Toto vyrastie z detí, ktoré rodičia preceňujú

Toto vyrastie z detí,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-04-22 09:30:18 |

Povzbudzovanie áno, zbytočné preceňovanie nie. Ak to neustriehnete, vyrastú z preceňovaných detí arogantní dospelí, varujú výskumníci. Lepšie je držať potomkov pri zemi.

Snáď každý rodič nájde na svojom dieťati niečo výnimočné a je presvedčený, že v niečom je lepšie ako ostatní. Samozrejme, aj medzi deťmi sú jedinečné talenty, ktoré vynikajú viac ako ostatné, no ani to nie je podľa odborníkov dôvod k tomu, aby sme ich preceňovali. Ak nechcete, aby sa z vášho rozkošného usmievavého drobčeka raz stal arogantný dospelý vidiace len seba a svoje úspechy, nepreceňujte ho.

Navonok arogantní ľudia majú nízke sebavedomie

Rodičia, ktorí majú potrebu svoje ratolesti prehnane chváliť a vyzdvihovať ich úspechy, riskujú, že z nich vychovajú narcistických ľudí (až patologicky zameraných len na seba). Tvrdia to holandskí vedci, ktorí vyše roka skúmali správanie vzorky detí od 7 do 11 rokov.  Potvrdili, že arogantné deti majú nižšie sebavedomie ako ich skromnejší kamaráti, ktorí si sami seba cenia viac.

Dieťa môže byť vašou pýchou a radosťou, ale ak mu prízvukujete, že je naj, budujete v ňom „nafúknutý“ pohľad na seba. Zo záverov psychologickej štúdie vyplýva, že namiesto toho, aby rodičia deťom hovorili, že sú lepšie ako ostatné, mali by im hovoriť, že sú dobré ako ktokoľvek iný. Výskum naznačuje, že medzi sebaúctou a narcizmom je veľmi tenká hranica.

Láskavosť urobí viac ako preceňovanie

„Deti uveria, keď im rodičia hovoria, že sú viac než ostatné. To však nemusí byť pre ne ani pre spoločnosť dobré. V skutočnosti, ľudia s vysokým sebavedomím si myslia, že sú rovnako dobrí ako ostatní, zatiaľ čo narcisti si myslia, že sú lepší ako ostatní,“ poukazuje na rozdiel medzi sebavedomím a narcizmom vedúci výskumu Eddie Brummelman. 

„Zatiaľ čo preceňovanie vedie k narcizmu, nie sebavedomiu, láskavosť je základom sebavedomia, nie narcizmu,“ zdôrazňuje psychológ Brad Bushman. Ako otec troch detí dodáva, že tento výskum zmenil jeho výchovný štýl. „Predtým, než som s výskumom začal, myslel som si, že s deťmi je potrebné zaobchádzať, ako keby boli extra zvláštne, no po zisteniach, ku ktorým som sa dopracoval, to už nerobím,“ hovorí. Ako dodal, deťom je dôležité vyjadrovať lásku, lebo to podporuje ich sebavedomie, no zároveň sa treba vyhýbať zbytočnému preceňovaniu, aby sme v nich nepodporovali aroganciu a narcizmus. Ukázať náklonnosť možno aj bez toho, aby sme dieťaťu zdôrazňovali, že je najúžasnejšie zo všetkých.

Prečítajte si tiež:

Chcete mať slušné dieťa? Vyvarujte sa týchto chýb

Toto si o vás myslí vaše osemročné dieťa

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia