Dojčenie: Viete, prečo je priam zázrakom aj pre vás?

Dojčenie: Viete, prečo je
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-10-18 09:30:49 |

To, že materské mlieko je pre dieťa to najlepšie, čo môže dostať, o tom nie je pochýb. No ako sa ukázalo, je to elixír života aj pre mamy.

Vedci zistili, že dojčiace matky majú až o 23% nižšiu pravdepodobnosť mozgovej príhody v pokročilom veku. Ako je to možné? Dojčenie totiž zmení ženský metabolizmus, zrýchli ho a vy ľahšie schudnete. Koniec koncov nadváha je jedným z najväčších faktorov pri ochorení srdca.

Lisette Jacobsonová z Univerzity v Kansase povedala: „Ak ste tehotné, zvážte prosím vás dojčenie. Dojčenie je súčasť vášho materstva a mali by ste dojčiť aspoň šesť mesiacov. Posilníte tak vaše zdravie a zdravie Vášho dieťa." 

Na výskume sa zúčastnilo 80 191 žien po menopauze. Všetky porodili aspoň jedno dieťa, pričom 58% z nich počas materstva dojčilo. Výskum ukázal, že ženy, ktoré dojčili minimálne 6 mesiacov, mali menšie zdravotné problémy ako tie, ktoré nedojčili vôbec.

Dojčenie môže chrániť aj pred rakovinou

Výsledky naznačujú, že dojčenie znižuje riziko mŕtvice u žien až o 23% percent. Zaujímavosťou je, že medzi hispánskymi ženami je riziko znížené až o 32%. Podľa doktora Jacobsona môže dojčenie znížiť výskyt rakoviny prsníka, rakoviny vaječníkov a riziko vzniku cukrovky typu 2. u matky. Dojčenie môže dokonca pomôcť odstrániť bunky s poškodenou DNA, ktoré inak môžu viesť k vzniku nádoru.

V rámci prevencie je dôležité tiež cvičenie, výber zdravých potravín, prosto zdravý životný štýl. Autorka štúdie Alice Benderová dodala: „Viem! Nie je možné, aby žena po pôrode vždy dojčila. No tie, ktoré môžu dojčiť, poskytnú tak prevenciu proti rakovine nie len sebe, ale aj dieťaťu.“

Prečítajte si tiež:

Týmto mýtom o dojčení neverte

Liek na zápal prsníka? Vibrátor

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia