Ako naučiť dieťa na nočník už za tri dni: Tipy, ktoré fungujú!

Ako naučiť dieťa na
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-10-26 00:30:00 |

Niektoré mamy to už majú za sebou, iné to ešte len čaká. Odplienkovanie. Čo bude po tom? Ako naučiť svoje dieťa chodiť na nočník v priebehu pár dní?

Rozhodli ste sa, že vaše dieťa je už pripravené na nočník? Blahoželáme! Používanie toalety predstavuje veľký krok v živote matky i jeho dieťaťa, keďže rozvíja jeho nezávislosť a zvyšuje sebadôveru. Najdôležitejšie je mať na pamäti, že nácvik chodenia na nočník je proces, takže treba rátať s nehodami. Nepoľavujte a držte sa tejto metódy! Odmenou bude šťastné dieťa, ktoré už za tri dni začne používať nočník a plienky sa postupne stanú minulosťou.

Je pripravené?

Predtým, ako sa rozhodnete pre nočník, mali by ste svoje dieťa oboznámiť s používaním toalety, ako sa uvádza na verywellfamily.com. Nechajte ho ísť s vami na záchod a ukážte mu, čo robia veľkí chlapci a dievčatá. Hoci sa to nezdá, väčšina detí je nadšená, že sa môžu dozvedieť o etikete v kúpeľni. Ukážte im, ako funguje splachovanie záchodov a ako si majú umývať ruky. Všímajte si príznaky u svojho dieťaťa, ako je napr. vzrušenie, keď vám hovorí, že musí ísť cikať a žiada vás o nočník alebo mu je nepríjemné mať na sebe plienku. To všetko prezradí, že je vaše dieťa už pripravené na nočník.

Trénujte počas voľných dní

Budete potrebovať tri dni po sebe. Ak pracujete, aplikujte túto metódu najlepšie cez víkend a príp. v piatok si dajte dovolenku. Treba sa psychicky pripraviť na to, že väčšinu víkendu strávite vo vnútri. Je teda na vás, aby ste vymysleli zaujímavý program pre dieťa.

Najprv si zájdite do obchodu a vyberte spodnú bielizeň pre svoje dieťa. Nákup spodnej bielizne s obľúbenými postavičkami je zábavný spôsob, ako ich nadchnúť nosením spodnej bielizne.

Pred víkendom

Týždeň vopred oznámte dieťaťu, že je čas rozlúčiť sa s plienkami. Môžete dať plienkam úplné zbohom alebo len čiastočne (môžete ich ešte použiť napr. počas spánku). Len čo začnete trénovať, spodnú bielizeň bude dieťa nosiť neustále. Ak sa úplne rozlúčite s plienkami, môžete spočítať tie zostávajúce a vysvetliť dieťaťu, že keď už nebudú, nepribudnú nové.

Podeľte sa o tento proces so svojím partnerom či manželom alebo opatrovateľkou. Rodinná podpora je veľmi dôležitá. Do procesu by sa mali zapojiť viacerí dospelí. Dieťa by malo vedieť, že toaletu nemusí používať zakaždým len s jedným dospelým.

Deň 1

Hneď ako sa vaše dieťa zobudí, dajte mu dole plienku. Nechajte ho nejaký čas tak. Bez plienky alebo spodnej bielizne s väčšou pravdepodobnosťou rozpozná potrebu používať toaletu. Majte pripravený nočník v obývačke alebo v kúpeľni. Dajte mu veľký pohár vody, džúsu alebo mlieka, aby muselo často cikať. Dbajte na to, aby malo po ruke veľa tekutín a pozorne sledujte príznaky, ktoré napovedia o tom, kedy dieťaťu treba cikať alebo kakať. Ak ich rozpoznáte, vezmite svoje dieťa na toaletu. Uistite sa, že si po toalete umyje ruky.

Ak zistíte, že odmieta vyskúšať toaletu, môžete mu povedať, že to skúsite po tom, ako sa napr.  zahráte s vláčikmi. Je dobré naučiť ho, aby sa pokúšalo použiť toaletu pred každým občerstvením, obedom, pred a po spánku, atď. Stane sa to súčasťou jeho každodennej rutiny.

Vy svoje dieťa poznáte najlepšie. Niektoré deti reagujú na pochvaly, keď sú úspešné. Ak to vaše dobre reaguje na odmeny, motivujte ho nálepkami alebo malými dobrotami. Môžete mu taktiež vytvoriť tabuľku s odmenami, ktorá podporí tréning chodenia na nočník.

Deň 2 a deň 3

Tieto dni prebiehajú podobne ako prvý deň. Môžete sa vybrať von na detské ihrisko, no nezabudnite si vziať so sebou malý prenosný nočník pre prípad, že dieťa odmietne použiť verejné toalety. Samozrejme, ľahko môže prísť k nehode. Stačí mu len prezliecť bielizeň a nerobiť si z toho ťažkú hlavu.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia