Obávate sa skrytého ochorenia u detí? Toto je 8 znakov, že je pravdepodobne zdravé

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-01-10 20:30:00 |

Mnohé mamičky sa (nielen) po narodení dieťatka obávajú o jeho zdravie. Toto sú jasné signály, že je zrejme zdravé a netreba sa zbytočne strachovať.

 

Na začiatku života, dieťatko ešte nevie rozprávať je preto mnohokrát náročnejšie zistiť, či mu niečo nechýba alebo či niečo nepotrebuje. Pozrite sa na niekoľko znakov, ktoré naznačia, že vaše dieťatko je pravdepodobne skutočne zdravé, uvádza Parents.com.

V prípade, že dieťatko len trochu viac plače, je možné, že v hlave rodiča sa už zapínajú „výstražné kontrolky". Mnoho z nich uvažuje, či sa mu niečo nestalo, čo by mohlo ohroziť jeho zdravie.

V snahe nájsť odpoveď, si rodičia viackrát začnú googliť odpovede ešte predtým, ako navštívia lekára. Samozrejme, v prípade, že si všimnete príznak, že niečo s vaším dieťatom nie je v poriadku, je potrebné vyhľadať lekára. Existuje však niekoľko znakov, podľa ktorých je možné si odsledovať, či je dieťatko pravdepodobne zdravé.

1. Zažívajú pokoj, keď sa ich dotknete, a keď počujú váš hlas

Je prirodzené že novorodeniatka veľa plačú, avšak môže ich to stresovať, preto je potrebné hľadať spôsob, ako im opäť prinavrátiť kľud. Jennifer Shu, MD, ktorá pôsobí v zahraničí ako pediatrička dodala, že dieťatko aj krátko po príchode na svet zvyčajne upokojuje, keď ho rodič drží v náručí a pociťuje teplo z objatia.
Týmto spôsobom vzniká nielen fyzické, no tiež emocionálne spojenie, vďaka čomu sa dieťatko správne vyvíja. Plač je teda prirodzený, avšak v prípade, že trvá dlhšie, ako zvyčajne je vhodné sa poradiť s lekárom. Niektoré detičky je však oveľa náročnejšie upokojiť najmä tie, ktoré trpia kolikou.

2.  Vyprázdnia sa do plienky približne 8 až 10 krát a naberajú na váhe

Ide o prípad malej potreby, kedy cikajú v takomto množstve. Mal by to byť znak toho, že prijímajú dostatočné množstvo mlieka. Taktiež je potrebné chodiť aj na preventívne prehliadky. Mokré plienky sú teda priaznivým ukazovateľom. Nie je potrebné sa prehnane strachovať, ak dieťatko jeden deň konzumuje jedla viac a druhý deň menej. Potrebné je dbať hlavne na to, aby nechudlo.

3. Viackrát za deň dokážu byť potichu a dokážu sa sústrediť

Je to dobrý znak z dôvodu, že dieťatko pravdepodobne nasalo dostatočné množstvo informácií a začína sa učiť. Takýmto spôsobom, najmä, keď sú deti potichu si všímajú svoje okolie a pozorujú ho. Takto nasávajú, čo sa okolo nich deje. Dr Shu tvrdí, že viac vizuálnych podnetov detičky registrujú približne mesiac po tom, čo sa narodia.

4. Aktívne počúvajú a reagujú na okolité zvuky

Znamená to, že sluch aj mozog bábätka by mal byť v poriadku. Je samozrejmé, že bábätku niekoľko týždňov potrvá, kým dokáže rozoznať šum od iných zvukov. Avšak následne by si malo začať uvedomovať, že existujú aj iné zvuky, ktoré sú hlasnejšie a tichšie a pochádzajú z rozdielneho zdroja.

5. Jeho pozornosť zaujmú aj vzory, farby či náhly pohyb

Približne do dvoch mesiacov od narodenia začne dieťatko sledovať rôzne predmety, ktoré vykonávajú určitý pohyb. Pozerajú aj na farby, avšak, i keď nemajú ešte veľmi dobre vyinuté rozpoznávanie farieb, kontrasné záležitosti ich z toho dôvodu veľmi lákajú.

6. Neobávajú sa nadviazať očný kontakt a obdariť vás úsmevom

Reálny očný kontakt dokáže novorodenec nadviazať približne v období, keď má už jeden mesiac. Čo sa týka úsmevu, prichádza to približne vtedy, keď má dva mesiace. V prípade, že vás dieťatko týmto obdarí, je to dobré znamenie z dôvodu, že si dokáže lepšie uvedomovať informácie z okolia a zároveň si tak s vami buduje bližší vzťah. Toto sú znaky toho, že nielen spoločensky, ale aj jazykovo napreduje. Bábätká používajú reč tela, vrátane očného kontaktu a výrazov tváre, dlho predtým, ako dokážu hovoriť," poznamenáva Dr. Shu."

7. Plačú menej, spia viac

Ako sme spomenuli, vo všeobecnosti je v poriadku, ak dieťatko na začiatku svojho života plače viac. . Čím je staršie, tak to, že toľko neplače dokazuje, že sa jeho nervový systém uberá tým správnym smerom. Je v poriadku, ak si niekoľkokrát za deň krátko pospí a následne aspoň štyri hodinky spí medzi kŕmeniami v noci. V prípade, že je dieťato už staršie a nepravidelne je a spinká, je vhodné vyskúšať mu plánovať tieto činnosti.

8. Môžu začať ,,cvičiť"

Do jedného mesiaca života dieťatka, väčšinou cvičí" tak, že zvdíha hlavičku smerom hore a dole. V prípade, že si to všimnete, je to dobré znamenie. Je vhodné mu tiež dopomôcť k tomu, aby napínalo svoje svaly. Takým spôsobom, že zaistíte, aby trávilo mnoho času aj mimo autosedačky, prípadne mimo nosiča. Posiľňovať a rozvíjať svaly dieťatka dokáže aj cvičenie, kedy dieťatko namiesto uloženia sa na chrbát, leží nejaký čas na bruchuVidíme, že deti, ktoré nemali možnosť cvičiť s časom na bruško, majú tendenciu váľať sa, sedieť a plaziť sa neskôr, ako je obvyklé," hovorí Dr. Shu. 
 

 

 
 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia