najlacnejšie. Nechajte dieťa hľadať najlacnejší jogurt, najlacnejšie pečivo, najlacnejšiu minerálku. Tak sa naučí chápať, že ceny výrobkov sú rozdielne a treba vyberať.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Deti začnite zapájať do domácich prác odmalička

Prílišná angažovanosť rodičov deti brzdí

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia