8 tipov, ako zabaviť batoľa a nezblázniť sa pri tom

8 tipov, ako zabaviť
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-03 00:46:29 |

Vonku sa výrazne ochladilo. Už nemôžete s deťmi tráviť celé dni v prírode, či na ihrisku. Zabaviť malé deti doma je často náročné.

Väčšie deti sa už samy prehrajú, pozrú si celú rozprávku, no batoľatá pri jednej zábave dlho nevydržia. Aj vám už dochádzajú nápady? Už neviete, ako malé deti zabaviť? Pritom im stačí naozaj málo. Inšpirujte sa tipmi, ktorá vašich potomkov nielen zabavia, zlepšia ich jemnú motoriku, no vďaka nim budú rozvíjať aj svoj intelekt.

Nechajte dieťa zahrať sa s krepovým papierom

Dojčatá milujú všetko čo šuští. Nechajte ich zahrať sa s krepovým papierom, či hodvábnou šatkou. Čím viac farieb, tým lepšie. Ak ich chcete ešte viac stimulovať, nakreslite na papier veľké čierne a biele vzory.

Čítajte 

Myslíte si, že vám batoľatá nerozumejú? Veľká chyba, rozumejú oveľa viac, ako si myslíte. Čítajte im, kedykoľvek môžete. Deti si počúvaním, rozvíjajú slovnú zásobu a komunikačné zručnosti. Uistite sa, že okrem vášho hlasu dieťa vníma aj mimiku vašej tváre. Nemusia to byť len detské knihy, kľudne im čítajte z novín, všetko, čo zaujíma vás.

Ukazujte mu hračky

Už po prvom mesiaci od narodenia je vaše dieťa schopné sledovať rôzne objekty. Zoberte plyšovú hračku, hrkálku a zahrajte svojmu potomkovi divadielko pred tváričkou, prihovárajte sa mu. Pohyby by nemali byť príliš prudké, aby sa vaše zlatíčko nezľaklo.

Doprajte mu baby masáž

Po večernom kúpeli doprajte svojmu dieťaťu masáž. Na dlane si naneste trochu oleja určeného na masáž bábätiek a dieťatko jemne pomasírujte. Na internete nájdete návod, ako na to. Jemné pohyby stimulujú centrálny nervový systém, uvoľnia svalstvo, zmiernia stres, dieťa sa ukľudní a pripraví na spánok.

Púšťajte hudbu, tancujte

Ak chcete, aby vaše dieťa malo pozitívny vzťah k hudbe, mali by ste na tom začať pracovať čo najskôr. Púšťajte mu hudbu určenú pre deti, ale aj populárnu, či vážnu. Vezmite dieťa na ruky a tancujte v rytmoch tónoch, ktoré obľubujete. Uvidíte, ako sa to vášmu potomkovi bude páčiť.

Vyrobte mu farebné hrkálky

Už ste si s dieťaťom zatancovali, zaspievali, pomasírovali ho a nič ďalšie vám nenapadá? Skúste mu vyrobiť farebnú hrkálku. Nepotrebujete k tomu veľa. Stačí malá umelohmotná fľaška, trblietky, sušený hrach, alebo fazuľa. Do fľašky vsypte trblietky ľubovoľnej farby, poriadne pohrkajte, nech sa uchytia na vnútornej strane fľašky. Pridajte sušenú strukovinu a hrkálka je na svete. Dieťa bude fascinované zvukom a farbami.

Urobte mu kukuk

Nikto nevie prečo, ale deti túto hru milujú. Schovajte si tvár do dlaní a po chvíľke spravte na dieťa kukuk. Váš potomok sa bude smiať na celé kolo a vy to budete s radosťou opakovať donekonečna.

Rozprávajte mu o všetkom, čo robíte

Rozprávajte sa s dieťaťom, akoby to bola vaša najlepšia priateľka, či priateľ, zdôverujte sa mu, so svojimi plánmi a snami. Zoberte ho na ruky a vysvetľujte mu, čo práve robíte, čo varíte na večer. Rozprávanie vytvára komunikačné zručnosti dieťaťa. Je dokázané, že deti s ktorými rodičia veľa komunikovali začínajú skôr rozprávať a aj ich slovná zásoba bola lepšia.

Prečítajte si tiež:

Batoľatá nám rozumejú viac, ako si myslíme

Tajný šuflík: Nenapadlo by vám, na čo ho batoľa používalo

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia