Upratujú si vaše deti po sebe? Ak s tým majú problém, vieme ako na to!

Upratujú si vaše deti
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-02-11 13:30:00 |

Deti a upratovanie, to je večný boj. Urobte raz navždy koniec večnému dohadovaniu! Najmä teraz, Ako? Vešmi jednoducho. Chce to jasné pokyny.

Oblečenie odhodené na zemi tam, kde z ratolesti „odpadlo“, písací stolík prehýbajúci sa pod kopou papierov, farbičiek a ďalších veľmi dôležitých pomôcok, mokrý uterák „zabudnutý“ tam, kde skončil po utieraní, neustlaná posteľ, špinavý tanier s lyžicou po večeri na stole a poloplné, resp. poloprázdne poháriky s vodou, čajom, džúsom alebo malinovkou úplne všade... Je vám tento obrázok povedomý? Buďte si istí, že to pozná takmer každý rodič.

Udržanie akého-takého poriadku v spolupráci s deťmi je jednou z najväčších rodičovských výziev. Nebojte sa, existuje nádej ako to možno riešiť!

Definujte jasne svoje očakávania. Predtým, než ich dieťa môže splniť, musí pochopiť, čo od neho potrebujete.


VIDEO: 5 spôsobov ako nerobiť s deťmi dohodu + vysvetlenie


Nastavte časový plán pre čistenie jednotlivých miestností. Možno raz alebo dvakrát týždenne.

Jasne načrtnite, čo si pod uprataným priestorom predstavujete a krok za krokom tento proces zapíšte. Dajte na papier nie viac ako 4 alebo 5 krokov, ktoré pokrývajú vaše požiadavky. Môže to vyzerať napríklad takto:

  1. Poutieraj prach na nábytku v svojej izbe.
  2. Povysávaj svoju izbu.
  3. Usteľ si posteľ.
  4. Povykladaj veci z umývačky.
  5. Uprac si hračky tam, kam patria. (každá hračka by mala mať miesto, aby bolo jasné, kam ktorá patrí)

Buďte dieťaťu príkladom. Ak vy budete upratovať chaoticky, aj deti také budú. Udržiavajte doma poriadok podľa určitého zavedeného systému, na ktorý si celá rodina zvykne.

Ukážte deťom, kde je odložený vysávač, metla, lopatka, handry, prípadne papiere na rýchle poutieranie náhodne vyliatej vody. Verte, že aj tie vaše by možno po sebe častejšie upratali, ak by vedeli, kde čo k tomu nájdu. Na dosah detí môžete dať aj netoxické čistiace prostriedky, ostatné majte odložené tam, kde ich nedočiahnu.

Nájdite v príbytku miesto (šuflík, resp. kúpte farebnú škatuľu) na drobnosti, ktoré nemajú svoje stabilné miesto a deti nevedia, kam s nimi. Oplatí sa tiež mať farebnú škatuľu na hračky, s ktorými sa deti už nehrajú a možno raz mesačne ich darovať niekomu, komu sa ešte môžu zísť.


Aký vek je ideálny na zapájanie detí do domácich prác?


Po upratovaní dieťaťom priestor skontrolujte – či je naozaj utretý prach, či neskončili veci namiesto v poličkách pod posteľou a podobne. Nekritizujte! Nájdite dôvod, pre ktorý môžete ratolesť pochváliť, aj  keď výsledok nie je práve taký, ako ste si predstavovali. Diplomaticky upozornite na nedostatky, ukážte, ako by to malo byť a dohodnite sa, že nabudúce to už bude lepšie. Dôležitá je ochota dieťaťa podieľať sa na upratovaní. Tú nedosiahnete krikom a nútením, ani tým, že mu budete za „nepodarené“ upratovanie nadávať.

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia