Rodičia, dobrá správa pre väčšinu z nás: Ufúľanci sa učia lepšie

Rodičia, dobrá správa pre
Ilustračné foto
2018-09-10 00:30:22 |

Keď to tvrdia odborníci, niečo na tom musí byť. Vraj, čím viac sa deti v útlom veku zašpinia pri hre s jedlom, tým viac sa im bude dariť v učení.

Americkí vedci z iowskej univerzity sledovali 16-mesačné deti ako sa učia názvy tekutých predmetov od ovsenej kaše až po lepidlo a došli k zaujímavým záverom. „Učte deti nové slová, keď sedia na vysokej detskej jedálenskej stoličke. Pri jedení sú deti zvyknuté na tekuté veci a tak si zapamätajú viac,“ hovorí profesorka psychológie Larissa Samuelson. Dôležité je, aby boli v známom prostredí.

Pri testovaní metódy vedci nechali deti hrať sa s tekutými jedlami ako jablková výživa, puding či polievka. Pri každom jedle im hovorili názvy. O minútu neskôr ich požiadali, aby identifikovali rovnaké jedlo, no predložili im ho v inom množstve a na inom tanieriku či miske. Drobci tak boli nútení preskúmať, z čoho „objekt“ pozostáva. Popasovali sa s tým bezstarostným rýpaním, ochutnávaním či hádzaním jedla. Vďaka tomu pochopili, z čoho je a vytvorili si správne asociácie so spomínanými názvami.


Čím sú deti zababranejšie, tým im to lepšie páli

Zaujímavé je, že batoľatá, ktoré sa s jedlom hrali najviac a zároveň sa najviac zababrali, dokázali neskôr vzorky identifikovať a pomenovať jednoznačnejšie. Svoju úlohu zohralo aj prostredie – deťom, ktoré sedeli na vysokých jedálenských stoličkách, sa darilo viac než ich kamarátom usadeným za stolom.

Štúdia podporuje dávnejšie zistenia, že batoľatá sa ľahšie učia, keď si pomáhajú veľkosťou či tvarom predmetu. Doteraz to však vedci potvrdili len pri tuhých objektoch. Najnovšie zistenia okrem toho poukazujú na pozitívne zmeny v náučnom procese v prostredí, ktoré deti poznajú.

Prečítajte si tiež:

Učte deti nadávať, je to dobré, tvrdia vedci

10 znamení, že vaše dieťa má vysoké IQ


Foto: wikimedia commons
Zdroj: news.google.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia