Častá chyba novopečených mám: Robíte ju aj vy?

Častá chyba novopečených mám:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-10-23 09:30:00 |

Mama desaťdňového Matúška je nešťastná, lebo drobec sa nechce prisať, aj keď na to nie je žiadny zjavný dôvod. Ako tvrdí, nič nepomáha.

"Som z toho už nešťastná,“ hovorí Matúšova mamina Monika. „Môj Matúško odmieta prsník. Je pravda, že nemám veľa mlieka, aj sa celé dojčenie snažím naštartovať odsávačkou, ale nič nepomáha. Aj keď Matúškovi strčím prsník rovno do pusy a pridržiavam mu hlavičku, nepije. Lekár mi povedal, že môj syn nemá žiadny fyzický problém, ktorý by mu bránil sať. Nechcem mu začať dávať umelú výživu z fľaše, ale asi mi nič iné nezostane...“

„S podobným problémom sa stretávam u mnohých čerstvých mamičiek,“ hovorí odborný konzultant Jakub Vertelman. „Podľa mňa majú všetky jedno spoločné – chcú to vymyslieť za dieťa, aby sa napilo. Tým mu ale berú jeho zodpovednosť za jeho život, lebo začať jesť je absolútne základným predpokladom na prežitie. A keď sa mamičky aj túto základnú potrebu snažia naplniť za svoje deti, dávajú im hneď skraja ich života najavo, že ony sa vždy postarajú o všetky ich potreby a to k ich životaschopnosti rozhodne nevedie. Tým, samozrejme, nechcem povedať, že majú svoje deti nechať zomrieť od hladu!

Moja skúsenosť ale je, že keď mamička k celému problému zmení postoj, ponúkne mu síce svoj prsník, ale nechá na dieťati, aby začalo piť, keď prestane byť za to zodpovedná, tak dieťa tiež k dojčeniu zmení postoj. Tiež pomáha, keď sa o tom so svojím dieťatkom ´porozpráva´.

Mamičky by dojčenie rozhodne nemali vzdávať pri prvom ani druhom, ba ani treťom neúspechu. Umelá výživa a fľaša je skutočne krajným riešením.“   

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia