Desať tipov, ako batoľa zbaviť plienok

Desať tipov, ako batoľa
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-08-13 00:30:47 |

Čas zbaviť sa plienok prichádza väčšinou medzi druhým až tretím rokom dieťaťa. Niektoré sú na to pripravené skôr, iné sa zas pohodlnej plienky ťažko vzdávajú.

Hovorí sa, že leto je na odúčanie od plienky ideálne. Deti nemusia byť stále zababušené, behajú viac po vonku, chodíme s nimi k vode a jednoducho máme omnoho viac možností plienku dieťaťu jednoducho nedať. Nevýhodou je to, že častejšie cestujeme a taká dovolenka či obdobie pred ňou určite nie sú ideálnym časom na odúčanie. Ak sa do toho pustíte, pamätajte na týchto 10 vecí, ktoré sú overené mnohými rodičmi a malo by sa vám podariť pilienky zbaviť.

1. Keď už dieťa chápe, na čo nočník slúži a občas sa mu tam vycikať alebo vykakať podarí, a ak počas dňa dlhšie udrží moč, skúste vylúčiť plienku.

2. Vysvetlite mu, že už je veľké a do plienok cikajú len bábätká.

3. Oblečte dieťatku nohavičky alebo slipky. Dieťatko spočiatku bude mať veľa nehôd. Keď sa pociká a zistí, že byť mokrý (á) nie je pohodlné, to je prvý krok k úspechu.

4. Ak sa tvári, že mu pocikané veci nevadia, pokojne sa ho opýtajte: „Aké sú nohavičky? Suché alebo mokré? Cítiš sa príjemne?“

5. Nerobte výčitky, keď sa pociká. Bez slov ho prezlečte aj viackrát za deň.

6. Ako sme už spomínali, najvhodnejší čas na odúčanie je v lete. Nechajte dieťa behať nahé, prípadne mu dajte len tričko a v jeho blízkosti umiestnite nočník. Aj pre vás to bude jednoduchšie, lebo  opraté veci vám rýchlo vyschnú.

7. Nechávajte ho bez plienky počas celého dňa. Aj keď idete s dieťatkom von. Zoberte si so sebou dosť náhradného oblečenia. Nedávajte mu na ihrisko plienku, mohlo by ho to zmiasť.

8. Môže sa stať, že nočník odrazu začne odmietať. Neriešte to, buď skúste rovno toaletu alebo pokojne sa na čas opäť vráťte k plienkam. Robiť niečo nasilu nemá význam. Motivujte dieťa k tomu, aby sa samo znovu rozhodlo pre nočník.

9. Nikdy neodúčajte dieťa v čase, keď prežíva nejakú stresovú situáciu – narodí sa mu súrodenec, je choré, psychicky ho pripravujete do škôlky alebo odchádzate na dovolenku.

10. S odúčaním od nočnej plienky ešte chvíľu počkajte. Aj keď už dieťa úspešne zvládne prežiť viac dní bez plienok, počas spánku je to obyčajne na dlhšie. Vo všeobecnosti sa odporúča počkať a plienku vysadiť vtedy, keď je pár nocí po sebe suchá.

Prečítajte si tiež:

Najčastejšie chyby, ktoré robíme pri odúčaní od plienok

Táto žena má plné zuby biomatiek, tak im riadne naložila

 

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia