7 mýtov o batoľatách, ktoré kolujú medzi rodičmi: Opak je pravdou!

7 mýtov o batoľatách,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-04-16 13:30:00 |

Batoľatá sú záhadné stvorenia. Množstvo zaužívaných fráz, ktoré pri nich používame, však nemá reálny základ.

Mnohí rodičia napríklad veria, že zuby sú vinníkom všetkých možných chorôb alebo že tie batoľatá, ktoré začnú skôr rozprávať, sa stanú géniami. Väčšina z týchto mylných predstáv vychádza zo skutočnosti, že ľudia nevedia, ako presne funguje mozog dieťaťa. Skoncujte s dezinformáciami! Rozlúštite tajomný svet batoliat a odhaľte najčastejšie mýty podľa brightside.me.

Mýtus 1: Detská reč zhoršuje rozprávanie detí

Detská reč nie je hlúposť - je to mocný nástroj na vývoj jazyka. Mnohí však robia veľkú chybu. Keď už sa chcú rozprávať s dieťatkom, vydávajú rôzne neidentifikovateľné pazvuky. Pritom hlas dospelého človeka by mal byť vysoko postavený, spevavý, no reč zase gramaticky správna, zrozumiteľná, s opakujúcimi sa slovami. To deti milujú! Takáto reč upúta ich pozornosť a zároveň ich zapája do konverzácie. Pomáha tiež vytvárať zvláštne puto medzi rodičom a dieťaťom, keďže batoľa môže ľahšie čítať emócie z rozprávania dospelého človeka.

Mýtus 2: Ak sa naučia čítať v skoršom veku, budú z nich géniovia

Čítanie v ranom veku, hoci je pôsobivé, nezaručuje úžasné akademické výsledky. V skutočnosti deti, ktoré majú dobrú vizuálnu a priestorovú predstavivosť, bývajú neskôr dobré v čítaní. Kľúčom k neskoršiemu úspechu sú bohaté a hravé jazykové interakcie s deťmi pred tým, ako idú do školy. Jazyk totiž podporuje učenie.

Mýtus 3: Každý deň musia mať na tanieri iné jedlá

Ide o veľký mýtus. Aj keď je dôležité dbať na vyváženú a výživnú stravu dieťaťa, väčšina batoliat je vyberavá. Prirodzene sa zdráhajú zjesť akékoľvek nové jedlo. Existuje množstvo ďalších dôvodov, prečo môžu odmietnuť daný pokrm, no najbežnejším je, že im jednoducho nechutí. Nič zložité za tým nie je. Keď sa zdráhajú, neponúkajte im rôzne jedlá. Radšej im dávajte istý čas tie, ktoré im najviac chutia. 

Mýtus 4: Nemôžu robiť domáce práce

Batoľatá domáce práce milujú! Cítia sa dôležito, keď sú zapojené do práce, čím majú šancu viac sa zblížiť s členmi rodiny. Je množstvo vecí, s ktorými môžu pomôcť – pri upratovaní hračiek, môžu vložiť bielizeň do koša, po jedle odložiť taniere zo stola a pod. Kľúčom je udržať proces jednoduchý, zábavný, opakujúci sa a mal by byť doplnený o povzbudenie a chválu na záver.

Mýtus 5: Mali by spať celú noc

Batoľatá majú oveľa viac spánkových cyklov ako dospelí, čo znamená, že sa majú tendenciu viac budiť. Tiež majú viac snov, no zároveň aj nočných môr, vrátane príšer pod posteľou či strašidelných tieňov pohybujúcich sa po stene.

Mýtus 6: Mali by sa vedieť podeliť s hračkami s inými

Malé deti nerozumejú myšlienke zdieľania. Schopnosť zdieľať nejakú vec s niekým sa u nich formuje až okolo 3,5 až 4 roku. Aby tomu porozumeli, musia pochopiť niekoľko zložitých konceptov. Zdieľanie si totiž vyžaduje porozumenie a postará sa o pocity tých druhých. Ak sa deti nechcú podeliť o hračku s inými, nie sú sebecké alebo zlé - sú to len batoľatá.

Mýtus 7: Ak majú často záchvaty hnevu, sú neposlušné

Každé jedno batoľa občas vyčíňa a robí neplechu. Je to bežná súčasť detstva a nie je to známka toho, že sú „dobré“ alebo „zlé“. Nie je to ani signál, že ste pre nich dobrým alebo zlým rodičom. Záchvaty sa dejú preto, lebo centrum emočnej regulácie v ich mozgu nedokáže zvládnuť veľké emócie. Navyše, nerozumejú ani spoločenským pravidlám.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia