Najlepšie tipy na citlivú pokožku u bábätka: Jeseň je zradná

Najlepšie tipy na citlivú
Ilustračné foto
Zdroj: foto: pôrodnica Fakultnej nemocnice AGEL Skalica
2021-09-22 16:30:00 |

Ak sa na pokožke Vášho dieťatka objavujú  „suché mapy“, pokožka býva začervenaná a svrbiaca, môže to znamenať, že má sklon k alergiám.

Príčin môže byť viacero. Či už ide o dedičné faktory, alebo faktory prostredia, faktom ostáva, že sa počet detí trpiacich atopickým ekzémom a alergickými prejavmi na koži každoročne zvyšuje.

Špecifiká detskej pokožky

Pokožka bábätiek je niekoľkokrát tenšia  a citlivejšia ako pokožka dospelého človeka. Kedže mnohé jej funkcie ešte nie sú plne vyvinuté, je potrebné venovať starostlivosti o ňu primeranú pozornosť.

Ako sa správne starať o citlivú pokožku bábätka?

Či už sú príčiny zvýšenej citlivosti zdedené, alebo reakciou na podnety z prostredia, je dôležité dodržiavať niekoľko dôležitých pravidiel:

Čistenie a umývanie

Aj keď sa snažíme robiť pre bábätko to najlepšie, niekedy aj prílišná snaha môže škodiť. Napríklad pri kúpaní. Novorodeniatka a dojčatá nemusíme nutne kúpať každý deň. Kúpeľ 3x do týždňa bohato postačí a vhodné je tiež nepoužívať príliš horúcu vodu.

Nadmerné používanie umývacích prípravkov, aj keď sú určené na detskú pokožku, môže tiež škodiť. Každodenné používanie mydiel a následné krémovanie mastnými krémami môže narušiť citlivú rovnováhu detskej pokožky.

Iná je samozrejme situácia pri prebaľovaní. Vtedy je dôležité pokožku a všetky záhyby dôkladne vyčistiť. Vhodnejšie ako používanie jednorazových detských utierok na zadoček  je čistá voda a na osušenie bavlnená plienka. Samozrejme, nie vždy je to možné, ale ak ste doma, uprednostnite radšej túto prírodnú cestu a nezabudnite nechať pokožku „vyvetrať“ na vzduchu čo najdlhšie.

Oblečenie a posteľná bielizeň

Oblečenie je pre bäbätko v tomto období ako druhá koža. Je preto dôležité venovať pozornosť výberu vhodných materiálov. Najlepšou voľbou sú prírodné materiály: bavlna, ľan. Aj pri týchto prírodných materiáloch však nemáte istotu, že nie sú napustené rôznymi toxickými látkami. Akou-takou zárukou môže byť preferovanie overených značiek, ktoré používajú certifikovanú biobavlnu. Ak si nie ste istí pôvodom oblečenia, tak sa radšej vyhnite oblečeniu žiarivých farieb. Pre ich trvácnosť sa často používajú rôzne stabilizátory farieb, a to aj ťažké kovy. Malé deti trávia ešte väčšinu času spánkom. V obliečkach, perinkách a mantineloch sa zachytáva prach, roztoče, aj odumreté zvyšky kože. Je preto dôležité posteľnú bielizeň pravidelne meniť. A nielen tú, ale dôležité je tiež myslieť na povrchy kočíka, prípadne nosiča. Nezabúdajte ani na uteráky a osušky. Okrem nečistôt sa na nich zachytávajú zvyšky kože a sú často umiestnené vo vlhkom prostredí. Osušky sa po použití snažte vždy dôkladne vysušiť.

Pranie

Pre dosiahnutie hygienicky čistej bielizne je vhodné zvoliť vyššiu teplotu prania. Oblečenie perte aspoň pri 40 stupňoch, pri obliečkach a uterákoch voľte prací program aspoň na 60 stupňov.

Dôkladné pranie si vyžaduje dostatok času a vody: snažte sa vyhnúť krátkym a „expresným“ programom. Kvôli dôkladnému vypláchnutiu voľte radšej dlhší prací cyklus, prípadne pridajte extra plákanie. Je dôležité, hlavne pri citlivej pokožke, aby v oblečení neostávali zvyšky pracieho prostriedku, či aviváže.

Pračku neprepĺňajte: najvhodnejšie je naplniť ju maximálne do  ¾ objemu bubna. Takto sa prací prostriedok môže dostať rovnomerne do celého prania.

Dávkujte s rozumom: nie je vhodné používať zbytočne veľké množstvá pracieho prostriedku. Účinnosť prania výrazne nezvýšite a je ťažšie ho z oblečenia vyplákať.

Používajte hypoalergénne pracie prostriedky:  v optimálnom prípade by mali byť dermatologicky a klinicky testované. Vyhnite sa pracím prostriedkom s optickými zosvetľovačmi a umelými farbivami. Dôverujte prostriedkom. Ktoré odporúčajú aj detskí lekári, vyskúšajte napríklad produkty značky LOVELA BABY.

Sušenie

Pri citlivej detskej pokožke je dôležité venovať pozornosť aj spôsobu sušenia oblečenia a bielizne. Najmenej vhodný spôsob je sušenie v interiéri. Jednak to zvyšuje vlhkosť vzduchu v byte (a tým prospieva plesniam a roztočom)a jednak môže pri nedokonalom vyplákaní dochádzať k vyparovaniu zvyškov pracích prostriedkov). Sušenie na slnku a čerstvom vzduchu má prirodzené výhody pôsobenia slnečného žiarenia. V zimných mesiacoch je vhodné sušenie bielizne v sušičke. Pri vyššej teplote ľahšie odstránite aj škodlivé baktérie

Alergie útočia aj na tých najmenších

Až tretina detí dnes trpí nejakou formou alergie. Okrem peľových alergií sa čoraz častejšie objavujú aj alergie na rôzne potraviny, či na chemikálie. Deti môžu mať alergiu aj na čistiace prostriedky, pracie prípravky alebo na rôzne lieky. Faktory vzniku bývajú dedičné alebo z prostredia. Liečba patrí do rúk odborníkov, ale prevencia je v rukách každého z nás. Medzi vedecky overené spôsoby prevencie alergií u detí patrí dojčenie, primerane skoré zavádzanie príkrmov, hygiena prostredia a vyhýbanie sa škodlivým látkam v tehotenstve a pri dojčení.

Pri praní sa s pokojným svedomím môžete spoľahnúť na  produkty značky LOVELA BABY, ktoré sú hypoalergénne, dermatologicky testované a odporúčané lekármi. Kúpou niektorého produktu tejto značky do konca septembra v rámci projektu PERTE S KĽUDNÝM SRDCOM A POMÁHAJTE prispejete  sumou 0,15 eur na podporu neziskovej organizácie Jeden rodič. Misiou tejto organizácie je podporovať jednorodičovské rodiny a zlepšiť životy osamelým rodičom a ich deťom. 

Zapojte sa do našej facebookovej súťaže o tri atraktívne balíčky s produktami LOVELA BABY.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia