Výchovná na zadok? Takéto vážne následky môže mať!

Výchovná na zadok? Takéto
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-12 00:10:38 |

Jedna výchovná na zadok je podľa väčšiny rodičov v poriadku a nemôže dieťaťu ublížiť. Podľa najväčšej štúdie to však tak nie je.

Kto z nás v detstve nejakú tú na zadok nedostal? A koľkí dnešní rodičia môžu čestne vyhlásiť, že ju nikdy v rámci výchovy nepoužili? Určite sú v menšine. V skutočnosti však podľa odborníkov vôbec nezaberá a nijako správanie dieťaťa nezlepší, práve naopak. A to nehovoríme o žiadnom vekom fyzickom násilí či riadnej bitke. Aj obyčajné buchnutie po zadku, najmä ak sa opakuje častejšie, môže znamenať pre dieťa do budúcnosti množstvo psychických problémov a porúch správania.

„Čím častejšie deti dostávajú na zadok, tým viac rodičom odporujú a tým viac sa u nich prejavuje protispoločenské správanie, agresivita, problémy s duševným zdravím aj poruchy učenia,“ píše sa v štúdii. To, že aj my sme dostávali na zadok a sme v poriadku, bez psychických tráum, nie je podľa expertov argumentom. Treba si uvedomiť, že mnohí z dnešných dospelých, ktorí boli v detstve bití, či už viac alebo len dostávali „len“ na zadok, sa správajú rovnako k svojim deťom. Trápia ich rôzne traumy, ktoré si často ani neuvedomujú. Vedci tvrdia, že existuje priama úmera – čím častejšie a silnejšie je dieťa bité, tým väčšie problémy v budúcnosti má.

Omnoho účinnejšie je tzv. láskavé trestanie. To je založené na komunikácii, osobnom príklade a množstve lásky. Výsledok nie je možno viditeľný hneď a chce to veľa trpezlivosti, ale určite sa oplatí naladiť sa naň. Len láskavosťou sa nám podarí vychovať láskavých ľudí. Ak vám niekedy ruka ujde, netreba sa za to obviňovať, ale na mieste je vysvetlenie dieťaťu. 

Prečítajte si tiež:

6 znakov, že vaša rodina je v strese

Ako vychovať spokojné dieťa: Príliš veľa lásky ho nepokazí


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia