Aká je budúcnosť umelého mlieka?

Aká je budúcnosť umelého
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-19 00:30:55 |

Žijeme v dobe, kedy mamičky bojujú proti spoločnosti. Nie v tom, ako dieťa vychovávať alebo čo mu obliecť. V zásadnej, prirodzenej činnosti. V dojčení. V dojčení na verejnosti.

Kým jedny sa prikláňajú a obhajujú kŕmenie dojčiat na verejnosti, iní tento akt odsudzujú a považujú ho za niečo tak intímne, že mamičky by to podľa nich mali robiť len doma. Nebojujeme iba s touto dilemou. Ďalším problémom, s ktorým sa stretávame, je či a aké mlieko budeme dieťaťu dávať. Dojčiť dlhšie ako je potrebné alebo nedojčiť vôbec? Ktorá značka je vhodná?

Ak by existovalo mlieko, ktoré je svojím zložením podobné ako to materské, uvažovali by ste o jeho zavedení do jedálnička svojho dieťaťa? Možno máme pre vás dobrú správu.

Najprirodzenejšie je materské mlieko

To vedia nielen mamičky, ale aj vedci či lekári. Materské mlieko je vhodné  pri výhradnom dojčení do šiestich mesiacov, pretože pôsobí ako prevencia pred zažívacími problémami, alergiami, obezitou, diabetom či infekčnými ochoreniami.

Zloženie materského mlieka je nasledovné:  z časti ho tvoria sacharidy, a to najmä laktóza, tuky v podobe mliečneho tuku, bielkoviny a galaktoligosacharidy. Materské mlieko obsahuje 3 - 5 % mliečneho tuku, veľmi významnej bioaktívnej zložky. Dieťa totiž najviac energie prijme práve z tukov. Ten napomáha vstrebávaniu vitamínov A, D, E a K.


Zistite, či dostáva váš drobček dosť mlieka


Mliečny tuk hrá dôležitú úlohu pri výžive dieťaťa. Kvapôčka mliečneho tuku je obalená membránou – MFGM –lipoproteínová membrána mliečneho tuku. Táto zložka sa v obyčajnej dojčenskej výžive nenachádza. Za čo všetko táto membrána môže a prečo je taká dôležitá?

Dôležitá je preto, lebo už v kvapke mliečneho tuku v materskom mlieku nájdeme mnoho dôležitých látok, ktoré sú pri vývoji dieťaťa veľmi dôležité.

Cholesterol – je významnou zložkou výživy dojčiat, nevyhnutná súčasť mozgu

Gangliozidy – sú bioaktívne tuky, ktoré sú potrebné pri vývoji mozgu dieťaťa

Sfingomyelín – je súčasťou bunkovej membrány a nervového tkaniva dieťaťa

(Takto vyzerá kvapka mliečneho tuku.)

„U dojčiat kŕmených dojčenskou výživou s obsahom MFGM bol zaznamenaný lepší vývoj kognitívnych funkcií, než u detí kŕmených štandardnou mliečnou výživou bez MFGM; medzi deťmi kŕmenými výživou s MFGM a dojčenými deťmi nebol žiadny rozdiel, čo nás prekvapilo,“ povedal Olle Hernell z univerzity UMEA vo Švédsku. Expert bol zároveň aj vedúcou osobnosťou klinickej štúdie, ktorá sledovala vyše 200 dojčiat rozdelených do troch skupín - prvá bola dojčená klasicky materským mliekom, druhá výživou obohatenou práve o lipoproteínovú membránu mliečneho tuku a tretia štandardnou dojčenskou výživou bez pridania MFGM.

Medzi experimentálnou skupinou, teda dojčatami, ktorým bola podávaná strava bez membrány a tými, ktorých výživa bola o membránu obohatená sa vyskytli rozdiely:

  • Zápal/infekcia stredného ucha: dojča kŕmené výživou bez MFGM bolo náchylnejšie na vznik takejto choroby ako dieťa, ktorého strava obsahovala lipoproteínovú membránu mliečneho tuku.
  • S týmto faktom súvisí aj podávanie antipyretík – teda liekov na zníženie teploty. Dojčatá so stravou s membránou ich potrebovali menej.
  • Zložky v tejto membráne totiž majú antimikrobiálne vlastnosti, ktoré prirodzene chránia pred infekciou.
  • Pozitívne výsledky sa ukázali aj pri rozvoji kognitívnych schopností – výživa s membránou mala na schopností dojčiat pozitívny efekt.

 

Prečítajte si tiež:

Dojčenie prináša veľa benefitov, no vyššie IQ k nim nepatrí

Pre všetky mamy, ktoré o sebe pochybujú

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, tlačová správa spoločnosti HERO
Zdroj: Katka, az, HERO

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia