Pozor na veľkú chybu! Toto pred deťmi nikdy neurobte

Pozor na veľkú chybu!
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-04-19 11:00:00 |

Drobné rozdiely v prístupe k výchove potomkov sú u partnerov normálne. Pred výrazne rozdielnym štýlom však odborníci varujú. Pre deti je to mätúce.

Ak mama prejde rozliaty džús na pohovke s pokojom a bez kriku ho poutiera, no otec sa pri tom chytá za hlavu, nie je to žiadny problém. Vedci však tvrdia, že ak sa rodičia rozchádzajú v štýle výchovy v mnohých situáciách, výsledkom je problematické správanie detí. No a teraz, keď je mnoho rodín počas koronavírusovej karantény spolu doma celé dni, sa môže rozdielny prístup prejaviť omnoho výraznejšie. Čo s tým? Úplne najdôležitejšie pravidlo znie: Nikdy nezhadzujte pred deťmi partnerovu autoritu!

Samozrejme, je nereálne očakávať, že partneri budú myslieť a konať presne rovnakým spôsobom, ale výchova by sa v žiadnom prípade nemala stať bojom o moc. Podkopávanie autority druhého rodiča nevedie k tomu, že si vás bude dieťa viac vážiť alebo vás viac poslúchať, naopak, prirodzene to začne zneužívať.

Pýtate sa odkedy s výchovou začať? Dieťa sa učí od narodenia, takže hneď od začiatku, samozrejme formou primeranou veku. Ak chcete nájsť správnu cestu, akou by sa výchova vo vašej rodine mala uberať, musíte sa s partnerom dohodnúť na spoločnej základnej stratégii.

Skúste týchto desať kľúčových krokov:

1. Porozprávajte sa o tom, ako ste boli vychovávaní vy. Rodičovské vzory sa často opakujú a takto budete mať možnosť nahliadnuť do štýlu toho druhého.

2. Opýtajte sa svojho partnera, prečo sa k deťom správa tak ako sa správa a bez prerušenia ho počúvajte. Buďte trpezliví. Skúste si sami pre seba odpovedať, prečo s niektorými spôsobmi tohto druhého nesúhlasíte a čoho sa obávate.

3. Opýtajte sa, aké výčitky má partner k vášmu štýlu výchovy.

4. Dohodnite sa na spoločnom súbore pravidiel a následkov, s ktorými ste obaja ochotní súhlasiť a snažte sa im prispôsobiť.

5. Keď sa rozhodnete spoločnú stratégiu uplatňovať, nikdy neriešte spory medzi vami prostredníctvom zmeny výchovy detí. Svoje problémy riešte za zatvorenými dverami ďaleko od malých zvedavých uší. Samozrejme, svedkami malých bežných sporov, ktoré sa občas vyskytnú v každej rodine, deti môžu byť. Chrániť ich pred všetkými negatívnymi emóciami nie je dobré, lebo nebudú pripravené na normálny život, v ktorom nie je vždy všetko iba ružové.

6. Snažte sa o kompromis. Keď deti uvidia, že rodičia ťahajú za jeden povraz, je menšia pravdepodobnosť zneužívania situácie. Dodržujte zásadu, že pred deťmi nikdy nebudete ohovárať výchovné techniky svojho partnera, aj keď s nimi nesúhlasíte. Treba to vyriešiť medzi vami dospelými.

7. Ak máte podozrenie, že dieťa hrá na dve strany, nereagujte hneď, ale povedzte, že sa najprv musíte dohodnúť s otcom (mamou) a potom sa vyjadríte. Deti rodičov rady presviedčajú, že ten druhý im niečo vždy dovolí alebo ich niekam pustí, aj keď to tak nie je.

8. Niekedy vo výchove nastanú situácie, keď nie ste práve nadšení z reakcie druhého rodiča, no buďte veľkorysí a empatickí. Určite mu to nevyčítajte pred deťmi, aj keď vy by ste tú situáciu riešili omnoho pokojnejšie alebo naopak prísnejšie. Počkajte na vhodnú chvíľu a pokojne sa o tom porozprávajte. Použite také vety ako: „To bolo drsné. Bol(a) si riadne naštvaný(á). Možno nebol potrebný taký krik. Chceš sa o tom porozprávať?“.

9. Ak máte deti v školskom veku, staršie zapojte do spoločnej stratégie. Vysvetlite im pravidlá, často ich to inšpiruje k lepšej spolupráci.

10. Ak je partner presvedčený, že nejaké spoločné výchovné stratégie a plány sú hlúposť a odmieta sa na túto tému čo i len baviť, nevzdávajte to. Najhoršie je, ak má jeden z rodičov pocit, že iba jeho názor a cesta sú správne. Ak ho nedokážete presvedčiť na rozhovor, snažte sa pochopiť logiku jeho prístupu. Keď všetky pokusy zlyhajú, skúste mu ponúknuť nejakú knižku alebo článok na túto tému, prípadne požiadajte o pomoc učiteľa, lekára, školského poradcu alebo psychológa.

Uvedomte si, že nejednotný prístup k výchove najviac ubližuje dieťaťu, ktoré má potom problémy aj v akomkoľvek kolektíve, lebo nie je zvyknuté na žiadne pravidlá a nepozná hranice. A samozrejme nezabúdajte, že vzorom pre správanie detí sme my rodičia.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia