Zaparený zadoček bábätko bolí, pomôžte mu

Zaparený zadoček bábätko bolí,
Ilustračné foto
2016-08-07 00:30:00 |

Je zrazu vaše bábätko mrzuté a vy rozmýšľate nad príčinou jeho zlej nálady? Zdá sa, že zúbky to nie sú, bruško tiež nie a ani sa nezranilo. Možno ho trápi zaparený zadoček.

Niekedy stačí málo, možno si to ani hneď nevšimnete, no aj trošičku zaparený zadoček môže vášho drobčeka riadne potrápiť. Zapareniny vznikajú najčastejšie vtedy, ak necháte bábätko dlho v ocikanej plienke. Niekedy sa môže stať, že si mamička nevšimne, že sa pokakalo a to je ešte horšie. Ani tá najdokonalejšia hygiena však pred zapareninami so stopercentnou istotou neochráni. Citlivú pokožku zadočka totiž môže podráždiť aj jedlo alebo lieky.

Najlepšia je čistá voda. Mydlo a vlhčené obrúsky vynechajte

Len máloktorá mamina sa s týmto problémom  nestretla. V prvom rade je dôležité zadoček hneď umyť čistou vodou a nechať voľne uschnúť. Nepoužívajte ani mydlo, ktoré pokožku ešte viac vysuší a podráždi, v prípade potreby nanajvýš veľmi jemné detské. Vyhnite sa vlhčeným obrúskom, najmä parfémovaným. Všeobecne by ste ich mali používať len vtedy, ak ste niekde mimo domu a vždy, keď je možnosť, uprednostniť na čistenie vodu. Ak sa už zadoček zaparí, nechávajte ho čo najviac vetrať na vzduchu a prebaľujte bábätko čo najčastejšie.


Vyrobte si vlastné vlhčené obrúsky pre bábätko


Krémy nanášajte v tenkej vrstve

Po dôkladnom, ale myslite na to, že zároveň veľmi jemnom očistení zadočka, naneste naň tenkú vrstvu krému proti zapareninám. Mamičky majú skúsenosti s rôznymi prípravkami, ťažko odporučiť jeden najlepší pre všetky bábätká. Niektorým sa osvedčila klasická rybacia masť, iné nedajú dopustiť na Sudocrem, obľúbený je Bepanthen či krém na zapareniny od Weledy. Dobré skúsenosti sú tiež s Imazolom. Zásypy vynechajte, lebo bábätká môžu vdýchnuť čiastočky do pľúc. Bábätku neublížite, ak mu zaparený zadoček poumývate repíkovým alebo harmančekovým odvarom.

Na trhu je široký výber krémov a mastí. Niekedy treba vyskúšať viac prostriedkov, než prídete k tomu, ktorý zadočku vášho drobčeka vyhovuje najviac. Neskúšajte však príliš dlho, ak zapareniny nemiznú, prípadne sa rozširujú alebo uvidíte na pokožke pľuzgieriky či hnisavé ranky, navštívte pediatra. Ten vám buď poradí ten správny prostriedok alebo vás pošle ku kožnému lekárovi, ktorý stav pokožky zhodnotí a odporučí vhodnú liečbu. Zapareniny môžu prerásť až do infekcie, pri ktorej sa môže objaviť aj horúčka.

Problém môže byť aj v plienkach

Ak ste prednedávnom zmenili značku jednorazových plienok, kameň úrazu môže byť práve v nich. Prestaňte ich používať a skúste iné. Do plienok sú totiž pridávané rôzne látky na zmäkčenie a citlivá pokožka na ne reaguje. Plienkam s igelitovým povrchom sa radšej úplne vyhýbajte.

Ak sa objaví zaparenina aj vtedy, keď používate látkové plienky, problém bude pravdepodobne v pracom prachu alebo aviváži. Preperte ich v čistej vode alebo pracom prostriedku bez množstva prídavných látok. Niektoré maminy odporúčajú vyrobiť si tzv. mydlový sliz, ktorý je ekologický a nedráždi pokožku. Postačí vám k tomu postrúhané akékoľvek mydlo na pranie, pracia sóda a horúca voda.

Mydlový sliz

mydlo na pranie - 125g
sóda na pranie - 1/2kg - 1kg (podľa tvrdosti vody)
voda

Mydlo nastrúhajte, prilejte tri litre horúcej vody (z vodovodu) a miešajte, kým sa mydlo nerozpustí. Potom pridajte pol litra sódy na pranie a postupne dolievajte vodu až do objemu 10 litrov. Snažte sa rozmiešať všetky hrčky. Sliz by mal postáť aspoň 12 hodín, najlepšie v nádobe s vrchnákom. Ideálne je nadávkovať si ho do menších nádob.

Prečítajte si tiež:

Vo vlhčených obrúskoch číha nebezpečenstvo

POZOR: Aj s opaľovacím krémom sa môže dieťa spáliť


Foto: wikimedia commons
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia