Päť tipov, ako upokojiť nahnevané dieťa

Päť tipov, ako upokojiť
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-16 00:30:00 |

Niektoré ratolesti sú veľmi horkokrvné a často sa hnevajú. Poradíme vám, čo môžete urobiť, aby ste ich upokojili ešte pred tým, než začnú byť nervózni aj všetci naokolo.

Aj keď detské výbuchy hnevu nikoho netešia, treba si uvedomiť, že hnev je normálny ľudský cit a deti majú na ne tiež právo. Či sa hnevajú na vás, na súrodencov, spolužiakov, kamarátov, na seba alebo aj na celý svet. Namiesto nadávania a kriku im pomôžte naučiť sa s hnevom manipulovať. Ponúkame vám 5 tipov uznávanej rodinnej terapeutky a medzinárodne uznávanej odborníčky v otázkach detí Susan Stiffelman.

1. Nerozprávajte veľa!

Keď je dieťa nahnevané, je plné emócií a slová nie sú v týchto chvíľach veľmi užitočné. Hovorte málo, ale snažte sa byť empatickí. Dajte dieťaťu najavo, že jeho hnev chápete, ale napriek tomu ho nemôžete pustiť s kamarátom von, dovoliť mu hrať sa s tabletom alebo dať mu peniaze na novú hru.


Máte doma malého jedoška?


2. Skúste objatie!

Mnohé deti sú fyzickým kontaktom „uzemnené“ a upokoja sa. Uvítajú možnosť cítiť útechu a vašu fyzickú prítomnosť. Neuhnite hneď po prvom odmietavom geste alebo snahe vyslobodiť sa z vášho náručia, no ani dieťa nasilu neobjímajte, ak mu to naozaj nie je príjemné.

VIDEO ROZHOVOR: Čo robiť, keď je dieťa nahnevané a nepočúva vás?

3. Pomôže pohyb

Hnev je energia, ktorú treba dostať von. Dieťa sa môže upokojiť tak, že sa začnete naháňať, tancovať, cvičiť alebo sa pôjdete previezť na bicykloch. Keď sa uvoľnia emócie, vyhnete sa agresívnemu správaniu.


10 zásad, ktorých by sme sa mali držať pri výchove


4. Metóda 3 + 10

Ide o jednoduchý cvik, ktorý si deti ľahko zapamätajú, ale najlepšie je nacvičovať ho vtedy, keď je všetko v poriadku. Položte si ruku na brucho a povedzte dieťaťu, aby urobilo to isté. Urobte tri pomalé a jemné nádychy do brucha a potom počítajte do desať. Pri pravidelnom používaní tejto metódy by sa mala u dieťaťa, ale aj u dospelých, vyvinúť lepšia samoregulácia.


 

5. Loptička alebo krúžok na stláčanie

Majte po ruke gumenú loptičku alebo krúžok na stláčanie. Ak nič podobné nemáte, dovoľte dieťaťu riadne si zadupať alebo poskákať si. Pomáha aj krik, nie nadávanie a hádanie sa, ale jednoducho možnosť vykričať svoj hnev. Akékoľvek vydávanie energie je to, čo v prípade hnevu upokojuje.

Odborníčka na výchovu radí: Čo s tým, keď dieťa neposlúcha?

Ak tieto jednoduché dostupné techniky u vášho dieťaťa nezaberajú, je na čase začať sa zaoberať tým, čo výbuchy hnevu u neho spúšťa! Porozmýšľajte, či nie sú na dieťa vyvíjané príliš silné sociálne tlaky, či nemá problémy s učením, s kolektívom, s kamarátmi, netrpí chronickou frustráciou alebo depresívnymi stavmi.  

Prečítajte si tiež:

Výprask nemá žiadny pozitívny efekt, ničí detskú dušu

Poradíme vám, ako dosiahnuť prímerie pri súrodeneckých potýčkach

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia