18 šokujúcich vecí zo života bábätiek, ktoré vás riadne prekvapia

18 šokujúcich vecí zo
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-29 12:30:00 |

Pri pohľade na bábätko vám napadne, aké krásne a úžasné vlastne je. Lenže potom urobí niečo, čo vás privedie na myšlienku, či sú jeho prejavy normálne...

Na prvý pohľad to možno vyzerá zvláštne, no v skutočnosti ide o úplne bežné prejavy bábätiek, ktoré poznajú úplne všetci rodičia. S bábätkami sa spájajú aj niektoré fakty, o ktorých tuší len málokto. 

1. Pozerá do prázdna

Toto je veľmi divná, avšak nie neobvyklá vec, ktorú bábätká s obľubou robia. A áno, je to občas až desivé! Zvlášť, pokiaľ sa váš drobec pozerá niekam a vy nemáte absolútne tušenie, čo tam môže vidieť. Nemusíte si však robiť starosti, pretože práve spoznáva svet okolo seba. Aj to je istá forma komunikácie. Niektoré štúdie ukazujú, že deti sa zameriavajú na ľudí a veci, ktoré považujú za krásne alebo majú výrazné farbyči vzory. Tiež si začínajú všímať pohyby, ktoré ich pozornosť upútajú oveľa dlhšie ako tú našu. My sme totiž na všetky vnemy okolo už zvyknutí.

2. Plače bez sĺz

Ak má vaše bábätko menej ako šesť mesiacov a plače bez sĺz, je to úplne normálne. Novorodenci totiž nevedia ešte vyprodukovať slzy v dostatočnom množstve, pretože nemajú vyvinuté slzné kanáliky. Tie sa tvoria približne v prvom mesiaci života. Slzy im začnú stekať po tvári až zhruba v treťom mesiaci. Na druhej strane, ak vaše bábätko, ktoré má viac ako pol roka, plače bez sĺz, môže byť dehydratované. 

3. Deti sa rodia ako malí tanečníci

O drobcoch sa hovorí ako o malých tanečníkoch! Štúdie preukázali, že deti sa rodia s vrodeným zmyslom pre rytmus. Majú inštinktívnu schopnosť reagovať na rytmus a tempo hudby a hudba môže byť pre nich dokonca pútavejšia ako reč.

4. Častá stolica

Pokiaľ svojmu bábätku meníte plienky častejšie, než ste si kedy dokázali predstaviť, nemajte z toho obavy. Špinavá plienka aj 6x denne je úplne normálna. Dojčené deti môžu kakať po každom kŕmení a je to úplne bežný jav až do dvoch mesiacov veku. Spozornieť by ste mali vo chvíli, keď má bábätko veľmi riedku, až vodnatú stolicu viac ako 3x denne. Môže to značiť hnačku, ktorá nie je u takto malých detí bežná. 

5. Vo vode má drobec prirodzené inštinkty

Bábätká sa rodia s „potápačským reflexom“ známym ako bradykardická reakcia, ktorá spôsobuje, že sa ich telo prirodzene prispôsobuje okoliu, keď sa ponorí do vody. Tep sa spomalí a pod vodou inštinktívne zadrží dych.  No čo je ešte neuveriteľnejšie, podobne ako ryby, aj bábätká dokážu v prvých mesiacoch svojho života dýchať a prehĺtať súčasne. Tento talent získajú už v maternici, ale okolo 6. mesiaca veku začnú túto schopnosť strácať.

6. Deti sa rodia s 300 kosťami.

Je to o 94 kostí viac ako u dospelých. Kam sa potom pominú? Počas vývoja sa spájajú.

7. Smeje sa, keď spí

Vo chvíli, keď jeho smiech budete počuť prvýkrát, bude sa vám zdať neskutočne rozkošný. Pri každom ďalšom budete hľadať mobil, aby ste si tento okamih zaznamenali ako spomienku. So zvyšujúcou sa intenzitou budete pravdepodobne premýšľať, či je to normálne a bežné. Áno, je! Aj keď si nemôžeme byť úplne istí, prečo sa deti v spánku smejú, je to úplne bežný jav.

8. Novorodenci nemajú jabĺčka na kolienkach

Žiadne jabĺčka? Nemajte strach. Bábätká sa zaobídu bez nich. Jabĺčko sa vyvinie na tvrdú kosť, až keď dieťa vstúpi do predškolského veku (vo veku od troch do piatich rokov).

9. Bábätká spotrebujú v prvom roku okolo 3360 plienok

Čo je ešte neuveriteľnejšie, novorodenci majú tendenciu cikať každých 20 minút, kým sa im nezačne vyvíjať močový mechúr. No šťastie je, že ​plienky extra sajú.

10. Vydáva divné zvuky

Deti vydávajú nerozoznateľné zvuky, ktoré sa nám zdajú vtipné, ale ak sa ich naučíte rozoznávať samostatne, môže vám to veľa napovedať o ich temperamente a o tom, čo v danej chvíli cítia. Napríklad vydávajú špecifické „heh“, ktoré sa objavuje ako reflex – ten naznačuje, že je dieťa hladné. Vďaka ostatným charakteristickým zvukom dokážete časom rozpoznať, či je bábätko pocikané, niečo ho svrbí alebo sa necíti komfortne. Pokiaľ tieto nepríjemnosti neriešite ihneď, obvykle vzápätí príde plač.

11. Dojčatá najprv rozoznajú červenú farbu

Niektorí odborníci tvrdia, že novorodenci môžu vidieť iba čiernu, bielu a sivú farbu, zatiaľ čo iní tvrdia, že drobci môžu vidieť rôzne odtiene, no sú neuveriteľne rozmazaní. Avšak prvá farba, ktorú deti rozpoznávajú, je červená. Posledné farby? Modrá a fialová.

12. Bábätká rastú šialene rýchlo

Bábätká zdvojnásobia svoju pôrodnú hmotnosť do piatich mesiacov a strojnásobia ju do prvého roku života.

Každý mesiac narastú asi o 1 až 1,5 cm. Ak by si zachovali tento rýchly rast, do dospelosti by merali 51 metrov!

13. Ich žalúdky sú veľké ako vlašský orech

Je to šialené, ale e to tak! No niet divu, že vyžadujú neustále kŕmenie.

14. Deti strácajú vlasy, s ktorými sa narodili

A to zvyčajne vo veku štyroch mesiacov. Zatiaľ, čo ich pôvodné vlasy vypadávajú, na ich mieste narastú úplne nové.

15. Bábätká v prvom roku prespia v priemere 5400 hodín

Ak vezmeme do úvahy, že rok má len 8760 hodín, zdá sa, že prespia takmer celý rok. Pamätajte však, že deti spia len niekoľko hodín v kuse, najmä počas prvých troch mesiacov. A to je len odhad. Každé dieťa je iné a mnohé z nich nedokážu prespať ani 8 hodín v kuse.

16. Bábätká pripravia svojich rodičov o približne 44 dní spánku

A to len v prvom roku! 

17. Ich chuťové bunky rozoznávajú len sladké a kyslé

Soľ sa do repertoáru chutí dostane až vo veku okolo štyroch mesiacov.

18. Dojčatá majú superveľké časti tela

Pravdepodobne ste si všimli, že isté  časti vášho drobca pri narodení sú obzvlášť výrazné. Hlava novorodenca predstavuje 1/4 dĺžky jeho tela, zatiaľ čo lebka dospelého človeka je asi 1/7 celkovej dĺžky tela. Neuveriteľné, však? A toto je len začiatok!

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia