Týchto 6 vecí reálne ovplyvní budúcnosť dieťaťa

Týchto 6 vecí reálne
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-01-28 12:30:00 |

Rodičia sa neraz zamýšľajú nad tým, ako ich správanie ovplyvní v budúcnosti život ich detí. Nikto z nás totiž nie je dokonalý a každý robí vo výchove aj chyby.

Na začiatok podľa klinickej psychologičky Lucy Maddoxovej treba povedať, že to nebude až také zlé. To, že občas zvýšite hlas alebo pred šokovaným batoľaťom zabuchnete dvere, nezničí jeho život v dlhodobom horizonte a ani to neznamená jeho budúcu stratu viery v dobro ľudí. A keď oteckovi pri futbalovom zápase bežiacom v televízore alebo pri ceste na dovolenku v aute výnimočne z úst vyletí nepekné slovo, nevychováte z potomka emocionálne vyprahnuté monštrum.  Dokonca ani rozhovor medzi matkou a dieťaťom nevyústi v žiadnom prípade v dospelosti do jeho patologického strachu zo vzťahov.

Podľa Maddoxovej rodičia neraz preháňajú a majú obavy „ z ničoho“. Samozrejme, vždy môžeme robiť viac pre to, aby sme z detí vychovali sebavedomých a odvážnych dospelých. Netkvie to však v tom, že ich budeme vychovávať v akejsi bubline bez prirodzených emócií, len aby sme im nebodaj v dlhodobom horizonte emocionálne neublížili. Toto je 6 vecí, na ktoré by sme sa mali zamerať:

Buďte zúčastneným otcom

Tu často vzniká bludný kruh. Veľa otcov pripúšťa, že dieťa má lepší vzťah s mamou, no neurobia nič pre to, aby sa zlepšil aj ten ich. A pritom to chce úplne málo – venovať sa deťom o niečo viac. Stačí denne pár minút navyše. Na budúcnosť dieťaťa to má dokázateľne výrazný vplyv.

Nenúťte dieťa do vecí, na ktoré nemá

Existuje veľa rôznych tabuliek s dátami a informáciami hovoriacimi o tom, čo by v ktorom veku malo dieťa ovládať. Iste, môžu byť dôležité pri klinických hodnoteniach, ale v bežnom živote im netreba pripisovať až takú dôležitosť a nútiť dieťa dosahovať méty, na ktoré ešte nedozrelo. Obvykle to príde úplne samo.

Začnite ešte pred narodením

Výskumy ukazujú, že niektoré veci môžeme ovplyvniť ešte pred tým, než sa bábätko narodí. Dôležité je najmä vyhýbať sa drogám, alkoholu a stresu.

Nalaďte sa na jednu vlnovú dĺžku

 Čím viac sú zladení rodičia, tým emocionálne stabilnejšie prostredie pre dieťa dokážu vytvoriť. Občasné nedorozumenia, konfrontácie či hádky sú úplne bežnou súčasťou života a netreba sa tváriť, že nejestvujú. Veľmi dôležitou vecou je tiež zrkadlenie emócií dieťaťa, aby cítilo, že je súčasťou vášho života.

Verte si

Nepochybujte o tom, či ste dobrými rodičmi. Určite robíte všetko s najlepšími úmyslami a to je dôležité. Chyby robí úplne každý. Múdry sa z nich poučí, hlúpy ich opakuje. Takže hlavu hore.  

Nepodliehajte všetkým radám

Informácií o tom, ako dieťa vychovávať, čo mu dávať jesť, ako ho obliekať, kam s ním chodiť, aké jazyky ho od narodenia učiť a podobne je nespočetne a vy sa môžete zblázniť z toho, čo všetko by bolo potrebné pre dokonalý vývoj potomka robiť. Kašlite na to. Skúste sa riadiť svojou intuíciou. Robte všetko najmä s láskou a dieťa si postupne svoju cestu nájde.

 


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia