Touto metódou naučíte dieťa na nočník za 3 dni

Touto metódou naučíte dieťa
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-08 00:38:27 |

Každý rodič sa kochá sledovaním toho, ako sa deti vyvíjajú. Niektoré fázy sú zložitejšie ako iné, vrátane prechodu od plienok na nočník.

Ak vynecháme mamy, ktorých deti cikajú na toaletu od narodenia a tie, ktoré naopak nechajú na deťoch, nech sa samy rozhodnú, kedy chcú s plienkami skončiť, obvykle s nácvikom na nočník začíname okolo druhého roku života. Je to často dlhá a náročná cesta, preto každý spôsob, ktorý ju môže dieťaťu a rodičovi uľahčiť, je vítaný.

Technika, ktorú dnes opíšeme, spočíva v nutnosti, aby vaše dieťa chodilo doma od pása nadol nahé (ponožky môže mať) a vonku by malo mať oblečené iba voľné nohavice alebo tepláky. V noci by ešte malo mať plienku. Ak sa rozhodnete túto metódu vyskúšať, budete potrebovať niekoľko  nočníkov. V ideálnom prípade by ste mali umiestniť jeden do každej izby. Samozrejme, vždy je potrebné mať po ruke náhradné oblečenie a plienky, ktoré použijete v prípade nehody. Áno, s tým treba rátať!

Prvý deň:

Hneď ráno vyzlečte dieťa od pása dole a sledujte ho. Keď mu treba ísť cikať, posaďte ho na najbližší nočník. Ponúkajte mu veľa ovocia a nápojov, aby malo častejšie potrebu cikať. Keď si potrebujete odskočiť vy, zoberte ho so sebou. Ukážte mu všetky kroky, ktoré pri cikaní robia dospelí. Deti sa príkladom učia veľmi rýchlo. Nie, tu naozaj nie je na mieste hanba a nejde o intímnu záležitosť. Ide o to, naučiť dieťa používať nočník a neskôr toaletu!

Vždy, keď sa dieťa vyciká, oslávte to spoločne potleskom, pohladkaním, slovným povzbudením. Keď sa podarí dieťaťu vycikať do nočníka cca. 10 až 12-krát, začína ho samo vnímať a používať.

Ak to nejde u vás úplne hladko a dieťatko sa aj niekoľkokrát vyciká vedľa, nekarhajte ho a nezahanbujte ho. Namiesto toho iba vždy povedzte: „Zadok patrí na nočník.“

Pred poobedným a večerným spánkom dieťaťu povedzte, že je čas použiť nočník. Vyhnite sa otázke, či chce, jednoducho mu to oznámte. Tesne pred zaspaním mu dajte plienku.


Desať tipov, ako batoľa zbaviť plienok

 


Druhý deň:

Držte sa metódy používanej v prvý deň. Rozdiel je v tom, že popoludní by ste mali zobrať svojho „žiačika“ na hodinku von. Pred odchodom z domu nechajte dieťa vycikať sa. Vonku by malo mať dieťa na sebe voľnejšie nohavice alebo tepláky, ktoré pri potrebe cikania ľahko stiahnete. Nedávajte mu plienku ani spodnú bielizeň. Vašou úlohou je ísť von a dostať sa domov bez toho, aby sa dieťa pocikalo alebo potrebovalo použiť nočník. Zostaňte blízko domu, stačí sa prejsť po okolí.

Tretí deň:

Držte sa tiež inštrukcií z prvého dňa, ale tentokrát zoberte dieťa von dvakrát – na hodinku dopoludnia a na hodinku popoludní. Vždy pred odchodom treba použiť nočník. Opäť platí, že dieťa by malo mať voľnejšie nohavice alebo tepláky.

Po tomto trojdňovom nacvičovaní by malo byť dieťa na nočník pripravené. Ak sa to však u vás neosvedčilo, počkajte 6 až 8 týždňov a vyskúšajte to znova. Uvedomte si, že učenie na nočník vyžaduje trpezlivosť, veľa podpory a času.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Desať znakov, ktoré vám prezradia, či je dieťa pripravené na nočník

Čomu sa vyhýbať pri trénovaní na nočník či toaletu?

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia