Toto je 5 najčastejších mýtov o dojčení

Toto je 5 najčastejších
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-03 13:30:42 |

Dojčenie nie je jednoduché. Je to celá veda. Asi aj preto okolo neho kolujú rôzne mýty a polopravdy.

Porodili ste, začínate dojčiť a hlavu máte plnú otázok? Je pravda, že nesmiem používať antiperspirant? Nesmiem jesť strukoviny? Ublížim tým bábätku? Robím všetko správne? Niektoré z mýtov, ktoré ste sa dočítali na internete alebo počuli od kamarátok, vás môžu natoľko zneistiť, že prídete o mlieko.  Stres nikomu neprospieva, ani vám, ani vášmu dieťatku. Akým mýtom by ste veriť nemali a prečo?

Mýtus: Mali by ste prestať používať antiperspirant.

Možno ste počuli, že hliník, látka, ktorá zastavuje potenie a väčšina antiperspirantov ju obsahuje, je toxická tak ako pre tkanivo prsníka, aj pre materské mlieko. Aj keď na trhu existujú dezodoranty bez obsahu hliníka, nemusíte hneď bežať do bio obchodu. Neexistuje žiadny dôkaz o tom, že dojčiace matky by nemali používať klasický antiperspirant. Čo však môžete urobiť, je, že prejdete na neparfumované deodoranty. Bábätká majú výborne vyvinutý čuch a silne parfumované výrobky v blízkosti bradavky by ich mohli zbytočne dráždiť a zneistiť. Taktiež sprejové deodoranty by mohli na bradavke zanechať nepríjemnú chuť a odradiť vaše dieťa, aby sa prisalo.

Mýtus: Nemali by ste užívať lieky proti bolesti.

Nie je potrebné trpieť. Lieky na zníženie horúčky, bolesti na báze ibuprofénu, paracetamolu dojčiace matky môžu užívať. Každý liek má svoje výhody aj riziká. Napríklad dekongestant, liek na zníženie zdurenej sliznice nosa, môže znížiť produkciu mlieka, zatiaľ čo antihistaminiká môžu spôsobiť ospalosť a otupiť vaše reakcie. Vo všeobecnosti však platí, že v malom množstve vám to neublíži, ani mlieku. Ak máte pochybnosti, či niektorý liek môžete, alebo nie, kontaktujte svojho lekára, alebo sa opýtajte v lekárni.


Mama rekordérka vyprodukuje denne 7 litrov mlieka


Mýtus: Nemali by ste piť kávu.

Po prebdenej noci sa vám žiada šálka horúcej kávy? Nenechajte sa odradiť a doprajte si ju. Výskum ukazuje, že množstvo kofeínu, ktoré sa k vášmu dieťaťu dostane bude minimálne. Jedna, maximálne dve kávy denne vášmu potomkovi neublížia. Pri vyšších dávkach sa však môže kofeín z materského mlieka v tele dieťaťa hromadiť, čo môže spôsobiť, že bude nepokojné a podráždené.

Mýtus: Nemusíte sa obmedzovať v jedálničku.

Dojčením spálite približne 500 kalórií za deň. To stačí na to, aby sa väčšina žien vrátila k pôvodnej postave pred pôrodom. Aj keby ste chceli zhodiť nadbytočné kilá čo najrýchlejšie, snažte sa prijať aspoň 1 800 kalórií denne. Jedzte vyváženú stravu, bohatú na zdravé tuky, avokádo, orechy, ovocie, zeleninu, strukoviny a chudé mäso. S diétnejším jedálničkom počkajte minimálne dva mesiace po pôrode, kým sa dojčenie poriadne rozbehne a vy sa budete fyzicky lepšie cítiť. Počúvajte svoje telo, doprajte mu to, čo potrebuje.

Mýtus: Môžete piť alkohol v akomkoľvek množstve.

Možno sa nechcete vzdať vína, ale mali by ste vedieť, že aj po jednom poháriku do materského mlieka prechádza malé množstvo alkoholu. Ten môže zmeniť chuť materského mlieka a rovnako môže znížiť jeho produkciu a ovplyvniť činnosť mozgu dieťaťa. Odborníci preto odporúčajú dojčiacim ženám, aby alkohol radšej nepili. Neexistuje totiž žiadny spôsob, ako zistiť, koľko alkoholu sa skutočne dostane priamo k dieťaťu. 

Prečítajte si tiež:

Liek na zápal prsníka? Vibrátor!

Zničená mama varuje: Nedojčite v posteli, keď ste unavená

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia