Zápal prsníka bolí, no dojčiť neprestaňte

Zápal prsníka bolí, no
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-10-03 00:01:03 |

Zapálený prsník alebo mastitída je riadne bolestivá záležitosť, nemalo by vás to však odradiť od dojčenia. Ako na ňu?

Čo je to mastitída?

Mastitída je to, keď sa prsné tkanivo bolestivo zapáli, vznikne vám v ňom hrča, ktorej okolie býva červené, bolestivé na dotyk alebo neobvykle teplé. Opuch môže, ale nemusí byť spôsobený infekciou. Ak máte infekciu, sprievodnými znakmi sú zvýšená teplota, zimnica a únava. Sama žena len ťažko určí, či má mastitídu alebo sa jej zablokovali mliekovody (retencia), čo je tiež riadne bolestivé. Kým na mastitídu zaberajú obvykle antibiotiká, pri upchatých mliekovodoch je zbytočné ich podávať. Vtedy je potrebné bolestivé miesto rozmasírovať, lebo pri zanedbaní môže tiež prejsť do zápalu.

Zápal trápi najmä čerstvé mamy

Hovorí sa, že zápal prsnej žľazy majú na svedomí popraskané alebo poškodené bradavky, ktoré otvoria baktérii staphylokokkus aureus, ktorá je rezistentná na penicilín, cestu dovnútra. Často sa s ňou však trápia maminy, ktoré žiadne trhlinky nemajú, a naopak, ženy s poškodenými bradavkami sa s ňou nestretnú. Buďte opatrné aj pri používaní krémov na prsia, lebo tie, ktoré nie sú klinicky testované, môžu tiež vznik mastitídy podporovať. Najčastejšie sa objaví u čerstvých mám, na 8. až 12. deň po pôrode, keď s dojčením iba začínajú.

Ak spozorujete príznaky, ktoré svedčia o tom, že váš prsník sa zapálil, veľa oddychujte a zbavte sa stresu, lebo únava a nervozita zvyšujú riziko mastitídy a jej ťažší postup. Okrem horúčky, ktorá sa šplhá nad 38 stupňov Celzia, je typické to, že zápal začína na jednom prsníku v oblasti na vonkajšej strane. Môžete cítiť väčšie napätie v prsníku ako predtým a všeobecnú bolesť. Výnimkou nie sú ani zväčšené lymfatické uzliny v podpazuší na tejto strane. Postupne sa bolesť koncentruje na jedno miesto.

Pri ľahkej forme mastitídy je dojčenie bez problémov možné. Samozrejme, na rozdiel od bežného dojčenia, je bolestivejšie. Pred tým, než ponúknete prsník bábätku, aplikujte naň teplé obklady. Obojstranná mastitída s dokázanou infekciou spôsobenou streptokokmi už dojčenie nedovoľuje.

Ako možno mastitídu liečiť?

Vo všeobecnosti, ak sa problémy do 24 až 48 hodín po aplikácii teplých obkladov zmenšujú, pravdepodobne sa vám zablokovali mliekovody, ak sa zhoršujú a máte aj zvýšenú teplotu, ukazuje to skôr na infekčný zápal prsníka. Dôležité je, ak sa to dá vydržať, neprestať dojčiť a mať prsia čo najčastejšie vyprázdnené. Proti bolesti môžete v tomto prípade použiť aj lieky, ktoré možno užívať počas dojčenia. Nemali by ste si ich však ordinovať bez porady s lekárom. V prípade, že problémy sa do 24 hodín nezlepšia, nespoliehajte sa na babské recepty, ale navštívte odborníka. Najdôležitejší je však oddych, taký riadny, v posteli.

Ako dlho mastitída trvá?

Ak infekciu diagnostikuje lekár v ranom štádiu, liečba je rýchla a jednoduchá. Obvykle predpíše antibiotiká, aj keď nie úplne vždy. Zlepšenie by ste mali pocítiť do 48 hodín. Dbajte na to, že ak už antibiotiká začnete brať, aby ste ich nevysadili hneď po tom, ako sa cítite fit. Zápal sa môže vrátiť sa narobíte si problémy. Ak sa prsník upokojí, no zvýšená teplota do troch dní neklesne, tiež sa poraďte s lekárom.

Ako sa možno chrániť pre mastitídou?

Najlepším spôsobom je dostatočný oddych a zdravá, vyvážená strava počas dojčenia. Dávajte si pozor, aby vaše prsníky neboli príliš plné. Ak ich bábätko nevysaje dostatočne, zostávajúce mlieko si odsajte. Vyhýbajte sa podprsenkám s kosticami a takým, ktoré majú malé košíčky. 

Vyskúšajte odsávačku mlieka. Až 57 percent slovenských mamičiek vlastní odsávačku.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia