Týchto 6 vecí pre deti radšej nerobte: Zmena vás prekvapí

Týchto 6 vecí pre
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-07-17 00:30:00 |

Každý rodič svoje dieťa miluje. Urobil by pre neho všetko na svete. Ak by to bolo možné, aj dýchal. Niekedy to však s láskou k dieťaťu preháňame.

Dieťa len zamrnčí a ste okamžite v pozore. Skáčete ako píska. Splníte mu všetky želania. I keď to robíte s tým najlepším úmyslom, je to veľká chyba. Rastie vám doma rozmaznanec, neschopný samostatného života. Prestaňte s tým, čo najskôr. Váš potomok sa musí naučiť, že v živote prichádzajú aj prehry a nič nedostane zadarmo. Toto je šesť najčastejších chýb vo výchove, ktoré viac škodia, ako prinášajú osoh.

Odmieta jesť navarené, môže si vybrať iné

Pol dňa strávite za sporákom, pripravíte skvelú večeru a vaše dieťa ohŕňa nosom, odmieta čo i len ochutnať? Tento scenár zažíva asi väčšina rodičov. Vy napokon rezignujete a potomkovi ponúknete niečo iné, čo na istotu viete, že zje. Áno vašim cieľom je, aby sa deti najedli. No nerobíte dobre. Okrem toho, že si vaše dieťa bude isté, že splníte každú jeho požiadavku a jeho nároky sa začnú stupňovať, obmedzujete ho v skúšaní nových vecí. Dohodnite sa s potomkom na pravidlách spoločného hodovania. Dieťa musí aspoň ochutnať a zjesť napríklad prílohu, mäso či šalát. Výber nechajte na ňom.

Robíte za deti projekty do školy

Každý rodič chce, aby jeho deti dosahovali dobré výsledky v škole. Pomoc s úlohami je normálna súčasť rodičovstva. Robíte za nich všetky projekty? Mali by ste pribrzdiť. Nedávna štúdia ukázala, že príliš veľa pomoci je viac na škodu. Takže namiesto toho, aby ste zostali hore do neskorých nočných hodín, pretože maľujete planéty slnečnej sústavy, nechajte deti tvoriť, nech uspejú samy. A keď náhodou zlyhajú, bude to dobrá škola života.

Nenecháte ich obliecť samých

Dieťa si ráno oblečie tričko s pásikmi a sukničku s bodkami. Vášmu oku to však prekáža a prezlečiete ho. Opäť chyba. Nechať na dieťati, aby sa samo oblieklo, je prirodzenou súčasťou vývoja, učí sa tak presadzovať vlastnú autoritu. Naša rada? Foťte si módne kreácie svojich ratolestí. Keď príde puberta, vytiahnite ich na svetlo sveta.

Dieťa prihlasujete na množstvo krúžkov

Klavír, teória, gymnastika, tenis. Každý deň po škole sa s dieťaťom ženiete na nejaký krúžok. Vyčerpaní ste vy aj váš potomok. Zastavte sa. Deti potrebujú čas aj na hranie a regeneráciu. A musia sa aj nudiť, aj to patrí k životu a k zdravému vývoju. Zvoľte krúžok, na ktorý chce chodiť dieťa, nie ktorý sa páči vám. Ostatné zrušte. Využite voľný čas na zábavu, návštevu divadla, múzea či kina.

Robíte všetky práce za deti

Vonku celý deň leje a tak ste celý deň strávili hraním? Váš potomok sladko spí, vy padáte od únavy, no ešte vás čaká veľké upratovanie rozhádzaných hračiek? Nikdy nie je príliš skoro, aby sa deti zapojili do domácich prác, upratali svoju izbu. Naučí ich to zodpovednosti, budú mať kontrolu nad svojim priestorom a vy si aspoň na chvíľku oddýchnete.

Riešite všetky problémy za nich

Deti sa hádajú o hračky a chodia neustále za vami s ponosou. Neustále riešite ich spory, zmierujete ich. Nechajte to na nich, nech si to vyriešia samy. Pokiaľ nedôjde k fyzickému násiliu, bude to len v ich prospech. Riešením problémov sami medzi sebou budujú svoje spoločenské zručnosti a zároveň im to poskytuje zdravú dávku reálneho života.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia