Mama dojčí päťročného syna nahá vo vani. Dôvod?

Mama dojčí päťročného syna
Ilustračné foto
Zdroj: foto: mdwfeatures
2018-09-27 00:30:24 |

Amy Hardcastle (27) z anglického Lancashire podľa mnohých doslova a do písmena „udrelo mlieko na mozog.“ Ona však tvrdí, že jej cieľom je rúcať stigmy a názormi ostatných sa nezaoberá.

Mama v domácnosti Amy zaujala svojim príbehom. Pre veľa ľudí je jej spôsob výchovy 5-ročného Maxa už za hranicou. Nezdá sa im úplne v poriadku, že chlapca ešte stále dojčí a to nahá pri kúpeli vo vani. Ona je však presvedčená, že je to úplne normálne a mieni v  tom pokračovať dovtedy, kým bude mať Max o jej mlieko záujem.

Po Maxovom narodení v júli 2013 sa Amy s dojčením veľmi nedarilo a po mesiaci to vyzeralo tak, že prejdú na umelé mlieko. Nevzdala to však a rozhodla sa „potrápiť“ aspoň do šiestich mesiacov. Vtedy mu začala pridávať aj tuhú stravu a opäť rozmýšľala nad tým, že synčeka od prsníka odstaví. Potom si však prečítala niekoľko článkov o benefitoch materského mlieka a rozhodla sa dojčiť tak dlho, ako to bude možné. Od júla, kedy Max oslávil piate oslávil narodeniny, začala Amy dojčenie redukovať a pridáva mu viac klasických jedál, no aj tak mu niekoľkokrát denne prsník ponúka.


TIP: Mama dojčiaca štvorročnú dcéru vysvetľuje, prečo je to dobré


Dôvod, pre ktorý Amy dáva Maxovi mlieko nahá vo vani, je podľa nej skôr praktický. Staršie deti je pohodlnejšie dojčiť vo vode, lebo ak príliš zatlačia na bradavku alebo už to mamu bolí, voda jej výrazne uľaví. 

„Snažím sa ukázať, že len preto, lebo niečo nie je kultúrnou normou, to nemusí byť nesprávne. Dojčenie má svoj zmysel, lebo moje telo stále vytvára mlieko na udržanie a výživu dieťaťa,“ vysvetľuje. Dôležité je podľa nej počúvať svoje telo a potreby dieťaťa.

„Keď bol Max menší, dojčila som na verejnosti, ale teraz už vždy iba doma. Pokračovať budem dovtedy, kým sa mi bude tvoriť mlieko a kým bude mať Max o to záujem,“ hovorí. Ako zdôraznila, chlapec môže jesť všetko čo chce, no keď dostane chuť na mlieko, vždy mu ho dá. „Materské mlieko nikdy neprestane byť pre dieťa dobré a je to hlavne pohodlné a pestujete si blízkosť,“ je presvedčená.

Amy si pochvaľuje, že čím je Max starší, tým je dojčenie pohodlnejšie. Kým kedysi ho musela dojčiť každé dve hodiny, teraz je to už omnoho menej časovo náročné. Tiež môže s ním hovoriť o tom, kedy ju prsníky zabolia a keď jej to je nepríjemné, požiada ho, aby si prišiel dať mlieko neskôr. Amy chce motivovať aj ďalšie mamy, aby pochopili, že aj dojčenie starších detí je úplne v poriadku a zverejňuje občas snímky na svojom instagramovom účte. Reakcie nie sú vždy práve najmilšie. „Z času na čas mi niekto napíše niečo agresívne alebo nechutné, ale jednoducho and tým nepremýšľam a zablokujem to,“ dodala. Dôležitá je pre ňu podpora rodiny a kamarátov i keď priznáva, že aj medzi nimi sa nájdu takí, ktorí to považujú na divné.

 

Odborníci sa zhodujú na tom, že pre matku aj dieťa má dojčenie pozitívny prínos pre zdravie. Za ideálne vo všeobecnosti považujú dojčenie do druhého roku veku dieťaťa spolu s ďalšími jedlami. Po druhom roku veku nemá dojčenie preukázateľné zdravotné výhody.  

Mimochodom, Amy môže byť inšpiráciou nielen pre dojčiace mamy, ale pre všetky dámy, ktoré nemajú ideálne miery. Amy samu seba nazvala mamou plus size a na Instagrame zverejňuje fotky svojej nedokonalej postavy. Ako píše, tak ako je krásna štíhla žena, je krásna aj žena s veľkosťou XXL. Vidno, že guráže má na rozdávanie.

Prečítajte si tiež:

Týmto mýtom o dojčení neverte

Mama stále dojčí 5-ročnú dcéru, manžel jej fanúšikom nie je

 

Fotogaléria


Foto:Media Drum World Features
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia