7 vecí, ktoré potrebuje dcéra od otca

7 vecí, ktoré potrebuje
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.com
2016-10-19 00:30:28 |

Máte doma dcérku? Nezabúdajte, že aj keď prioritne rieši veľa "dievčenských" vecí, mužský vzor je pre ňu viac ako dôležitý!

Dievčatá potrebujú od otca najmä sedem  nehmotných „aktivít.“ Ak si ich budete vedomí a dáte si námahu s objavovaním spôsobov, ako ich splniť v živote vašej dcéry už od útleho veku, nič viac jej dať nemôžete. Akého otca teda dcéra potrebuje?

1. Stabilného  dôsledného, no prispôsobivého

Snáď najdôležitejšie, čo môže otec pre dcéru urobiť je to, aby jej ukázal, že pri nej stojí v každej situácii. Jej svet, najmä počas dospievania, je plný vzostupov a pádov, radostí a sklamaní. Dievča potrebuje stabilné vedenie otca, ktorý dokáže veci riešiť pokojne a objektívne. Potrebuje otca, ktorý je vyrovnaný: prísny, ale zároveň láskavý, milujúci a odpúšťajúci. Potrebuje mať istotu, že sa na neho môže spoľahnúť, keď sa všetko naokolo rúca.

Dôslednosť je dôležitá pri všetkých deťoch, no predovšetkým pri dievčatách. Dcéra vyrastajúca s vedomím, že sa môže spoľahnúť na svojho otca a že je tu vždy pre ňu, je vyrovnanejšia. Stačia k tomu také drobnosti, keď si napríklad spomenie, ako ste ju ochotne kedysi hojdali na hojdačke, pofúkali „boľačku“ či prehodili cez ňu paplón, keď sa v noci odkopala. Keď vyrastie, tieto momenty jej budú dodávať pocit istoty. Nezabúdajte však, že vás potrebuje aj vtedy, keď je už dospelá.

2. Bezpodmienečne milujúceho

Možno viac než čokoľvek iné, dcéra potrebuje otcovu bezpodmienečnú lásku. Láska prekrýva množstvo hriechov a chýb. Dcéra by mala vedieť, že otec by v prípade potreby položil za ňu život. Lásku dcére vyjadruje otec dvomi spôsobmi – hovorí o nej a dokazuje ju v činoch. Ak ste doteraz svojmu dievčatku nepovedali, že ho milujete tak, že by ste preň aj zomreli, urobte to. Verte, dievčatá si na to potrpia.

3. Poskytujúceho podporu

Otec hrá veľkú úlohu v tom, ako dievča vníma samo seba. Jeho povzbudzovanie a chvála jej pomáhajú budovať si sebadôveru. Zatiaľ čo muži zvyčajne súťažia a porovnávajú navzájom svoje výkony, ženy sú často posudzované na základe fyzickej krásy a kvality ich vzťahov. Otec, ktorý si všíma a nahlas komentuje vnútorné kvality svojej dcéry, nie len jej fyzický vzhľad, v nej vytvára zdravé sebahodnotenie.

Keď otec podporuje zapájanie sa dcéry do rôznych činností, zvyšuje tým jej sebaúctu, ktorá nijako nesúvisí s fyzickým vzhľadom, ktorý môžeme ovplyvniť len málo. Keď je dievča zdravo sebavedomé,  nie je preň rozhodujúcim faktorom to, či je objektom mužských pohľadov a túžob. Dokáže si vážiť samu seba a byť pozitívna, aj keď nepatrí k dokonalým krásaviciam. Otcovia, ktorí podporujú svoje dcéry, si možno ani neuvedomujú, aké dôležité to pre ich život môže byť. Bez otcovského povzbudzovania veľa žien prežije svoj život s pocitmi menejcennosti, bezcennosti či zúfalstva.

4. Takého, ktorý je autoritou

Dievča potrebuje svojho otca rešpektovať. Rešpekt môže byť dokonca dôležitejší ako láska. Ak je otec pre dcéru autoritou, je to pre ňu zdravé vo všetkých oblastiach. Bez toho sa môže v období dospievania úplne stratiť. Dcéra bude nasledovať vaše pravidlá a dodržiavať hranice iba vtedy, ak vás rešpektuje. Ak nie je otec prirodzenou autoritou, môže ho dcéra, kým je ešte malá, poslúchať zo strachu, no v momente, keď vyrastie, nikto a nič ju nedonúti dodržiavať jeho pravidlá a pokyny, ak ho naozaj nerešpektuje. V puberte dievča počúva a riadi sa otcovými pravidlami jedným z týchto dvoch dôvodov – pretože ho miluje alebo ho rešpektuje (dúfajte, že oboje!). Ak si budete poslušnosť vynucovať zastrašovaním, nakoniec sa z nej stane rebel a stratíte vplyv na jej život. Ak vás však rešpektuje, bude ochotná nasledovať vaše želania, lebo vie, že rozhodujete v jej najlepšom záujme.

5. Pravdovravného

Dievčatá potrebujú, aby im otcovia hovorili o ich živote pravdu. Žijeme vo svete, kde zlo je často považované za dobro a dobro za zlo. Naša kultúra prináša veľa klamstiev. V reklamách nám mnohí ponúkajú veci, ktoré nepotrebujeme, chamtivé korporácie chvália lieky, ktoré nepomáhajú, rôzne politické a kultúrne ideológie nám vnucujú ich pohľad na svet, médiá prinášajú nepotvrdené informácie... Učte svoju dcéru, že môže byť v živote kým chce a čím chce, či už veterinárkou, právničkou, lekárkou, astronautkou, spisovateľkou alebo aj prezidentkou, ak bude veriť sama sebe, bude otvorená, silná a nezávislá.

6. Takého, ktorý ju zapojí do fyzických aktivít

Muži sú vo všeobecnosti viac „fyzickí“ než ženy. Chlapci a muži prirodzene spracúvajú informácie a emócie lepšie, keď sú fyzicky aktívni. Vtedy lepšie verbálne komunikujú a vďaka pohybu znižujú stres. Zabudnite na to, že máte doma dievča a učte dcéru hrať futbal, behať či kálať drevo. Pomôžte jej, aby zostala fyzicky aj psychicky zdravá tak, že ju jednoducho zahrniete do svojich pohybových aktivít. Vedci dokonca zistili, že dievčatá, ktoré trávia pri fyzických činnostiach s otcami viac času, menej často trpia poruchami príjmu potravy akými sú anorexia či bulímia. Naučte ju vďaka takýmto aktivitám stáť si za svojim názorom a nebáť sa.

7. Takého, ktorý si vie priznať chybu

Otcovia, ktorí si dokážu priznať vinu, najmä pred dievčatami, si tým budujú u nich rešpekt, ako aj vieru v ľudí všeobecne. Spomeňte si na niektorých učiteľov alebo šéfov v práci, ktorí si nikdy nedokázali priznať, že sa mýlili. Ako ste sa cítili? Pravdepodobne znechutene a bez úcty k nim. Nečakajte, že ak sa takto budete správať k svojim deťom, budú cítiť niečo iné. Buďte čestní, úprimní, priami a keď je zle, aj statoční. Priznať si chybu nie je zbabelosť, ale naopak, známka sily a statočnosti! Keď dcéra bude vnímať svojho otca takto, raz si bude hľadať partnera, ktorý bude tiež spĺňať tieto požiadavky. Tým odpadajú obavy z toho, akého muža si raz privedie domov. Pracujete tým vlastne aj na svojej budúcnosti. Dobrý zať, ktorý sa postará o vašu milovanú dcéru a vnúčatá, je šťastím pre všetkých.

 

A na záver ...

Väčšina otcov by pre svoju dcéru zniesla aj modré z neba. Milujte ju, venujte sa jej a rozmaznávajte ju, no zároveň jej ukážte, že celý svet sa netočí iba okolo nej. Naučte ju, že šťastím nie je mať všetko, čo chce, ale to, keď robí šťastnými ľudí okolo seba. Aj keď by ste stokrát radšej sedeli pred televízorom s pivom v ruke, urobte si čas len pre ňu a zoberte ju niekedy do kina či na prechádzku do lesa. Nezabudnite na jej tanečné vystúpenie. 

Dievčatá milujú rituály, vymyslite nejaký, ktorý bude patriť iba vám. Napríklad tajný pozdrav, keď sa vrátite z práce alebo pravidelné piatkové posedenia v cukrárni.

A čo je dôležité – milujte jej matku. Ak spolu nežijete, správajte sa k nej s úctou a rešpektom. Nikdy sa neznížte k tomu, aby ste ju pred dcérou ohovárali alebo rozprávali o nej nepekne. Aj toto je cesta, ako sa z vás stane pre ňu prirodzená autorita.

Prečítajte si tiež:

Tatko na pohľadanie: Dcéru ťahal po obchode za vlasy

Sedem vecí, o ktorých deti nemusia vedieť

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia